MIRA TELECOM a susținut financiar și științific o cercetare complexă în domeniul fizicii, prezentată la EUCMOS 2012

BUCURESTI - 4 septembrie 2012

Comunicat tip General in Educatie / Cultura, Stiinta / Cercetare

MIRA TELECOM , în colaborare cu Facultatea de Fizică (Universitatea București) și Institutul de Fizică și Inginerie Nucleară Horia Hulubei, a realizat o cercetare complexă în domeniul spectroscopiei, ale cărei concluzii au fost expuse la a 31-a ediție a Congresului European de Spectroscopie Moleculară de la Cluj, EUCMOS 2012 - http://www.phys.ubbcluj.ro/eucmos2012, desfășurat în perioada 26 - 31 august. Echipa de specialiști de la MIRA TELECOM și MIRA TECHNOLOGIES, coordonată de prof. L.C. Giurgiu, a fost compusă din prof. Ștefan Tobă – fizician și cercetător științific, Vasile Vasilescu – cercetător electronist și Stelian Ilie – doctorand în domeniul detecției subtanțelor periculoase și președintele MIRA TELECOM. Compania a acordat de asemenea, sprijin financiar pentru realizarea și publicarea rezultatelor cercetării.

EUCMOS 2012_MIRA TELECOM

Lucrarea “Spectrometru de bandă largă RNQ (rezonanță magnetică cuadrupolară) pentru detecția nucleelor 14 N” a avut ca obiectiv detectarea tranzițiilor dintre nivelurile energiei cuadrupolare ale nucleelor 14 N în intervalul 700 kHz - 6 MHz. Designul spectrometrului permite observarea efectelor diferitelor secvențe arbitrare de radiofrecvența pulsatorii asupra substanțelor investigate.

Lucrarea a fost susținută de prof. dr. L.C. Giurgiu, de la Facultatea de Fizică – Universitatea București și a inclus: arhitectura spectrometrului, principalele componente ale spectrometrului RNQ și rezultatele testelor experimentale.

Congresul EUCMOS - organizat pentru prima oară în România

Congresul European de Spectroscopie Moleculară este un eveniment științific de anvergură, cu o tradiție de 62 de ani și este organizat din doi în doi ani. Este prima oară când România găzduiește acest eveniment. Congresul, aflat la a 31-a ediție are loc anul acesta la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj și reunește peste 300 de cercetători în domenii precum științele naturii, fizică, chimie, biologie și medicină.

Participanții au venit din întreaga lume: SUA, Canada, Japonia, Germania, Franţa, Italia, Austria, Polonia și Rusia. Deschiderea lucrărilor congresului a avut loc în prezența președintelui Comitetului Internaţional al Congresului EUCMOS, prof. dr. Austin Barnes de la Universitatea Salford din Marea Britanie și a preşedintelui Academiei Române, academician Ionel Haiduc.

Scopul congresului este de a încuraja schimbul de idei și colaborarea între cei interesați de spectroscopia moleculară în vedera identificării de tendințe și obiective noi în domeniu. EUCMOS 2012 se concentrează pe toate aspectele metodelor și tehnicilor spectroscopice, inclusiv pe aplicații. Abordările teoretice și de calcul pentru investigarea structurii, dinamicii și proprietăților sistemului molecular, sunt de asemenea dezbătute în cadrul congresului. Printre temele de discuție se numără și spectroscopia suprafețelor și interfețelor, spectroscopia moleculelor biologice și spectroscopii aplicate (arheologie, geologie, mineralogie, artă, analiza și procesarea alimentației).

Rolul spectroscopiei moleculare

Spectroscopia este o ramură a fizicii care se ocupă cu studiul metodelor de obținere a spectrelor, precum și cu măsurarea și interpretarea acestora. După natura sistemului cuantic emițător (atom, moleculă, nucleu), spectroscopia se clasifică în spectroscopie atomică, moleculară și nucleară.

Spectroscopia moleculară este o metodă de cercetare prin care se măsoară și analizează cantitatea de lumină absorbită, emisă sau împraștiată de moleculele din compoziția unui material artificial sau natural, în urma interacțiunii acestuia cu lumina.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/mira-telecom/mira-telecom-a-sustinut-financiar-si-stiintific-o-cercetare-complexa-in-domeniul-fizicii-prezentata-la-eucmos-2012