Participarea ministrului delegat pentru relaţiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, la sărbătorirea „Zilei Africii”

BUCURESTI - 25 mai 2016

Comunicat tip General in Politic

Ministrul delegat pentru relaţiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, a participat astăzi, 25 mai 2014, la evenimentul de sărbătorire a „Zilei Africii”, organizat la Biblioteca Naţională a României de grupul şefilor de misiuni ai statelor africane acreditaţi la Bucureşti.

Participarea ministrului delegat pentru relaţiile cu românii de pretutindeni,  Dan Stoenescu, la sărbătorirea „Zilei Africii”

La eveniment au participat membri ai corpului diplomatic, reprezentanţi ai comunităţii africane din România, oameni de afaceri şi reprezentanţi ai mediului academic. Au susţinut alocuţiuni ministrul delegat pentru relaţiile cu românii de pretutindeni și ambasadorul Regatului Maroc la Bucureşti, doamna Faouz el Achchabi, în calitate de decan al corpului diplomatic african.

În deschiderea evenimentului, ministrul delegat a salutat aniversarea a 53 de ani de la crearea, la 25 mai 1963, a Organizaţiei Unităţii Africane, actuala Uniune Africană - moment de o semnificaţie deosebită în istoria continentului african. Totodată, demnitarul român a evidenţiat relaţiile tradiţionale dintre România şi statele africane, insistând asupra dezvoltării unei noi etape de colaborare.

Ministrul delegat a menţionat că relaţiile cu statele africane reprezintă o componentă importantă a politicii externe româneşti, iar statutul de membru al Uniunii Europene al României constituie un element în plus care contribuie la dezvoltarea dialogului politic şi economic. Demnitarul român a evidenţiat lunga tradiţie de cooperare în domeniul educaţiei între România şi statele africane, precum şi interesul constant al tinerilor africani pentru realizarea de studii în ţara noastră.

Ministrul delegat Dan Stoenescu a subliniat că România urmăreşte cu atenţie evoluţiile de pe continentul african şi contribuie activ la eforturile comunităţii internaţionale menite să ajute ţările africane în eforturile de promovare a proceselor democratice, soluţionare a conflictelor şi asigurare a unei dezvoltări durabile la nivelul întregului continent. De asemenea, a transmis un mesaj ferm privind dorinţa autorităţilor române de reînnoire, pe baze pragmatice, a relaţiilor tradiţionale de cooperare cu ţările africane, în domenii diverse.

Informaţii suplimentare:

Aniversarea la 25 mai a „Zilei Africii” marchează crearea, în 1963, la Addis Abeba, a Organizaţiei Unităţii Africane, devenită în anul 2002 Uniunea Africană. De-a lungul timpului, sărbătorirea Zilei Africii a devenit o tradiţie adânc înrădăcinată la nivelul tuturor ţărilor africane, un simbol al unităţii continentului în lupta sa pentru independenţă, dezvoltare şi progres economic.

Despre Ministerul Afacerilor Externe

Informaţii suplimentare:Stadiul îndeplinirii principalelor criterii tehnice de acces în programul Visa Waiver (VWP)I. Securitatea documentelor de călătorie1. Începând cu 18 ianuarie 2010, sistemul de eliberare a paşapoartelor electronice (biometrice) a devenit funcţional la nivelul întregii ţări.2. Toate documentele de călătorie emise de statul român răspund, de asemenea, unor standarde de securitate ridicate.3. Este operaţional un mecanism de transmiterea către Interpol, în termen de 24 de ore, a informaţiilor legate de paşapoartele pierdute sau furate.II. Controlul la frontierăAu fost adoptate numeroase acte normative în vederea combaterii eficiente a activităţilor infracţionale transfrontaliere: - HG 324/2007, de aprobare a Strategiei Naţionale privind Controlul la Frontieră pentru perioada 2007-2010, conţinând măsuri de gestionare coerentă şi eficientă a frontierei de stat a României - HG 1122/2007, de aprobare a Strategiei Naţionale privind Migraţia (2007-2010), conţinând măsuri de control al migraţiei, prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale, acordarea de azil şi integrarea socială a străinilor - HG 1654/2006, de aprobare a Strategiei naţionale de combatere a traficului ilegal de persoane (2006-2010)III. Aspecte legate de imigraţie1. Implementarea la nivel naţional a formatului unic de permis de reşedinţă pe teritoriul României pentru cetăţenii statelor terţe, în conformitate cu prevederile Regulamentului CE 1030/20022. Transpunerea în legislaţia naţională a prevederilor acquis-ului comunitar în domeniul aziluluiIV. Acorduri de cooperare în domenii relevante semnate sau în curs de negociere cu partea americană1. Acordul între Ministerul Internelor şi Reformei Administrative din România şi Departamentul Energiei al SUA privind cooperarea în prevenirea traficului ilicit cu materiale nucleare sau radioactive, semnat la Bucureşti, la 15 septembrie 20082. Declaraţia între Ministerul Internelor şi Reformei Administrative (MIRA) din România şi Departamentul Securităţii Interne din SUA privind principiile de cooperare în vederea întăririi măsurilor bilaterale de securitate pentru călătoriile internaţionale şi cerinţele Programului Visa Waiver, semnată la Washington, la 3 noiembrie 20083. Sunt în curs de finalizare negocierile cu partea americană cu privire la Memorandumul de Înţelegere între Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite ale Americii privind activitatea ofiţerilor de securitate de pe aeronave (air marshals).

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/ministerul-afacerilor-externe/participarea-ministrului-delegat-pentru-relatiile-cu-romanii-de-pretutindeni-dan-stoenescu-la-sarbatorirea-zilei-africii