Participarea ministrului afacerilor externe Lazăr Comănescu la Reuniunea Ministerială a Coaliției anti-Daesh

BUCURESTI - 22 iulie 2016

Comunicat tip General in Politic

Ministrul afacerilor externe, Lazăr Comănescu, a participat joi, 21 iulie 2016, la Washington DC, la Reuniunea Ministerială a Coaliției Globale anti-Daesh.

În cadrul reuniunii, co-prezidate de secretarul de stat John Kerry și secretarul apărării Ashton Carter au fost abordate subiectele de actualitate privind activităţile Coaliției Globale pe linie militară și non-militară pentru combaterea Daesh și a grupărilor afiliate, precum și aspecte legate de necesitatea sporirii asistenței umanitare și eforturile de stabilizare și reconstrucție în Irak, Siria și Libia.

Participarea ministrului afacerilor externe Lazăr Comănescu la Reuniunea Ministerială a Coaliției anti-Daesh

În intervenţia sa, ministrul Lazăr Comănescu a prezentat poziția României privind susținerea acţiunilor comunității internaționale, destinate să asigure integritatea şi suveranitatea teritorială a Irakului în cadrul frontierelor sale recunoscute, necesitatea consolidării câștigurilor în plan securitar cu acţiuni de sprijin pentru reluarea rolului autorităţilor legitime în zonele eliberate de sub controlul Daesh. A subliniat, totodată, convingerea că singura alternativă care nu este susceptibilă să genereze un vid de putere în Siria este soluția politică și incluzivă, care permite accesul tuturor grupurilor și forțelor moderate siriene la negocieri și la guvernarea țării în perioada de tranziție.

De asemenea, a fost subliniată contribuția României la demersurile Coaliției Globale anti-Daesh, susținerea pentru eforturile Grupului Internațional de Sprijin pentru Siria (GISS) și Reprezentantul Special al SG ONU, Staffan de Mistura şi continuarea reuniunilor de tip Geneva şi Viena, pe baza rezoluției CS ONU 2254 din 18 decembrie 2015, precum și sprijinul pentru guvernul irakian, în implementarea programului politic de o manieră cuprinzătoare și incluzivă.

Declarația finală a reuniunii reiterează decizia statelor membre de a continua, în baza rezoluțiilor CS ONU 2178, 2199 și 2253, acțiunile menite să reducă capacitatea Daesh și a grupărilor afiliate de recrutare de noi adepți, să-i limiteze drastic posibilitățile de finanțare și comerț ilicit cu petrol și să destructureze rețelele care facilitează acțiunile teroriste. Este salutată, în context, aderarea INTERPOL-ului la Coaliția Globală.

Informații suplimentare:

SUA a anunțat în septembrie 2014 formarea unei coaliții globale pentru combaterea Daesh, care cuprinde 68 de membri (64 de state, ONU, Liga Statelor Arabe, UE și INTERPOL). Coaliția este coordonată de SUA, prin intermediul ambasadorului Brett McGurk, emisar special al preşedintelui SUA. În vederea facilitării unor reacții prompte la provocările Daesh, au fost create cinci grupuri de lucru (aspecte militare, combaterea finanțării, luptătorii străini, comunicare/ combaterea propagandei, stabilizare). România este parte a grupurilor stabilizare şi comunicare (combaterea propagandei Daesh).

Despre Ministerul Afacerilor Externe

Informaţii suplimentare:Stadiul îndeplinirii principalelor criterii tehnice de acces în programul Visa Waiver (VWP)I. Securitatea documentelor de călătorie1. Începând cu 18 ianuarie 2010, sistemul de eliberare a paşapoartelor electronice (biometrice) a devenit funcţional la nivelul întregii ţări.2. Toate documentele de călătorie emise de statul român răspund, de asemenea, unor standarde de securitate ridicate.3. Este operaţional un mecanism de transmiterea către Interpol, în termen de 24 de ore, a informaţiilor legate de paşapoartele pierdute sau furate.II. Controlul la frontierăAu fost adoptate numeroase acte normative în vederea combaterii eficiente a activităţilor infracţionale transfrontaliere: - HG 324/2007, de aprobare a Strategiei Naţionale privind Controlul la Frontieră pentru perioada 2007-2010, conţinând măsuri de gestionare coerentă şi eficientă a frontierei de stat a României - HG 1122/2007, de aprobare a Strategiei Naţionale privind Migraţia (2007-2010), conţinând măsuri de control al migraţiei, prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale, acordarea de azil şi integrarea socială a străinilor - HG 1654/2006, de aprobare a Strategiei naţionale de combatere a traficului ilegal de persoane (2006-2010)III. Aspecte legate de imigraţie1. Implementarea la nivel naţional a formatului unic de permis de reşedinţă pe teritoriul României pentru cetăţenii statelor terţe, în conformitate cu prevederile Regulamentului CE 1030/20022. Transpunerea în legislaţia naţională a prevederilor acquis-ului comunitar în domeniul aziluluiIV. Acorduri de cooperare în domenii relevante semnate sau în curs de negociere cu partea americană1. Acordul între Ministerul Internelor şi Reformei Administrative din România şi Departamentul Energiei al SUA privind cooperarea în prevenirea traficului ilicit cu materiale nucleare sau radioactive, semnat la Bucureşti, la 15 septembrie 20082. Declaraţia între Ministerul Internelor şi Reformei Administrative (MIRA) din România şi Departamentul Securităţii Interne din SUA privind principiile de cooperare în vederea întăririi măsurilor bilaterale de securitate pentru călătoriile internaţionale şi cerinţele Programului Visa Waiver, semnată la Washington, la 3 noiembrie 20083. Sunt în curs de finalizare negocierile cu partea americană cu privire la Memorandumul de Înţelegere între Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite ale Americii privind activitatea ofiţerilor de securitate de pe aeronave (air marshals).

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/ministerul-afacerilor-externe/participarea-ministrului-afacerilor-externe-lazar-comanescu-la-reuniunea-ministeriala-a-coalitiei-anti-daesh1