Vizita ministrului delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, în Republica Italiană

BUCURESTI - 7 martie 2016

Comunicat tip General in Administratie Publica, Politic

Ministrul delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, a participat în perioada 5 - 6 martie 2016, în cadrul vizitei întreprinse în Republica Italiană, la o serie de evenimente culturale dedicate comunității românești din regiunea Lazio.

Vizita ministrului delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, în Republica Italiană

Agenda ministrului delegat a debutat cu o întâlnire cu primarul localității Rignano Flaminio, Fabio Di Lorenzi. Cu acest prilej, demnitarul român a mulțumit autorităților locale pentru sprijinul acordat comunității românești din regiune. În cadrul discuțiilor, partea italiană a subliniat contribuția semnificativă a comunității românești, evocând exemple ale unor antreprenori români care au dezvoltat afaceri în localitate, precum și inițiativa românească care a pus bazele centrului de bătrâni Giovanni Paolo II din Rignano Flaminio.

În continuarea vizitei, ministrul delegat Dan Stoenescu a participat la inaugurarea expoziției de fotografii dedicate eforturilor armatei române din Primul Război Mondial, eveniment organizat de Primăria din localitatea Rignano Flaminio, în parteneriat cu Ambasada României la Roma și Institutul Cultural Român. Cu această ocazie, a avut loc o masă rotundă, în cadrul căreia oficialul român a reliefat rolul jertfei ostașilor români în edificarea statului național unitar român.

De asemenea, ministrul delegat a vizitat Parohia cu hramul "Sfântul Prooroc Ilie" din localitatea Civita Castellana - Rignano Flaminio și Biserica penticostală Betania, din Fontenuova, ocazie cu care a subliniat contribuția esențială a Bisericii în menținerea coeziunii sociale în rândul comunităților românești din diaspora.

Programul vizitei oficiale a cuprins și o întâlnire cu Preasfințitul Părinte Siluan, la Episcopia Ortodoxă Română din Italia. În cadrul discuțiilor, au fost abordate subiecte precum importanța organizării unor sesiuni de educație civică pentru membrii comunităților românești din Italia și utilitatea introducerii unor cursuri de limba română în vederea consolidării identității naționale a tinerelor generații.

Totodată, oficialul român a participat la deschiderea expoziției dedicate Zilei Femeii, „Contraste - de la femei la femei", organizată de Asociația Profesioniștilor Români din Italia la Accademia di Romania. Cu această ocazie, a salutat implicarea româncelor în procesul de integrare socio-culturală a comunității românești din Italia și de transmitere a valorilor identitare naționale. La invitația Asociației „Lumea copiilor", ministrul delegat a luat parte la evenimentul Mărțişorama, susținut la Biserica Oratorio di San Francesco Saverio, care a inclus o prezentare tematică, un concert de muzică tradițională românească și o expoziție.

Vizita în Republica Italiană s-a încheiat cu participarea ministrului delegat la evenimentul Sărbătoarea Românilor, organizat la Roma. În alocuțiunea susținută în deschiderea evenimentului, oficialul român a îndemnat comunitatea românească din Italia să rămână unită și să participe activ la viața socială și politică, inclusiv din perspectiva alegerilor locale care vor avea loc în Italia, pentru promovarea membrilor comunității în structuri administrative și de reprezentare.

Despre Ministerul Afacerilor Externe

Informaţii suplimentare:Stadiul îndeplinirii principalelor criterii tehnice de acces în programul Visa Waiver (VWP)I. Securitatea documentelor de călătorie1. Începând cu 18 ianuarie 2010, sistemul de eliberare a paşapoartelor electronice (biometrice) a devenit funcţional la nivelul întregii ţări.2. Toate documentele de călătorie emise de statul român răspund, de asemenea, unor standarde de securitate ridicate.3. Este operaţional un mecanism de transmiterea către Interpol, în termen de 24 de ore, a informaţiilor legate de paşapoartele pierdute sau furate.II. Controlul la frontierăAu fost adoptate numeroase acte normative în vederea combaterii eficiente a activităţilor infracţionale transfrontaliere: - HG 324/2007, de aprobare a Strategiei Naţionale privind Controlul la Frontieră pentru perioada 2007-2010, conţinând măsuri de gestionare coerentă şi eficientă a frontierei de stat a României - HG 1122/2007, de aprobare a Strategiei Naţionale privind Migraţia (2007-2010), conţinând măsuri de control al migraţiei, prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale, acordarea de azil şi integrarea socială a străinilor - HG 1654/2006, de aprobare a Strategiei naţionale de combatere a traficului ilegal de persoane (2006-2010)III. Aspecte legate de imigraţie1. Implementarea la nivel naţional a formatului unic de permis de reşedinţă pe teritoriul României pentru cetăţenii statelor terţe, în conformitate cu prevederile Regulamentului CE 1030/20022. Transpunerea în legislaţia naţională a prevederilor acquis-ului comunitar în domeniul aziluluiIV. Acorduri de cooperare în domenii relevante semnate sau în curs de negociere cu partea americană1. Acordul între Ministerul Internelor şi Reformei Administrative din România şi Departamentul Energiei al SUA privind cooperarea în prevenirea traficului ilicit cu materiale nucleare sau radioactive, semnat la Bucureşti, la 15 septembrie 20082. Declaraţia între Ministerul Internelor şi Reformei Administrative (MIRA) din România şi Departamentul Securităţii Interne din SUA privind principiile de cooperare în vederea întăririi măsurilor bilaterale de securitate pentru călătoriile internaţionale şi cerinţele Programului Visa Waiver, semnată la Washington, la 3 noiembrie 20083. Sunt în curs de finalizare negocierile cu partea americană cu privire la Memorandumul de Înţelegere între Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite ale Americii privind activitatea ofiţerilor de securitate de pe aeronave (air marshals).

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/ministerul-afacerilor-externe/vizita-ministrului-delegat-pentru-relatiile-cu-romanii-de-pretutindeni-dan-stoenescu-in-republica-italiana