Viceprim-ministrul Vasile Dîncu: bugete dedicate pentru relansarea zonelor Valea Jiului și a Munților Apuseni

BUCURESTI - 12 septembrie 2016

Comunicat tip General in Administratie Publica, Institutii Publice

Fostele zone miniere din Munții Apuseni și Valea Jiului și comunitățile marginalizate din Moldova se vor dezvolta după un program integrat, elaborat la propunerea Guvernului României.

 Viceprim-ministrul Vasile Dîncu: bugete dedicate pentru relansarea zonelor Valea Jiului și a Munților Apuseni

Anunțul a fost făcut vineri, 9 septembrie a.c., de viceprim-ministrul Vasile Dîncu, ministrul dezvoltării regionale și administrației publice, și Ionel Dancă, consilier de stat pentru proiecte economice speciale, în cadrul vizitei în județele Hunedoara și Alba. Discuțiile pe plan local au vizat inventarierea proiectelor ce ar putea fi incluse în pachetul destinat dezvoltării integrate a acestor zone pilot, cu scopul de a sprijini relansarea lor economică. După definitivare, programul va fi supus aprobării Guvernului și implementat în perioada imediat următoare.

Programul are la bază modelul european al investițiilor teritoriale integrate (ITI) – identificarea problemelor din toate domeniile relevante pentru comunitatea locală și finanțarea simultană, pe o perioadă dată de timp, a acelor proiecte care duc la soluționarea acestor probleme.

Astfel, în paralel cu finanțarea proiectelor de infrastructură, vor fi derulate și proiecte legate de sistemul de sănătate, educațional, proiecte dedicate perfecționării funcționarilor publici sau dotării instituțiilor publice, sprijinirii mediului privat etc. În acest fel, prin acțiunea concentrată pe mai multe planuri, impactul este unul sporit față de situația implementării de proiecte distincte și necoordonate.

Vrem să identificăm și să alocăm bugete distincte pentru dezvoltare în aceste zone de intervenție prioritară, între care Valea Jiului ocupă prima poziție de interes. Pentru a avea însă garanția că aceste bugete nu vor rămâne neutilizate, din lipsă de proiecte sau din blocajele generate de scrierea acestora, am decis să înființăm la Petroșani o unitate de gestionare a tuturor proiectelor propuse în primul rând de autoritățile publice locale, dar și de alte entități eligibile. Aceasta va funcționa ca un birou de consultanță, dar va fi constituit în subordinea Cancelariei Primului Ministru, astfel încât să existe o atenție directă și prioritară asupra nevoilor de dezvoltare a acestei zone și asupra modului în care putem finanța diverse proiecte”, a declarat viceprim-ministrul Vasile Dîncu.

Până la acestă dată, la nivelul Guvernului au fost identificate principalele amenințări pentru fiecare dintre cele trei zone, principiile de abordare integrată a regenerării acestor zone, mecanismul instituțional, care presupune colaborarea mai multor instituții centrale și locale, și măsurile operaționale de implementare.

Astfel, județul Hunedoara este caracterizat de o scădere demografică semnificativă (peste 12% între 2002 și 2011), populație îmbătrânită (ultimul loc în regiune la grupa de vârstă 0-14 ani), existența unor nuclee de concentrare a șomajului, în special în zonele minisere, specializare restrânsă în zonele monoindustriale, lipsa unor programe de reorientare profesională coerente, atractivitate redusă pentru investitori privați. Din totalul de 11.339 şomeri înregistrați în județul Hunedoara în decembrie 2015, în Valea Jiului se află aproximativ o treime (1.523 şomeri în zona Petroşani, 678 în Lupeni, 653 în Vulcan şi 914 în Petrila).

Pentru zona Munților Apuseni din județul Alba, principalele amenințări sunt declinul demografic, procesul accentuat de îmbătrânire a populației, în special localitățile din mediul rural al Munților Apuseni, migrația forței de muncă, veniturile locale scăzute, caracterul monoindustrial al unor localități, afectate de restructurare economică și cu un nivel ridicat al șomajului de lungă durată, practicarea unei agriculturi de subzistență, acces dificil spre zonele rurale, starea necorespunzătoare a multor drumuri județene sau comunale, valorificarea relativ redusă a potențialului turistic, pregătirea profesională insuficientă a forței de muncă, corelarea redusă între calificările cerute de piața muncii și oferta de formare profesională, nivelul scăzut al abilităților antreprenoriale.

Proiectele dedicate problemelor identificate în fiecare zonă-pilot vor putea primi finanțare fie din programele europene din generația 2014-2020, fie prin programele guvernamentale.

Mecanismul instituțional

Pentru implementarea programului de dezvoltare integrată, la nivelul Cancelariei Prim-ministrului va funcționa o Unitate Guvernamentală de Asistență Tehnică (UGAT), iar în coordonarea ei – câte o unitate pentru fiecare dintre cele trei zone, cu sediul în Petroșani, Roșia Montană, respectiv în Vaslui (în cadrul prefecturilor). Unitățile vor beneficia de colaborare, în diverse forme, cu diverse ministere, în special cu Ministerul Fondurilor Europene și cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, care vor asigura asistență de specialitate pe domeniile și programele de finanțare gestionate.

 

Noi vom aduce câțiva specialiști, dar vreau să aducem oameni din Valea Jiului care să vină să învețe la ministerul pe care îl conduc, la secțiile de urbanism, amenajarea teritoriului, pentru a crea specialiști în programe de pe plan local. Autoritățile locale vor avea cea mai importantă sarcină și merit în a face proiecte. Noi vom aloca fonduri speciale pentru Valea Jiului, din programe europene și bugetul național, însă proiectele trebuie făcute la standarde europene, să respecte condiționalitățile, să fie competitive. Ideea unei unități de asistență pentru aceste zone este foarte importantă. Aducem oameni cu experiență, nu mai inventăm posturi”, a precizat Vasile Dîncu.

Mecanismul instituțional va fi pus în practică cu finanțare din fondurile europene alocate României în perioada 2014-2020, fie în cadrul unor proiecte deja inițiate de ministere, fie prin proiecte noi.

* * *

Discuțiile pe tema relansării economice a unor zone-pilot, prin programe integrate de dezvoltare coordonate de la nivel guvernamental, au fost lansate în luna iulie, la Forumul administrației publice locale organizat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. Ulterior, în aceeași lună, viceprim-ministrul Vasile Dîncu s-a întâlnit în teritoriu cu primarii celor șase orașe din Valea Jiului și cu reprezentanți din mediul universitar.

Despre Ministerul Dezvoltării Regionale şi AdministraţieiPublice

Acasa.ro este in prezent unul dintre cele mai vizitate portaluri din Romania cu peste 1.500.000 de vizitatori lunar si peste 300 000 membri activi. Portalul are o structura complexa cu 33 de sectiuni si trimite lunar 22 newslettere la peste 150 000 de abonati.

Conform informatiilor trafic.ro, portalul detine acum locul 22 in clasamentul general al site-urilor romanesti si locul 2 la sectiunea Lifestyle

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/ministerul-dezvoltarii-regionale-si-administratiei-publice/viceprim-ministrul-vasile-dincu-bugete-dedicate-pentru-relansarea-zonelor-valea-jiului-si-a-muntilor-apuseni