M.A.E. - Demersuri consulare în sprijinul cetățenilor români din Turcia

BUCURESTI - 16 iulie 2016

Comunicat tip General in Media / Publicitate, Politic, Social

În continuarea informațiilor privind situația din Turcia, Ministerul Afacerilor Externe precizează că cele două echipe consulare mobile din cadrul Ambasadei României la Sofia continuă să acorde asistență la două dintre punctele de frontieră terestră cu Turcia cu cel mai intens trafic, facilitând până în prezent tranzitul a peste 35 de autovehicule cu cetățeni români.

Echipele mobile ale Consulatului General al României la Istanbul, aflate în Aeroportul Internațional Atatürk, oferă asistență cetățenilor români aflați în incinta acestuia. Până la acest moment, în punctele de întâlnire stabilite în aeroport s-au prezentat aprox. 200 de persoane. Reamintim că punctele de întâlnire pentru cetățenii români au fost stabilite în două locații– zona de check–in la poarta G17, iar în zona de tranzit – în proximitatea ghișeului central de informații, lângă Cafe Nero și Magazinul Old Bazaar.

M.A.E. -  Demersuri consulare în sprijinul cetățenilor români din Turcia

La ora 16.25 (ora locală) va pleca spre Istanbul cursa regulată operată de compania TAROM, returul spre București fiind preconizată pentru ora 18.35 (ora locală). Prin această cursă se va repatria un număr de 131 de cetățeni români, printre care și pasagerii cursei TAROM de dimineață, care a fost anulată. Atragem atenția pasagerilor că locația de check-in se poate modifica și le recomandăm în acest sens să urmărească permanent panourile de informare din aeroport.

Suplimentar, urmare demersurilor complexe ale Celulei de criză a Ministerului Afacerilor Externe, este în curs de organizare un zbor umanitar al companiei TAROM, costurile aferente fiind suportate din fondul special prevăzut în bugetul MAE pentru gestionarea situaților de criză.

Având în vedere situația încă fluidă, Ministerul Afacerilor Externe menține recomandarea adresată cetăţenilor români care se află pe teritoriul Turciei să evite deplasările care nu sunt necesare, iar cetățenilor care au intenția de a tranzita sau de a călători spre Turcia recomandăm să evite aceste deplasări.

Reamintim că, pentru acordarea corespunzătoare a asistenței consulare și preluarea operativă a solicitărilor cetățenilor români, MAE a pus la dispoziția cetățenilor interesați în mod suplimentar și linia telefonică TelVerde 0800 800 407 (accesibilă numai din România, în regim de gratuitate), precum și adresa de e-mail: callcenter@mae.ro. Cetățenii români aflați în Turcia au în continuare la dispoziție numerele de telefon: +90.312.44.77.920; +90 212 3583541; +90 212 3580516; +90 212 3583537, +90 232 4650579.

Despre Ministerul Afacerilor Externe

Informaţii suplimentare:Stadiul îndeplinirii principalelor criterii tehnice de acces în programul Visa Waiver (VWP)I. Securitatea documentelor de călătorie1. Începând cu 18 ianuarie 2010, sistemul de eliberare a paşapoartelor electronice (biometrice) a devenit funcţional la nivelul întregii ţări.2. Toate documentele de călătorie emise de statul român răspund, de asemenea, unor standarde de securitate ridicate.3. Este operaţional un mecanism de transmiterea către Interpol, în termen de 24 de ore, a informaţiilor legate de paşapoartele pierdute sau furate.II. Controlul la frontierăAu fost adoptate numeroase acte normative în vederea combaterii eficiente a activităţilor infracţionale transfrontaliere: - HG 324/2007, de aprobare a Strategiei Naţionale privind Controlul la Frontieră pentru perioada 2007-2010, conţinând măsuri de gestionare coerentă şi eficientă a frontierei de stat a României - HG 1122/2007, de aprobare a Strategiei Naţionale privind Migraţia (2007-2010), conţinând măsuri de control al migraţiei, prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale, acordarea de azil şi integrarea socială a străinilor - HG 1654/2006, de aprobare a Strategiei naţionale de combatere a traficului ilegal de persoane (2006-2010)III. Aspecte legate de imigraţie1. Implementarea la nivel naţional a formatului unic de permis de reşedinţă pe teritoriul României pentru cetăţenii statelor terţe, în conformitate cu prevederile Regulamentului CE 1030/20022. Transpunerea în legislaţia naţională a prevederilor acquis-ului comunitar în domeniul aziluluiIV. Acorduri de cooperare în domenii relevante semnate sau în curs de negociere cu partea americană1. Acordul între Ministerul Internelor şi Reformei Administrative din România şi Departamentul Energiei al SUA privind cooperarea în prevenirea traficului ilicit cu materiale nucleare sau radioactive, semnat la Bucureşti, la 15 septembrie 20082. Declaraţia între Ministerul Internelor şi Reformei Administrative (MIRA) din România şi Departamentul Securităţii Interne din SUA privind principiile de cooperare în vederea întăririi măsurilor bilaterale de securitate pentru călătoriile internaţionale şi cerinţele Programului Visa Waiver, semnată la Washington, la 3 noiembrie 20083. Sunt în curs de finalizare negocierile cu partea americană cu privire la Memorandumul de Înţelegere între Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite ale Americii privind activitatea ofiţerilor de securitate de pe aeronave (air marshals).

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/ministerul-afacerilor-externe/m-a-e-demersuri-consulare-in-sprijinul-cetatenilor-romani-din-turcia