Participarea secretarului de stat pentru afaceri europene, Cristian Bădescu, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale

BUCURESTI - 24 mai 2016

Comunicat tip General in Afaceri, Politic

Secretarul de stat pentru afaceri europene, Cristian Bădescu, a participat, astăzi, 24 mai 2016, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale (CAG).

Cu această ocazie, miniştrii pentru afaceri europene din statele membre UE au avut discuţii în pregătirea reuniunii Consiliului European din 28-29 iunie 2016 pe marginea agendei adnotate a viitorului Summit care va aborda relația Marii Britanii cu Uniunea Europeană în contextul referendumului britanic din 23 iunie 2016, problematica gestionării migrației, aspecte privind creșterea economică, ocuparea forței de muncă și încurajarea investițiilor, relații externe UE.

Participarea secretarului de stat pentru afaceri europene, Cristian Bădescu, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale

În cadrul schimbului de opinii în pregătirea reuniunii Consiliului European din 28-29 iunie 2016, secretarul de stat Cristian Bădescu a evidențiat importanța subiectelor aflate pe agenda adnotată a viitorului Summit european în ansamblul preocupărilor UE și a punctat elementele de interes prioritar pentru România în raport cu principalele subiecte de dezbatere. Astfel, cu referire la migrație, a reamintit importanța unei abordări cuprinzătoare a fenomenului, cu accent pe trei dimensiuni: implementarea deciziilor luate, consolidarea management-ului frontierelor UE, aspectele externe ale migrației. A salutat accentul sporit acordat dimensiunii externe a migrației, și a exprimat, în context, susținere pentru inițiativele de la nivel UE de consolidare a dialogului cu partenerii externi, ţările de origine și de tranzit. A salutat rezultatele implementării Acordului UE-Turcia, arătând că e necesară menținerea angajamentului ambelor părți, în vederea consolidării progreselor cu privire la gestionarea migrației. A amintit, totodată, susținerea României pentru identificarea unor soluții comune la nivel european, precum și contribuția semnificativă a țării noastre la asigurarea securității frontierelor externe ale UE, la activitatea agențiilor europene (FRONTEX, BESA), precum și la implementarea Acordului UE-Turcia, prin acordarea de sprijin Greciei.

Cu referire la ocupare, creștere și investiții la nivelul UE, a reiterat susținerea pentru consolidarea pieţei interne în vederea stimulării creşterii economice şi generării de noi locuri de muncă, prin implementarea măsurilor prevăzute în Strategia privind piaţa unică și cu respectarea celor patru libertăți fundamentale ale UE, cu obiectivul unei Uniuni Europene stabile, prospere și cât mai integrate.

De asemenea, în cadrul reuniunii a avut loc cel de-al doilea dialog anual privind statul de drept având ca subiect central integrarea migranţilor şi drepturile europene fundamentale. Dialogul a prilejuit un schimb de opinii pornind de la experienţele statelor membre şi instituţiilor comunitare în contextul gestionarii crizei migraţiei, cu exemple concrete de „lecţii învăţate” şi bune practici în materie de integrare a migranţilor.

Secretarul de stat român a salutat eforturile depuse în dezvoltarea dialogului anual privind statul de drept de către actuala Preşedinţie olandeză, precum şi, anterior, de către Preşedinţia luxemburgheză a Consiliului UE. Totodată, a prezentat contribuţia şi experienţa României în procesul de integrare a persoanelor care au nevoie de protecţie internaţională, ca parte a efortului general european în contextul crizei migraţiei. A reiterat poziţia principială a ţării noastre, de susţinere şi promovare a respectării drepturilor fundamentale, a principiilor nediscriminării, toleranţei şi solidarităţii, precum și importanța luării în considerare a capacității de integrare a Statelor Membre.

A subliniat, în acelaşi timp, că provocările actuale la nivel european necesită un angajament sporit pentru demersurile europene de combatere a tuturor formelor de xenofobie, rasism şi discriminare şi pentru reafirmarea modelului european bazat pe democraţie, statul de drept, respect pentru drepturile omului şi libertăţile fundamentale şi incluziune socială.

Totodată, în marja CAG, secretarul de stat pentru afaceri europene a avut discuții cu o serie de omologi europeni, inclusiv cu secretarul de stat slovac pentru afaceri europene, în contextul preluării, de către Slovacia, a președinției Consiliului UE, în al doilea semestru al acestui an.

Despre Ministerul Afacerilor Externe

Informaţii suplimentare:Stadiul îndeplinirii principalelor criterii tehnice de acces în programul Visa Waiver (VWP)I. Securitatea documentelor de călătorie1. Începând cu 18 ianuarie 2010, sistemul de eliberare a paşapoartelor electronice (biometrice) a devenit funcţional la nivelul întregii ţări.2. Toate documentele de călătorie emise de statul român răspund, de asemenea, unor standarde de securitate ridicate.3. Este operaţional un mecanism de transmiterea către Interpol, în termen de 24 de ore, a informaţiilor legate de paşapoartele pierdute sau furate.II. Controlul la frontierăAu fost adoptate numeroase acte normative în vederea combaterii eficiente a activităţilor infracţionale transfrontaliere: - HG 324/2007, de aprobare a Strategiei Naţionale privind Controlul la Frontieră pentru perioada 2007-2010, conţinând măsuri de gestionare coerentă şi eficientă a frontierei de stat a României - HG 1122/2007, de aprobare a Strategiei Naţionale privind Migraţia (2007-2010), conţinând măsuri de control al migraţiei, prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale, acordarea de azil şi integrarea socială a străinilor - HG 1654/2006, de aprobare a Strategiei naţionale de combatere a traficului ilegal de persoane (2006-2010)III. Aspecte legate de imigraţie1. Implementarea la nivel naţional a formatului unic de permis de reşedinţă pe teritoriul României pentru cetăţenii statelor terţe, în conformitate cu prevederile Regulamentului CE 1030/20022. Transpunerea în legislaţia naţională a prevederilor acquis-ului comunitar în domeniul aziluluiIV. Acorduri de cooperare în domenii relevante semnate sau în curs de negociere cu partea americană1. Acordul între Ministerul Internelor şi Reformei Administrative din România şi Departamentul Energiei al SUA privind cooperarea în prevenirea traficului ilicit cu materiale nucleare sau radioactive, semnat la Bucureşti, la 15 septembrie 20082. Declaraţia între Ministerul Internelor şi Reformei Administrative (MIRA) din România şi Departamentul Securităţii Interne din SUA privind principiile de cooperare în vederea întăririi măsurilor bilaterale de securitate pentru călătoriile internaţionale şi cerinţele Programului Visa Waiver, semnată la Washington, la 3 noiembrie 20083. Sunt în curs de finalizare negocierile cu partea americană cu privire la Memorandumul de Înţelegere între Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite ale Americii privind activitatea ofiţerilor de securitate de pe aeronave (air marshals).

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/ministerul-afacerilor-externe/participarea-secretarului-de-stat-pentru-afaceri-europene-cristian-badescu-la-reuniunea-consiliului-afaceri-generale1