Programul de cooperare elvețiano-român: întâlnire privind stadiul implementării proiectelor

BUCURESTI - 17 mai 2016

Comunicat tip General in Administratie Publica, Afaceri, Politic

La Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) a avut loc o întâlnire organizată în cadrul Reuniunii Anuale a Programului de cooperare elvețiano-român, privind stadiul implementării proiectelor finanţate prin Aria de concentrare 4 a programului, gestionată de MDRAP în calitate de Organism Intermediar.

Programul de cooperare elvețiano-român: întâlnire privind stadiul implementării proiectelor

Întâlnirea a fost coordonată de doamna Secretar de Stat Sirma Caraman și de domnul Hugo Bruggmann, şeful Departamentului “Contribuţia la extinderea/coeziunea UE”, din cadrul Secretariatului de Stat pentru Afaceri Economice al Consiliului Federal Elveţian. Au participat reprezentanţi ai conducerii Secretariatului de Stat pentru Afaceri Economice, ai Biroului Contribuției Elvețiene la București din cadrul Ambasadei Elveţiei în România, ai Unității Naţionale de Coordonare din Ministerul Finanţelor Publice și ai Organismului Intermediar pentru Aria de concentrare 4 - „Îmbunătăţirea mediului înconjurător” din cadrul MDRAP.

Discuţiile au abordat aspecte tehnice legate de stadiul implementării proiectelor finanţate prin Aria 4 a programului, prilej cu care partenerii elveţieni au exprimat satisfacţia cu privire la progresele înregistrate.

„Ne exprimăm întregul angajament pentru utilizarea eficientă a  contribuţiei elveţiene şi pentru atingerea obiectivelor fiecărui proiect. Ne bucurăm că au fost angajate aproape toate sumele şi că vom trece la o etapă în care rezultatele vor începe să se vadă în teren”, a declarat cu această ocazie doamna Secretar de Stat Sirma Caraman.

* * *

 

În anul 2009, Parlamentul elveţian a aprobat contribuţia financiară nerambursabilă pentru România, în valoare de 181 de milioane CHF, pentru o perioadă de angajament de 5 ani (contractarea trebuia realizată până la sfârşitul anului 2014), cu o perioadă de plată de până la 10 ani (plăți 2009-2019), începând cu data aprobării contribuţiei de către Parlamentul elveţian.

MDRAP are rolul de Organism Intermediar pentru Aria de Concentrare  4 – „Îmbunătăţirea mediului înconjurător”, bugetul alocat acestei arii fiind de aproximativ 50 de milioane de franci elvețieni.Unitatea Naţională de Coordonare a programului, care asigură managementul contribuţiei elveţiene din partea României, este Ministerul Finanţelor Publice.

În cadrul Ariei de Concentrare 4 a Programului de cooperare elveţiano-român este aprobată finanţarea pentru:

 

Ø  4 oraşe:

o   Arad (2 proiecte: termoficare şi iluminat),

o   Braşov (2 proiecte: termoficare şi reabilitare clădiri),

o   Cluj-Napoca (3 proiecte: transport local – autobuze electrice, iluminat şi reabilitare clădiri) şi

o   Suceava (2 proiecte: iluminat şi vehicule electrice pentru parcul auto al primăriei) ;

Ø  Societatea Metrorex S.A., pentru un proiect ce presupune elaborare de studii (prefezabilitate, fezabilitate, multimodal precum şi de securitate);

Ø  Proiectul „Instituţionalizarea Premiului European pentru Energie în România” (EEA) -pentru un sistem de management al calității și de certificare pentru municipalitățile angajate în politici de energie durabilă, protecţia mediului și transport. De la amenajarea teritoriului la aprovizionarea cu energie, de la mobilitate la comunicare și cooperare - EEA cuprinde toate măsurile de protecție pe care municipalitățile le pot lua privind energia și mediul înconjurător.

Ø  Proiectul „Fondul destinat acţiunilor pentru energie sustenabilă” – unitățile administrativ-teritoriale vor fi stimulate să se certifice de către organizaţia naţională creată pentru instituționalizarea la nivelul României a conceptului EEA; fondul va finanța și proiecte mici, în comunitățile sărace.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/ministerul-dezvoltarii-regionale-si-administratiei-publice/programul-de-cooperare-elvetiano-roman-intalnire-privind-stadiul-implementarii-proiectelor