Vernisaj si conferinta de presa

Locul desfasurarii: MNIR, Hol Central, Calea Victoriei nr.12

Organizator: Muzeul National de Istorie a Romaniei

În preajma Sfintelor Sărbători Pascale, Muzeul Naţional de Istorie a României oferă publicului prilejul de a cunoaşte şi admira piese religioase de o valoare inestimabilă oferită în aceeaşi măsură atât de materialul şi prelucrarea lor deosebită cât şi de semnificaţia istorică a acestora.

Expoziţia “Piese de artă religioasă din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României” prezintă obiecte de patrimoniu care sunt folosite în timpul exercitării cultului ortodox sau fac parte din mobilierul bisericii. Am dorit să subliniem această funcţie şi să reiterăm apariţia şi istoricul unora dintre piese prin intermediul acestei expuneri.

Cu ocazia acestui eveniment va fi organizată o Conferinţă de Presă în cadrul căreia specialiştii în istorie şi artă medievală din cadrul muzeului vor oferi detalii şi informaţii inedite privind piesele expuse. Reprezentanţii mass media sunt aşteptaţi joi, 23 martie, orele 1200, în holul central al Muzeului Naţional de Istorie a României din Calea Victoriei nr.12.

Obiectele de cult au fost comandate de personaje importante din istoria ţării sau în memoria unora dintre ele. Menţionăm uşile împărăteşti datate în secolul al XVI-lea, care permit accesul în altar, ripidele, evantaiele liturgice, piese care nu s-au mai realizat de la sfârşitul secolului al XVIII-lea, astăzi mai puţin folosite, dar, care apar în pictura religioasă, candele, printre care cea comandată de Vasile Lupu, domnul Moldovei pentru biserica Trei Ierarhi din Iaşi, chivoturi, mici monumente din metal semipreţios în formă de biserică în care se păstrează sfintele moaşte. Am expus de asemenea şi două coloane de la tâmpla bisericii Sărindar care nu mai există, dar care prezintă deosebita îndemânare a sculptorilor de tradiţie brâncovenească, precum şi un tetrapod în acelaşi stil, pe care se pune Evanghelia în timpul slujbei.

Expoziţia va fi deschisă până la inceputul lunii mai şi poate fi vizitată de marţi până duminică între orele 1000-1800.


Dep. Relatii Publice, telefon 3158207/int.1008

Despre MUZEUL NATIONAL DE ISTORIE A ROMANIEI

Organizarea in parteneriat, la sediul altor muzee nationale din Capitala sau din tara, a unor expozitii sau evenimente culturale de anvergura, reprezinta o latura a activitatii Muzeului National de Istorie a Romaniei, data fiind situatia sa actuala (muzeul trece printr-un amplu proces de consolidare a cladirii si reorganizare a expozitiei de baza si a circuitului de vizitare, de mai bine de trei ani). Cu toate acestea, specialistii pregatesc pentru luna iunie o expozitie temporara despre perioada neagra a comunismului, avand in vedere succesul de care s-a bucurat expozitia din februarie despre dictatura ceausista, care a adunat peste noua mii de vizitatori intr-o luna.

Participare: Intrare libera