Comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe

BUCURESTI - 6 mai 2016

Comunicat tip General in Administratie Publica, Educatie / Cultura, Politic

Participarea secretarului de stat pentru analiză politică şi relaţia cu Parlamentul, Alexandru Victor Micula, la Conferinţa Internaţională „Educaţia superioară în domeniul diplomaţiei culturale”

Comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe

Secretarul de stat pentru analiză politică şi relaţia cu Parlamentul, Alexandru Victor Micula, a participat vineri, 6 mai 2016, la sesiunea inaugurală a Conferinţei Internaţionale „Educaţia superioară în domeniul diplomaţiei culturale”.

La eveniment au fost prezenţi domnul Emil Constantinescu, preşedintele României în perioada 1996-2000 şi preşedintele Academiei de Diplomaţie Culturală din Berlin, reprezentanţi ai mediului universitar şi ştiinţific, ai Institutului de Diplomaţie Culturală din Berlin, ai Academiei Mondiale de Artă şi Ştiinţă, ai unor instituţii din ţară şi din străinătate care îşi desfăşoară activitatea în domeniul diplomaţiei culturale.

În discursul său, secretarul de stat Alexandru Victor Micula a reliefat rolul diplomaţiei culturale în strategia de politică externă a României, îndeosebi în contextul publicării, în perioada imediat următoare, a Comunicării Comisiei Europene privind diplomația culturală în relațiile externe ale UE. „Pentru România, noile principii de acţiune vor fi integrate în propria strategie de diplomaţie publică şi culturală, în contextul pregătirilor pentru preluarea Preşedinţiei Consiliului UE, în al doilea semestru al anului 2019”.

De asemenea, a menţionat rolul misiunilor diplomatice ale României în promovarea ofertei educaţionale, a potenţialului cercetării româneşti, a rezultatelor obţinute de tinerii specialişti şi cercetători în domenii de vârf sau emergente.

Informaţii suplimentare:

Lucrările Conferinţei prevăd două sesiuni: Educaţia superioară în diplomaţie culturală - premise şi perspective şi Diplomaţia culturală, fundament pentru pace şi dezvoltare economică.

La conferinţă participă şi 30 de studenţi de la Institutul de Diplomaţie Culturală de la Berlin, înscrişi la masteratul „Global Governance, International Relations & Cultural Diplomacy”, organizat împreună cu Universitatea din Siena. În programul vizitei în România a acestora este prevăzută, în aceeaşi zi, o vizită la Ministerul Afacerilor Externe.

Despre Ministerul Afacerilor Externe

Informaţii suplimentare:Stadiul îndeplinirii principalelor criterii tehnice de acces în programul Visa Waiver (VWP)I. Securitatea documentelor de călătorie1. Începând cu 18 ianuarie 2010, sistemul de eliberare a paşapoartelor electronice (biometrice) a devenit funcţional la nivelul întregii ţări.2. Toate documentele de călătorie emise de statul român răspund, de asemenea, unor standarde de securitate ridicate.3. Este operaţional un mecanism de transmiterea către Interpol, în termen de 24 de ore, a informaţiilor legate de paşapoartele pierdute sau furate.II. Controlul la frontierăAu fost adoptate numeroase acte normative în vederea combaterii eficiente a activităţilor infracţionale transfrontaliere: - HG 324/2007, de aprobare a Strategiei Naţionale privind Controlul la Frontieră pentru perioada 2007-2010, conţinând măsuri de gestionare coerentă şi eficientă a frontierei de stat a României - HG 1122/2007, de aprobare a Strategiei Naţionale privind Migraţia (2007-2010), conţinând măsuri de control al migraţiei, prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale, acordarea de azil şi integrarea socială a străinilor - HG 1654/2006, de aprobare a Strategiei naţionale de combatere a traficului ilegal de persoane (2006-2010)III. Aspecte legate de imigraţie1. Implementarea la nivel naţional a formatului unic de permis de reşedinţă pe teritoriul României pentru cetăţenii statelor terţe, în conformitate cu prevederile Regulamentului CE 1030/20022. Transpunerea în legislaţia naţională a prevederilor acquis-ului comunitar în domeniul aziluluiIV. Acorduri de cooperare în domenii relevante semnate sau în curs de negociere cu partea americană1. Acordul între Ministerul Internelor şi Reformei Administrative din România şi Departamentul Energiei al SUA privind cooperarea în prevenirea traficului ilicit cu materiale nucleare sau radioactive, semnat la Bucureşti, la 15 septembrie 20082. Declaraţia între Ministerul Internelor şi Reformei Administrative (MIRA) din România şi Departamentul Securităţii Interne din SUA privind principiile de cooperare în vederea întăririi măsurilor bilaterale de securitate pentru călătoriile internaţionale şi cerinţele Programului Visa Waiver, semnată la Washington, la 3 noiembrie 20083. Sunt în curs de finalizare negocierile cu partea americană cu privire la Memorandumul de Înţelegere între Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite ale Americii privind activitatea ofiţerilor de securitate de pe aeronave (air marshals).

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/ministerul-afacerilor-externe/comunicat-de-presa-al-ministerului-afacerilor-externe17