M.F.E.: S-a lansat Ghidul Solicitantului si primele apeluri de proiecte în sectorul de apă si apă uzată din cadrul POIM 2014 - 2020

BUCURESTI - 28 martie 2016

Comunicat tip General in Administratie Publica, Politic, Institutii Publice

Ministerul Fondurilor Europene, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operational Infrastructură Mare 2014 - 2020, a lansat în cadrul conferintei de presă de astăzi, 28 martie 2016, Ghidul solicitantului privind dezvoltarea infrastructurii integrate de apă si apă uzată si primele patru apeluri de propuneri de proiecte aferente Axei prioritare 3 "Dezvoltarea infrastructurii de mediu în conditii de management eficient al resurselor" .

M.F.E.: S-a lansat Ghidul Solicitantului si primele apeluri de proiecte în sectorul de apă si apă uzată din cadrul POIM 2014 - 2020

Prin acest ghid se asigură continuarea investitiilor în infrastructura de mediu realizate prin programele de preaderare si Programul Operational Sectorial Mediu 2007-2013. Principalul obiectiv al proiectelor este acela de a asigura că majoritatea localitătilor dispun de alimentare cu apă şi canalizare conform normelor prevăzute de directivele europene.
Cele patru apeluri de propuneri de proiecte lansate vizează următoarele tipuri de actiuni: proiecte integrate noi de dezvoltare a infrastructurii de apă si apă uzată (extinderea spre mediul rural a ariei de operare, în vederea conformării noilor aglomerări vizate) si proiecte integrate fazate de dezvoltare a infrastructurii de apă si apă uzată (care asigură continuarea investitiilor aprobate în perioada 2007-2013 prin POS Mediu si nefinalizate până la finalul anului 2015, aprobate ca proiecte fazate prin decizie a Comisiei Europene). Alte două tipuri de actiuni sunt dezvoltarea unui laborator national pentru îmbunătăţirea monitorizării substanţelor deversate în ape şi a calităţii apei potabile si sprijin pentru pregătirea portofoliului de proiecte aferent perioadei 2014-2020 si post 2020 (după caz).
Beneficiarii eligibili pentru apeluri de propuneri de proiecte mentionate sunt operatorii regionali din sectorul de apă/ apă uzată si Primăria Municipiului Bucuresti (pentru proiecte integrate noi de dezvoltare a infrastructurii de apă si apă uzată, proiecte integrate fazate de dezvoltare a infrastructurii de apă si apă uzată si sprijin pentru pregătirea portofoliului de proiecte aferent perioadei 2014-2020 si post 2020) si Ministerul Mediului, Apelor si Pădurilor în parteneriat cu Administratia Natională "Apele Române" si Ministerul Sănătătii (pentru dezvoltarea unui laborator national pentru îmbunătăţirea monitorizării substanţelor deversate în ape şi a calităţii apei potabile).
Bugetul apelurilor are o valoare totală de peste 12,7 miliarde lei (alocare netă fără rezerva de performantă), din care circa 12,6 miliarde lei pentru proiecte integrate noi de dezvoltare a infrastructurii de apă si apă uzată, proiecte integrate fazate de dezvoltare a infrastructurii de apă si apă uzată si sprijin pentru pregătirea portofoliului de proiecte aferent perioadei 2014-2020 si post 2020 ?i peste 89 milioane lei pentru dezvoltarea unui laborator national pentru îmbunătăţirea monitorizării substanţelor deversate în ape şi a calităţii apei potabile.
Tipul apelului este apel de proiecte pe bază de listă de proiecte prioritare sau preidentificate, iar termenul de depunere este data de 31.12.2018.
La nivelul AM POIM si al beneficiarilor sunt în pregătire 44 proiecte de infrastructură de apă si apă uzată, în valoare de cca. 6 miliarde de euro. Acestora li se adaugă si 22 proiecte fazate spre care vor fi orientate cca. 550 mil. euro din alocarea pentru acest sector.
Investitiile din POIM sunt orientate spre sisteme de apă şi canalizare regionale, care pot deservi o arie geografică mai mare, cu costuri mai mici decât dacă s-ar fi utilizat un sistem naţional. Din cele 4,47 mld. euro orientate spre sectorul de mediu alocate POIM, 3 mld. euro vizează infrastructura de apă.
Ghidul are un impact extrem de mare asupra îmbunătătirii nivelului de trai al populatiei în România, asigurând un grad de civilizatie adecvat statutului de stat membru al Uniunii Europene, investitiile fiind orientate spre bunăstarea populaţiei şi dezvoltarea societătii. În acelasi timp, acestea contribuie la îndeplinirea angajamentelor asumate prin Tratatul de Aderare pentru acest sector, pentru neîndeplinirea cărora România riscă să plătească amenzi uriase pentru neconformarea cu prevederile acquis-ului european.
Ghidul si documentele anexe pot fi consultate pe site-ul www.fonduri-ue.ro, sectiunea Programe -> Infrastructura -> POIM 2014-2020 -> Implementare Program (http://www.fonduri-ue.ro/poim-2014#implementare-program).

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/ministerul-fondurilor-europene/m-f-e-s-a-lansat-ghidul-solicitantului-si-primele-apeluri-de-proiecte-in-sectorul-de-apa-si-apa-uzata-din-cadrul-poim-2014-2020