Participarea ministrului delegat Dan Stoenescu la conferința “Excelență românească peste hotare”

BUCURESTI - 30 mai 2016

Comunicat tip General in Administratie Publica, Media / Publicitate, Politic

Ministrul delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, a participat sâmbătă, 28 mai 2016, la conferința “Excelență românească peste hotare” care a reunit în aula Bibliotecii Centrale Universitare “Carol I” din București reprezentați valoroși ai diasporei românești ce activează în instituții renumite la nivel mondial.

Participarea ministrului delegat Dan Stoenescu la conferința “Excelență românească peste hotare”

Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Departamentului Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni, Institutului Cultural Român și Institutul Eudoxiu Hurmuzachi și aflată sub patronajul Președinției României, cu ocazia sărbătoririi Zilei Românilor de Pretutindeni, sărbătorită în fiecare an în ultima duminică a lunii mai.

Dezbaterea a pus în discuție tema identității, rolul formativ al educației românești prin promovarea unor modele de succes din diaspora. Ministrul delegat a declarat că este important ca românii de pretutindeni să se implice în dezvoltarea țării ca parteneri strategici și, mai presus de toate, ei trebuie să fie mereu conectați, să fie uniți și să înțeleagă faptul că sunt o forță pentru România.

Demnitarul a mai subliniat că românii din străinătate reprezintă o valoare pentru România și că, de asemenea, ei trebuie să fie invitați să rămână conectați la țara de origine și să contribuie cu experiența lor la dezvoltarea României.

“Fiecare dintre noi este un ambasador al României și avem foarte multe exemple de români care ne fac cinste în lume. Cultura, istoria, limba română, simbolurile naționale, tradițiile autentice ale poporului nostru rămân valorile fundamentale ce ne unesc, indiferent de continentul pe care ne aflăm”, a mai spus oficialul.

Invitați din străinătate la conferință au fost dr. Gențiana Dănilă, matematician, Université Paris Diderot, dr. Ioana Popescu, INSEAD (Institut Européen d’Administration des Affaires) – Știința deciziilor, Corneliu Mihăilă, inginer aeronautic – compania Boeing, dr. Iosif Razvan Bena, preot ortodox, Institutul de Fizica Teoretica CEA, Saclay, dr. Cristina Ghenoiu, Biotehnologie – Cowen and Company, New York, dr. Andrei Constantinescu, fizician, Centre Nationale de la Recherche Scientifique, Paris.

Tot cu ocazia sărbătoririi Zilei Românilor de Pretutindeni, în perioada 28-29 mai, demnitarul român a mai participat la târgul tradițiilor populare ale comunităților românești din vecinătatea României, recitaluri de muzică și dansuri populare românești, organizate la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, precum și un concert pop-rock în aer liber la Grădina de Vară a Teatrului „Constantin Tănase” din București.

Despre Ministerul Afacerilor Externe

Informaţii suplimentare:Stadiul îndeplinirii principalelor criterii tehnice de acces în programul Visa Waiver (VWP)I. Securitatea documentelor de călătorie1. Începând cu 18 ianuarie 2010, sistemul de eliberare a paşapoartelor electronice (biometrice) a devenit funcţional la nivelul întregii ţări.2. Toate documentele de călătorie emise de statul român răspund, de asemenea, unor standarde de securitate ridicate.3. Este operaţional un mecanism de transmiterea către Interpol, în termen de 24 de ore, a informaţiilor legate de paşapoartele pierdute sau furate.II. Controlul la frontierăAu fost adoptate numeroase acte normative în vederea combaterii eficiente a activităţilor infracţionale transfrontaliere: - HG 324/2007, de aprobare a Strategiei Naţionale privind Controlul la Frontieră pentru perioada 2007-2010, conţinând măsuri de gestionare coerentă şi eficientă a frontierei de stat a României - HG 1122/2007, de aprobare a Strategiei Naţionale privind Migraţia (2007-2010), conţinând măsuri de control al migraţiei, prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale, acordarea de azil şi integrarea socială a străinilor - HG 1654/2006, de aprobare a Strategiei naţionale de combatere a traficului ilegal de persoane (2006-2010)III. Aspecte legate de imigraţie1. Implementarea la nivel naţional a formatului unic de permis de reşedinţă pe teritoriul României pentru cetăţenii statelor terţe, în conformitate cu prevederile Regulamentului CE 1030/20022. Transpunerea în legislaţia naţională a prevederilor acquis-ului comunitar în domeniul aziluluiIV. Acorduri de cooperare în domenii relevante semnate sau în curs de negociere cu partea americană1. Acordul între Ministerul Internelor şi Reformei Administrative din România şi Departamentul Energiei al SUA privind cooperarea în prevenirea traficului ilicit cu materiale nucleare sau radioactive, semnat la Bucureşti, la 15 septembrie 20082. Declaraţia între Ministerul Internelor şi Reformei Administrative (MIRA) din România şi Departamentul Securităţii Interne din SUA privind principiile de cooperare în vederea întăririi măsurilor bilaterale de securitate pentru călătoriile internaţionale şi cerinţele Programului Visa Waiver, semnată la Washington, la 3 noiembrie 20083. Sunt în curs de finalizare negocierile cu partea americană cu privire la Memorandumul de Înţelegere între Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite ale Americii privind activitatea ofiţerilor de securitate de pe aeronave (air marshals).

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/ministerul-afacerilor-externe/participarea-ministrului-delegat-dan-stoenescu-la-conferinta-excelenta-romaneasca-peste-hotare