Vizita secretarului de stat pentru afaceri strategice, Daniel Ioniţă, în Republica Federală Germania

BUCURESTI - 20 mai 2016

Comunicat tip General in Politic

Secretarul de stat pentru afaceri strategice, Daniel Ioniţă, a efectuat, vineri, 20 mai 2016, o vizită de lucru la Berlin pentru consultări cu dr. Markus Ederer, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Federale Germania.

Vizita secretarului de stat pentru afaceri strategice, Daniel Ioniţă, în Republica Federală Germania

De asemenea, secretarul de stat Daniel Ioniţă a mai avut întrevederi cu însărcinatul special al Preşedinţiei în Exerciţiu germane a OSCE pe problematica transnistreană, ambasador Cord Meier-Klodt, precum şi cu dr. Joachim Bertele, director pe politici de securitate şi afaceri globale în Cancelaria Federală.

Agenda întrevederilor a inclus mediul de securitate din vecinătatea estică a Alianţei Nord-Atlantice, cu accent pe regiunea Mării Negre, pregătirile pentru Summit-ul NATO de la Varşovia, Republica Moldova, precum şi problematica transnistreană.

Secretarul de stat Daniel Ioniţă a trecut în revistă priorităţile României la Summit-ul NATO de la Varşovia, cu evidenţierea evoluţiilor de securitate în regiunea Mării Negre. În continuare, a pledat pentru necesitatea unei abordări cuprinzătoare a NATO, exprimând, totodată, sprijinul României pentru continuarea eforturilor de consolidare a capacităţii NATO de descurajare şi apărare, inclusiv privind întărirea prezenţei Aliate pe flancul estic.

Referitor la problematica transnistreană, secretarul de stat pentru afaceri strategice, Daniel Ioniţă, a subliniat importanţa deosebită acordată de ţara noastră rezolvării acestui conflict, referindu-se la formatul „5+2” ca singura modalitate de a garanta legitimitatea şi transparenţa unei soluţii pentru Republica Moldova. A exprimat mulţumiri pentru eforturile R.F. Germania, care deţine Preşedinţia în Exerciţiu a OSCE, în vederea soluţionării diferendului.

Vizita a reconfirmat nivelul excelent al relaţiilor bilaterale româno-germane, precum şi eforturile concertate ale celor două ţări, la nivelul NATO şi al Uniunii Europene, pentru consolidarea securităţii şi stabilităţii regionale, europene şi euro-atlantice.

Despre Ministerul Afacerilor Externe

Informaţii suplimentare:Stadiul îndeplinirii principalelor criterii tehnice de acces în programul Visa Waiver (VWP)I. Securitatea documentelor de călătorie1. Începând cu 18 ianuarie 2010, sistemul de eliberare a paşapoartelor electronice (biometrice) a devenit funcţional la nivelul întregii ţări.2. Toate documentele de călătorie emise de statul român răspund, de asemenea, unor standarde de securitate ridicate.3. Este operaţional un mecanism de transmiterea către Interpol, în termen de 24 de ore, a informaţiilor legate de paşapoartele pierdute sau furate.II. Controlul la frontierăAu fost adoptate numeroase acte normative în vederea combaterii eficiente a activităţilor infracţionale transfrontaliere: - HG 324/2007, de aprobare a Strategiei Naţionale privind Controlul la Frontieră pentru perioada 2007-2010, conţinând măsuri de gestionare coerentă şi eficientă a frontierei de stat a României - HG 1122/2007, de aprobare a Strategiei Naţionale privind Migraţia (2007-2010), conţinând măsuri de control al migraţiei, prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale, acordarea de azil şi integrarea socială a străinilor - HG 1654/2006, de aprobare a Strategiei naţionale de combatere a traficului ilegal de persoane (2006-2010)III. Aspecte legate de imigraţie1. Implementarea la nivel naţional a formatului unic de permis de reşedinţă pe teritoriul României pentru cetăţenii statelor terţe, în conformitate cu prevederile Regulamentului CE 1030/20022. Transpunerea în legislaţia naţională a prevederilor acquis-ului comunitar în domeniul aziluluiIV. Acorduri de cooperare în domenii relevante semnate sau în curs de negociere cu partea americană1. Acordul între Ministerul Internelor şi Reformei Administrative din România şi Departamentul Energiei al SUA privind cooperarea în prevenirea traficului ilicit cu materiale nucleare sau radioactive, semnat la Bucureşti, la 15 septembrie 20082. Declaraţia între Ministerul Internelor şi Reformei Administrative (MIRA) din România şi Departamentul Securităţii Interne din SUA privind principiile de cooperare în vederea întăririi măsurilor bilaterale de securitate pentru călătoriile internaţionale şi cerinţele Programului Visa Waiver, semnată la Washington, la 3 noiembrie 20083. Sunt în curs de finalizare negocierile cu partea americană cu privire la Memorandumul de Înţelegere între Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite ale Americii privind activitatea ofiţerilor de securitate de pe aeronave (air marshals).

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/ministerul-afacerilor-externe/vizita-secretarului-de-stat-pentru-afaceri-strategice-daniel-ionita-in-republica-federala-germania