Participarea secretarului de stat Alexandru Victor Micula la deschiderea celei de-a IX-a ediţii a Şcolii Române de Dezvoltare

BUCURESTI - 4 iulie 2016

Comunicat tip General in Educatie / Cultura, Politic, Cursuri

Secretarul de stat pentru analiză politică şi relaţia cu Parlamentul, Alexandru Victor Micula, a participat luni, 4 iulie 2016, la deschiderea celei de-a IX-a ediţii a Şcolii Române de Dezvoltare. Evenimentul din acest an are ca temă centrală implementarea noilor Obiective de Dezvoltare Durabilă, adoptate în cadrul Agendei 2030 a ONU şi are loc în perioada 4-6 iulie 2016, la Bucureşti

Participarea secretarului de stat Alexandru Victor Micula la deschiderea celei de-a IX-a ediţii a Şcolii Române de Dezvoltare

În deschidere, secretarul de stat Alexandru Victor Micula a evidenţiat existenţa unui moment favorabil la nivel internaţional, marcat de numeroase evenimente care contribuie la conturarea noului cadru global de cooperare pentru dezvoltare, printre care a menţionat: Summit-ul ONU pentru adoptarea Agendei 2030 (New York, septembrie 2015); Conferinţa privind reducerea riscului de dezastre (Sendai, martie 2015); Conferinţa pe tema finanţării dezvoltării (Addis Abeba, iulie 2015); Conferinţa privind schimbările climatice (Paris, decembrie 2015); Summit-ul Umanitar Mondial (Istanbul, mai 2016).

Oficialul MAE a subliniat angajamentele UE de aliniere la noile evoluţii globale, prin elaborarea unei Strategii Globale pentru politica externă şi de securitate: „Acest proces reprezintă o oportunitate de reflecţie asupra modalităţii de implementare la nivel mondial a Obiectivelor Globale, având în vedere strânsa legătură dintre preocupările de securitate şi dezvoltare.” Acestui demers i se alătură revizuirea Consensului European pentru Dezvoltare, adoptat în 2005 şi susţinerea coerenţei între politicile interne UE şi Obiectivele de Dezvoltare Durabilă.

Totodată, demnitarul român a relevat intenţia de revizuire a cadrului legislativ naţional şi de elaborare a noii strategii privind cooperarea internaţională pentru dezvoltare pentru următorii cinci ani, în vederea adaptării acesteia la obiectivele Agendei 2030 de dezvoltare durabilă.

Secretarul de stat Alexandru Victor Micula a evidenţiat importanţa promovării României ca donator inovator şi predictibil de Asistenţă Oficială pentru Dezvoltare (AOD), pentru statele partenere din ariile geografice prioritare. De asemenea, a evidenţiat obiectivul României de a împărtăşi experienţa tranziţiei la democraţie cu statele beneficiare din regiune care se confruntă cu provocări similare.

Informaţii suplimentare:

Şcoala Română de Dezvoltare este un eveniment gândit ca un spaţiu deschis de reflecţie asupra problematicilor şi tendinţelor europene şi globale în dezvoltare, un spaţiu de dialog, de formare, de schimb de informaţii şi bune practici. În acelaşi timp, Şcoala Română de Dezvoltare contribuie la asigurarea unei interacţiuni durabile între actorii activi în domeniu, atât la nivel naţional, cât şi internaţional.

Încă de la prima ediţie din 2008, Ministerul Afacerilor Externe finanţează anual acest eveniment, implementat în parteneriat cu Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Dezvoltare din România (FOND) şi cu Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).

Cele opt ediţii precedente ale Şcolii Române de Dezvoltare au fost apreciate de participanţi şi au contribuit în mod decisiv la consolidarea dialogului şi parteneriatului inter-instituţional în domeniul cooperării pentru dezvoltare.

Despre Ministerul Afacerilor Externe

Informaţii suplimentare:Stadiul îndeplinirii principalelor criterii tehnice de acces în programul Visa Waiver (VWP)I. Securitatea documentelor de călătorie1. Începând cu 18 ianuarie 2010, sistemul de eliberare a paşapoartelor electronice (biometrice) a devenit funcţional la nivelul întregii ţări.2. Toate documentele de călătorie emise de statul român răspund, de asemenea, unor standarde de securitate ridicate.3. Este operaţional un mecanism de transmiterea către Interpol, în termen de 24 de ore, a informaţiilor legate de paşapoartele pierdute sau furate.II. Controlul la frontierăAu fost adoptate numeroase acte normative în vederea combaterii eficiente a activităţilor infracţionale transfrontaliere: - HG 324/2007, de aprobare a Strategiei Naţionale privind Controlul la Frontieră pentru perioada 2007-2010, conţinând măsuri de gestionare coerentă şi eficientă a frontierei de stat a României - HG 1122/2007, de aprobare a Strategiei Naţionale privind Migraţia (2007-2010), conţinând măsuri de control al migraţiei, prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale, acordarea de azil şi integrarea socială a străinilor - HG 1654/2006, de aprobare a Strategiei naţionale de combatere a traficului ilegal de persoane (2006-2010)III. Aspecte legate de imigraţie1. Implementarea la nivel naţional a formatului unic de permis de reşedinţă pe teritoriul României pentru cetăţenii statelor terţe, în conformitate cu prevederile Regulamentului CE 1030/20022. Transpunerea în legislaţia naţională a prevederilor acquis-ului comunitar în domeniul aziluluiIV. Acorduri de cooperare în domenii relevante semnate sau în curs de negociere cu partea americană1. Acordul între Ministerul Internelor şi Reformei Administrative din România şi Departamentul Energiei al SUA privind cooperarea în prevenirea traficului ilicit cu materiale nucleare sau radioactive, semnat la Bucureşti, la 15 septembrie 20082. Declaraţia între Ministerul Internelor şi Reformei Administrative (MIRA) din România şi Departamentul Securităţii Interne din SUA privind principiile de cooperare în vederea întăririi măsurilor bilaterale de securitate pentru călătoriile internaţionale şi cerinţele Programului Visa Waiver, semnată la Washington, la 3 noiembrie 20083. Sunt în curs de finalizare negocierile cu partea americană cu privire la Memorandumul de Înţelegere între Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite ale Americii privind activitatea ofiţerilor de securitate de pe aeronave (air marshals).

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/ministerul-afacerilor-externe/participarea-secretarului-de-stat-alexandru-victor-micula-la-deschiderea-celei-de-a-ix-a-editii-a-scolii-romane-de-dezvoltare