Demersuri MAE cu sprijinul MAI și Poliției de Frontieră pentru informarea românilor din străinătate asupra modalităților de exercitare a votului

BUCURESTI - 1 august 2016

Comunicat tip General in Administratie Publica, Politic, Social

Ministerul Afacerilor Externe, cu sprijinul Ministerului Afacerilor Interne și prin intermediul Poliției de Frontieră, a demarat distribuirea în punctele de trecere a frontierei de materiale informative referitoare la condițiile de desfășurare a votului în străinătate. Acțiunea face parte din ampla campanie de informare derulată de Ministerul Afacerilor Externe în vederea aducerii la cunoștința cetățenilor români cu domiciliul sau reședința în străinătate asupra noilor modalități de exercitare a votului în străinătate: votul prin corespondență și votul la secțiile înființate la cererea alegătorilor în localitățile de domiciliu/reședință. Ambele modalități presupun înscrierea în Registrul electoral și reprezintă alternative la varianta exercitării votului la secțiile organizate pe lângă sediile ambasadelor și consulatelor.

Demersuri MAE cu sprijinul MAI și Poliției de Frontieră pentru informarea românilor din străinătate asupra modalităților de exercitare a votului

Astfel, cetățenii români cu domiciliul sau reședința în străinătate, aflați în tranzit înspre și dinspre România, vor primi la punctele de trecere a frontierei, atât cele terestre, cât și cele din aeroporturile internaționale, pliantul MAE “Alegeri parlamentare – Cum puteți vota în străinătate” (http://www.mae.ro/sites/default/files/file/anul_2016/2016_pdf/afis_alegeri_parlamentare_2016.pdf) și formularul Cererii de înscriere în Registrul electoral pentru votul în străinătate la alegerile parlamentare (http://www.mae.ro/sites/default/files/file/anul_2016/2016_alegeri/cerere_inscriere_vot_in_strainatate.pdf) .

Ministerul Afacerilor Externe mulțumește instituțiilor partenere - Ministerul Afacerilor Interne și Poliția de Frontieră - pentru sprijinirea campaniei de informare și atingerea obiectivului acesteia: cunoașterea noilor modalități de exercitare a votului în străinătate de către cetățenii români care au domiciliul și reședința în altă țară.

Reamintim că atât materialele informative realizate de Ministerul Afacerilor Externe, cât și cele realizate de Autoritatea Electorală Permanentă sunt disponibile pentru cetățenii români din străinătate la sediile misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale României.

Totodată, românii cu domiciliul sau reședința în străinătate interesați de informații referitoare la condițiile exercitării dreptului la vot la alegerile parlamentare din acest an pot accesa secțiunea specială dedicată acestui scrutin pe pagina de web a MAE la adresa www.mae.ro/parlamentare-2016pagina de Facebook a MAE, precum și pe site-urile misiunilor diplomatice.

Despre Ministerul Afacerilor Externe

Informaţii suplimentare:Stadiul îndeplinirii principalelor criterii tehnice de acces în programul Visa Waiver (VWP)I. Securitatea documentelor de călătorie1. Începând cu 18 ianuarie 2010, sistemul de eliberare a paşapoartelor electronice (biometrice) a devenit funcţional la nivelul întregii ţări.2. Toate documentele de călătorie emise de statul român răspund, de asemenea, unor standarde de securitate ridicate.3. Este operaţional un mecanism de transmiterea către Interpol, în termen de 24 de ore, a informaţiilor legate de paşapoartele pierdute sau furate.II. Controlul la frontierăAu fost adoptate numeroase acte normative în vederea combaterii eficiente a activităţilor infracţionale transfrontaliere: - HG 324/2007, de aprobare a Strategiei Naţionale privind Controlul la Frontieră pentru perioada 2007-2010, conţinând măsuri de gestionare coerentă şi eficientă a frontierei de stat a României - HG 1122/2007, de aprobare a Strategiei Naţionale privind Migraţia (2007-2010), conţinând măsuri de control al migraţiei, prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale, acordarea de azil şi integrarea socială a străinilor - HG 1654/2006, de aprobare a Strategiei naţionale de combatere a traficului ilegal de persoane (2006-2010)III. Aspecte legate de imigraţie1. Implementarea la nivel naţional a formatului unic de permis de reşedinţă pe teritoriul României pentru cetăţenii statelor terţe, în conformitate cu prevederile Regulamentului CE 1030/20022. Transpunerea în legislaţia naţională a prevederilor acquis-ului comunitar în domeniul aziluluiIV. Acorduri de cooperare în domenii relevante semnate sau în curs de negociere cu partea americană1. Acordul între Ministerul Internelor şi Reformei Administrative din România şi Departamentul Energiei al SUA privind cooperarea în prevenirea traficului ilicit cu materiale nucleare sau radioactive, semnat la Bucureşti, la 15 septembrie 20082. Declaraţia între Ministerul Internelor şi Reformei Administrative (MIRA) din România şi Departamentul Securităţii Interne din SUA privind principiile de cooperare în vederea întăririi măsurilor bilaterale de securitate pentru călătoriile internaţionale şi cerinţele Programului Visa Waiver, semnată la Washington, la 3 noiembrie 20083. Sunt în curs de finalizare negocierile cu partea americană cu privire la Memorandumul de Înţelegere între Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite ale Americii privind activitatea ofiţerilor de securitate de pe aeronave (air marshals).

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/ministerul-afacerilor-externe/demersuri-mae-cu-sprijinul-mai-si-politiei-de-frontiera-pentru-informarea-romanilor-din-strainatate-asupra-modalitatilor-de-exercitare-a-votului