Expediția "Sfiștofca 2023": Proiectul de numărătoare a șacalilor aurii din Delta Dunării continuă fără sprijin financiar din partea Guvernului

Tulcea - 6 decembrie 2023

Comunicat tip General in Stiinta / Cercetare

Live site

Stagiul de iarnă pentru monitoringul integrat al sistemelor ecologice specifice hilacilor, care va avea loc în perioada 7-10 decembrie 2024, include acum cele mai noi metode de analiză a structurii populațiilor și anume stimularea bioacustică, înregistrarea video online cu ajutorul camerelor 4G și studiul sonogramelor.

Hilacul sau șacalul auriu (Canis aureus moreoticus, I. Geoffroy Saint-Hilaire, 1836), Delta Dunării, 2021

Hilacul sau șacalul auriu (Canis aureus moreoticus, I. Geoffroy Saint-Hilaire, 1836), Delta Dunării, 2021

 Vulpea e vicleană, dar șacalul mult mai inteligent! 

Dan Dumitrescu, Directia Silvică Giurgiu

În perioada 7-10 decembrie 2023 Departamentul de Ecologie al Organizației Crispus din Sibiu și Asociația pentru Conservarea Diversității Biologice ACDB din Vrancea organizează cea mai mare și mai dificilă acțiune de monitorizare a speciei de șacal auriu în Rezervația Biosferei Delta Dunării din acest an.

Acțiunea are identificativul ”Sfiștofca 2023” și face parte din cadrul Inițiativei RoHILAC 2021-2024 ”Biodiversitatea și activitatea umană în relaţia cu hilacul (Canis aureus, L.1758) în România”. Echipa de cercetare se va deplasa în anumite zone din Delta Dunării și va calcula densitatea speciei de hilac sau șacal auriu prin metoda bioacustică pe o suprafață de 15-25.000 de hectare în funcție de condițiile meteorologice și posibilitățile de transport.

Obiectivul principal al acestei acțiuni este analiza comparativă și de dinamică a densității locale la specia de șacal auriu în stațiile de monitorizare amplasate în iarna trecută. Un special interes se va acorda zonelor unde localnicii din deltă au raportat pagube în rândul vițeilor și al mieilor abia fătați, dar și acolo unde s-au extras șacali prin metoda de vânătoare la goană cu cai sau prin alte metode.

În urma a trei acțiuni de monitoring prin stimulare bioacustică desfășurate în perioada ianuarie-martie 2023 (Azimut 2023, Anubis 2023 și Orizont 2023), membri din cadrul Departamentului de Ecologie Crispus Sibiu și al Asociației pentru Conservarea Diversității Biologice Vrancea au calculat densitatea relativă de șacali (Canis aureus , L. 1758) pe o suprafață de 43.433 hectare (434,33 km2), ceea ce reprezintă 9,57% din suprafața totală a sitului Natura 2000, ROSCI 0065 Delta Dunării și Complexul Razim-Sinoe (453645,5 hectare/4536,45 km2), suprafață care include luciul de apă.

Au fost incluse 10 arii reprezentative pentru sistemul deltaic, unde s-au instalat un număr de 72 de stații, după cum urmează: Grindul Lupilor / 8 stații (A1 Lupilor), Crișan - Caraorman sat / 8 stații (A2 Crișan), Letea - Merhei - Insula Cernovca / 6 stații (A3 Sulimanca), Grindul Stipoc - Canal Iacob - Ostrovul Tătaru / 10 stații (A4 Chilia), Murighiol - Dranov / 7 stații (A5 Murighiol), Ilganii de Sus - Mila 23 / 9 stații (A7 Partizani), Pătlăgeanca - Canal 36 / 8 stații (A8 Ceatalchioi), Sfiștofca - Letea / 7 stații (A11 Sfiștofca) și Sulina - Sfântu Gheorghe / 9 stații (A12 Sărături). Tot la începutul anului s-au mai instalat încă 18 puncte de analiză sistematică și în alte două arii localizate în Parcul Național Munții Măcinului ROSCI0123, Luncavița - Greci / 9 stații (A9 Măcin) și Nifon - Cerna / 9 stații (A10 Nifon) cu zonele specifice din ROSPA0073 Măcin - Niculițel, dar nu au fost încă monitorizate la parametri de mediu și timp optimi.

S-au identificat atunci un număr de 80 de grupuri de șacali (240-400 de indivizi) cu o densitate relativă de 1,84 grupuri teritoriale / 10 km2. Prin extrapolare, s-a calculat un număr de 836 de grupuri teritoriale pe toată suprafața R.B.D.D., ceea ce ar fi fost echivalent unui număr total estimat pentru Delta Dunării de 2508 - 4180 șacali. 

La expediția ”Sfiștofca 2023” participă biologa de laborator Delia Crețu (Crispus Sibiu), ecologul Cosmin A. Țâru (ACDB Vrancea), cineastul Dragoș Hanciu și ecologul Ovidiu Banea (Crispus Sibiu). Transportul se va realiza cu două ambarcațiuni, iar itinerariul prestabilit este Mila 23, Stipoc, Merhei, Sulimanca, fiind urmat de Cardon-Sfiștofca, Crișan-Caraorman și Murighiol-Dranov. Membrii Crispus Sibiu și ACDB Vrancea își vor instala centrul de lucru pe șalupa de cercetare ”Mississippi”. În premieră, această acțiune de monitorizare va include analiza de structură a nucleelor de populație întâlnite pe traseu folosind studiul sonogramelor, grafice reprezentând sunetele, care arată distribuția energiei la diferite frecvențe, putând identifica astfel numărul de grupuri teritoriale dintr-o stație de chemare, dar și numărul de indivizi și raportul social.

Acțiunea care începe mâine este avizată de către noul Guvernator ARBDD, domnul Bogdan-Ioachim Bulete și se desfășoară în baza protocolului dintre Crispus NGO Sibiu, ACDB Vrancea și ARBDD care a fost semnat la 5 aprilie 2021 (Nr Reg. 6392 / ARBDD). 

Despre ORGANIZATIA CRISPUS

Organizatia neguvernamentala de tineret Crispus a fost fondata pe 4 ianuarie 1999 de 24 de tineri cu interese diverse in cultura, educatie, informare, ecologie, sport, turism si activitati sociale.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/ongt-crispus/expeditia-sfistofca-2023-proiectul-de-numaratoare-a-sacalilor-aurii-din-delta-dunarii-continua-fara-sprijin-financiar-din-partea-guvernului