Aniversarea a 50 de ani de la înfiinţarea Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare

Bucuru - 24 februarie 2016

Comunicat tip General in Administratie Publica, Media / Publicitate, Politic

Ministerul Afacerilor Externe salută aniversarea, la 24 februarie 2016, a 50 de ani de la înfiinţarea Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).

MAE foloseşte această ocazie pentru a-şi exprima aprecierea faţă de contribuţia esenţială a PNUD la îndeplinirea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului şi, în mod special, eradicarea sărăciei extreme, garantarea educaţiei primare, promovarea egalităţii de gen, ameliorarea stării de sănătate a populaţiei globului, precum şi la asigurarea unui mediu durabil şi realizarea unui parteneriat global pentru dezvoltare.

Aniversarea a 50 de ani de la înfiinţarea Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare

MAE îşi exprimă, de asemenea, aprecierea faţă de colaborarea deosebit de fructuoasă dintre România şi Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, desfăşurată pe parcursul a aproape 45 de ani de prezenţă PNUD în ţara noastră. Relaţia de parteneriat dezvoltată de-a lungul timpului a influenţat realizarea unor proiecte importante în domenii variate, precum: protejarea mediului, ameliorarea eficienţei energetice, protecţia biodiversităţii, diversificarea proiectelor în domeniul educaţiei.

România îşi exprimă încrederea că PNUD îşi va aduce o contribuţie substanţială la implementarea celui mai ambiţios efort global de dezvoltare durabilă în beneficiul tuturor statelor de pe glob, reprezentat de Agenda de Dezvoltare Durabilă 2030.

Informații suplimentare:

Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, ca organism subsidiar (program specializat) al Organizaţiei Naţiunilor Unite reprezintă reţeaua globală a ONU în domeniul dezvoltării, având drept principal obiectiv sprijinirea ţărilor în curs de dezvoltare pentru atragerea şi utilizarea corespunzătoare a asistenţei pentru dezvoltare.

Reprezentanţa PNUD de la Bucureşti a fost deschisă în anul 1972, România fiind, astfel, prima ţară din spatele “Cortinei de Fier” în care Programul şi-a desfăşurat activitatea.

Despre Ministerul Afacerilor Externe

Informaţii suplimentare:Stadiul îndeplinirii principalelor criterii tehnice de acces în programul Visa Waiver (VWP)I. Securitatea documentelor de călătorie1. Începând cu 18 ianuarie 2010, sistemul de eliberare a paşapoartelor electronice (biometrice) a devenit funcţional la nivelul întregii ţări.2. Toate documentele de călătorie emise de statul român răspund, de asemenea, unor standarde de securitate ridicate.3. Este operaţional un mecanism de transmiterea către Interpol, în termen de 24 de ore, a informaţiilor legate de paşapoartele pierdute sau furate.II. Controlul la frontierăAu fost adoptate numeroase acte normative în vederea combaterii eficiente a activităţilor infracţionale transfrontaliere: - HG 324/2007, de aprobare a Strategiei Naţionale privind Controlul la Frontieră pentru perioada 2007-2010, conţinând măsuri de gestionare coerentă şi eficientă a frontierei de stat a României - HG 1122/2007, de aprobare a Strategiei Naţionale privind Migraţia (2007-2010), conţinând măsuri de control al migraţiei, prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale, acordarea de azil şi integrarea socială a străinilor - HG 1654/2006, de aprobare a Strategiei naţionale de combatere a traficului ilegal de persoane (2006-2010)III. Aspecte legate de imigraţie1. Implementarea la nivel naţional a formatului unic de permis de reşedinţă pe teritoriul României pentru cetăţenii statelor terţe, în conformitate cu prevederile Regulamentului CE 1030/20022. Transpunerea în legislaţia naţională a prevederilor acquis-ului comunitar în domeniul aziluluiIV. Acorduri de cooperare în domenii relevante semnate sau în curs de negociere cu partea americană1. Acordul între Ministerul Internelor şi Reformei Administrative din România şi Departamentul Energiei al SUA privind cooperarea în prevenirea traficului ilicit cu materiale nucleare sau radioactive, semnat la Bucureşti, la 15 septembrie 20082. Declaraţia între Ministerul Internelor şi Reformei Administrative (MIRA) din România şi Departamentul Securităţii Interne din SUA privind principiile de cooperare în vederea întăririi măsurilor bilaterale de securitate pentru călătoriile internaţionale şi cerinţele Programului Visa Waiver, semnată la Washington, la 3 noiembrie 20083. Sunt în curs de finalizare negocierile cu partea americană cu privire la Memorandumul de Înţelegere între Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite ale Americii privind activitatea ofiţerilor de securitate de pe aeronave (air marshals).

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/ministerul-afacerilor-externe/aniversarea-a-50-de-ani-de-la-infiintarea-programului-natiunilor-unite-pentru-dezvoltare