Participarea secretarului de stat pentru afaceri strategice, Daniel Ioniţă, la reuniunea ministerială a Consiliului Europei

BUCURESTI - 18 mai 2016

Comunicat tip General in Politic

Secretarul de stat pentru afaceri strategice, Daniel Ioniţă, a participat, la 18 mai 2016, la reuniunea Comitetului Miniştrilor al Consiliului Europei, care s-a desfăşurat la Sofia, sub mandatul Preşedinţiei Bulgariei.

Participarea secretarului de stat pentru afaceri strategice, Daniel Ioniţă, la reuniunea ministerială a Consiliului Europei

În cadrul reuniunii plenare, şeful delegaţiei române a evidenţiat faptul că „organizaţia de la Strasbourg reprezintă o structură care conferă o valoare adăugată mecanismelor de cooperare şi un punct de referinţă fundamental pentru respectarea drepturilor omului”. „Consiliul Europei trebuie să promoveze valorile fundamentale, precum universalitatea drepturilor omului, a democraţiei şi a principiilor statului de drept, principii pe care România le susţine şi le promovează”, a arătat oficialul român.

Totodată, secretarul de stat Daniel Ioniţă s-a referit la conflictele îngheţate şi a subliniat sprijinul ţării noastre pentru integritatea teritorială şi pentru suveranitatea şi independenţa statelor membre ale Consiliului Europei, elemente fundamentale şi absolut necesare pentru menţinerea stabilităţii şi securităţii regionale. Având în vedere provocările actuale, demnitarul român a transmis un mesaj ferm de reafirmare a angajamentului clar al României de a contribui la eforturile comunităţii internaţionale pentru combaterea terorismului internaţional, menţionând iniţiativa româno-spaniolă de creare a unei Curţi Penale Internaţionale pentru judecarea crimelor de terorism.

În cadrul discuţiilor pe tema refugiaţilor şi migranţilor, secretarul de stat pentru afaceri strategice a subliniat faptul că România pledează cu fermitate pentru o abordare cuprinzătoare privind migraţia, pornind de la abordarea cauzelor profunde ale fenomenului, până la necesitatea respectării drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale ale tuturor migranţilor şi refugiaţilor. În acest context, secretarul de stat Daniel Ioniţă a exprimat angajamentul faţă de principiul solidarităţii cu statele membre cele mai afectate de presiunea migratorie, România fiind interesată, în acelaşi timp, de transformarea fenomenului migraţiei într-un factor pozitiv, care să determine creştere economică şi dezvoltare. Totodată, Daniel Ioniţă a subliniat faptul că „este de datoria noastră să nu cădem în capcana discursului de ură, discriminare, rasism sau xenofobie, ci să continuăm să pledăm pentru dezvoltarea unor societăţi incluzive, bazate pe respect reciproc, indiferent de etnie, religie sau credinţă, potrivit valorilor promovate la nivelul Consiliului Europei”.

În contextul participării la reuniunea ministerială, secretarul de stat Daniel Ioniţă a avut o întrevedere bilaterală cu şeful delegaţiei Republicii Moldova, Andrei Galbur, viceprim-ministru şi ministrul afacerilor externe şi integrării europene, prilej cu care cei doi demnitari au discutat despre relaţia bilaterală şi susţinerea parcursului european al ţării vecine. Totodată, oficialul român a avut scurte întrevederi, în marja conferinţei, cu şefii delegațiilor din Bulgaria, Ucraina, Republica Cehă, precum şi cu Secretarul General al Consiliului Europei, cu care a discutat despre subiecte de actualitate aflate pe agenda internaţională.

Reuniunea de la Sofia a marcat şi momentul preluării de către Estonia a preşedinţiei rotative a Comitetului Miniştrilor a Consiliului Europei, pe o perioadă de şase luni (mai – noiembrie 2016).

Informaţii suplimentare:

Comitetul de Miniştri este format din câte un reprezentant al fiecăruia dintre cele 47 de state membre ale CoE. Preşedinţia Comitetului este asigurată, prin rotaţie, pe o durată de şase luni, schimbându-se cu fiecare sesiune potrivit ordinii alfabetului englez a statelor membre. Din anul 2004 sesiunile ministeriale au loc o singură dată pe an.

Despre Ministerul Afacerilor Externe

Informaţii suplimentare:Stadiul îndeplinirii principalelor criterii tehnice de acces în programul Visa Waiver (VWP)I. Securitatea documentelor de călătorie1. Începând cu 18 ianuarie 2010, sistemul de eliberare a paşapoartelor electronice (biometrice) a devenit funcţional la nivelul întregii ţări.2. Toate documentele de călătorie emise de statul român răspund, de asemenea, unor standarde de securitate ridicate.3. Este operaţional un mecanism de transmiterea către Interpol, în termen de 24 de ore, a informaţiilor legate de paşapoartele pierdute sau furate.II. Controlul la frontierăAu fost adoptate numeroase acte normative în vederea combaterii eficiente a activităţilor infracţionale transfrontaliere: - HG 324/2007, de aprobare a Strategiei Naţionale privind Controlul la Frontieră pentru perioada 2007-2010, conţinând măsuri de gestionare coerentă şi eficientă a frontierei de stat a României - HG 1122/2007, de aprobare a Strategiei Naţionale privind Migraţia (2007-2010), conţinând măsuri de control al migraţiei, prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale, acordarea de azil şi integrarea socială a străinilor - HG 1654/2006, de aprobare a Strategiei naţionale de combatere a traficului ilegal de persoane (2006-2010)III. Aspecte legate de imigraţie1. Implementarea la nivel naţional a formatului unic de permis de reşedinţă pe teritoriul României pentru cetăţenii statelor terţe, în conformitate cu prevederile Regulamentului CE 1030/20022. Transpunerea în legislaţia naţională a prevederilor acquis-ului comunitar în domeniul aziluluiIV. Acorduri de cooperare în domenii relevante semnate sau în curs de negociere cu partea americană1. Acordul între Ministerul Internelor şi Reformei Administrative din România şi Departamentul Energiei al SUA privind cooperarea în prevenirea traficului ilicit cu materiale nucleare sau radioactive, semnat la Bucureşti, la 15 septembrie 20082. Declaraţia între Ministerul Internelor şi Reformei Administrative (MIRA) din România şi Departamentul Securităţii Interne din SUA privind principiile de cooperare în vederea întăririi măsurilor bilaterale de securitate pentru călătoriile internaţionale şi cerinţele Programului Visa Waiver, semnată la Washington, la 3 noiembrie 20083. Sunt în curs de finalizare negocierile cu partea americană cu privire la Memorandumul de Înţelegere între Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite ale Americii privind activitatea ofiţerilor de securitate de pe aeronave (air marshals).

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/ministerul-afacerilor-externe/participarea-secretarului-de-stat-pentru-afaceri-strategice-daniel-ionita-la-reuniunea-ministeriala-a-consiliului-europei