Management durabil pentru sistemele ecologice specifice sacalului auriu in Romania

BUCURESTI - 19 octombrie 2011

Comunicat tip General in Media / Publicitate, Stiinta / Cercetare, CSR

STAGIU INTERNATIONAL DE MONITORING SPECIALIZAT, ETAPA DE TOAMNA ANUBIS 2011

Studii preliminare pentru urmarirea evolutiei sistemelor ecologice specifice sacalului auriu in Romania. Imagine din cadrul Actiunii Orizont 2010, Foto: Silviu Matei

Studii preliminare pentru urmarirea evolutiei sistemelor ecologice specifice sacalului auriu in Romania. Imagine din cadrul Actiunii Orizont 2010, Foto: Silviu Matei

In perioada 23-30 octombrie 2011 va avea loc cea de a 4-a actiune de supraveghere a populatiilor de sacal auriu (ANUBIS 2011) in anumite arii naturale si pe fonduri cinegetice din Romania.

 Stagiul de toamna organizat de ONG Crispus SIBIU, Asociatia BIOTUR si RNP ROMSILVA  incheie perioada de studii preliminare de supraveghere a populatiilor de sacal auriu in Romania, studii necesare pentru initierea unui proiect de cercetare a evolutiei sistemelor ecologice specifice sacalului auriu in perioada 2011-2015. 

“RoJack BIOTUR” Biodiversitatea si activitatea umana in relatia cu sacalul auriu in Romania este titlul proiectului propus de Corpul de Control Ecologic Garda Verde al ONG Crispus SIBIU. Acest proiect va fi preluat de catre Asociatia pentru Managementul Durabil al Faunei Salbatice BIOTUR si va fi propus pentru finantare.

Pe parcursul stagiului de toamna se vor face  observatii si monitorizari pe cateva fonduri cinegetice reprezentative pentru populatiile de sacal auriu din Romania, fonduri situate in vestul, centrul, sudul si estul tarii, dar si in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii. Pe parcursul aceastei etape se vor completa cele 80-100 statii de chemare instalate si se va redacta protocolul de colaborare cu partenerii de lucru pentru urmatorii 5 ani.

 Pentru observatii beneficiem de ajutorul unei echipe internationale de voluntari, oameni de stiinta din domeniul ecologiei si biologiei carnivorelor mari, implicati in diverse proiecte si care s-au ocupat deja cu studiul populatiilor de sacal si de alte carnivore specifice tarilor lor.

 Echipa ANUBIS 2011 este formata din Biol. Dusko Cirovic (Facultatea de Biologie, Belgrad Serbia), Ing. Martin Salek (Institutul de Biologie a Vertebratelor, Academia de Stiinte Brno Cehia), Biol. Miha Krofel (specialist in carnivore mari Universitatea Ljubljana Slovenia), Ecolog Giorgos Giannatos (specialist fauna salbatica si referent pentru primele studii de monitoring acustic in Europa, Universitatea Atena Grecia), Biol. Jaroslav Cervinka (Laboratorul de Ecologie Aplicata, Universitatea Bohemia Cehia) Ecolog Ovidiu Banea (Corpul de Control Ecologic Garda Verde ONG Crispus Sibiu), Ing Petre Gargarea (SNVA RNP ROMSILVA) si Cristian Prajitura,  presedinte Asociatia pentru Managementul Durabil al Faunei Salbatice BIOTUR.

 In cadrul acestui stagiu de toamna, Asociatia BIOTUR si Serviciul National de Vanatoare si Acvacultura din cadrul RNP ROMSILVA vor organiza, la sediul Ocolului Silvic de la Ghimpati o sesiune de comunicari intre participanti, primul colocviu international cu tema “Studiul populatiilor de sacal auriu. Preocupari in Europa”

Echipa de voluntari internationali vor sustine scurte prezentari referitoare la studiul populatiilor de sacal auriu in Serbia, Cehia, Slovenia, Croatia, Grecia si Romania.

Biol. Luca Lapini (Muzeul de Istorie Naturala, Udine Italia) si Biol. Laszlo Szabo (Institutul de cercetare a faunei salbatice Godollo, Ungaria) vor transmite cate un material despre situatia actuala a sacalului auriu in Italia si Ungaria.

 Inca din luna octombrie 2010, Serviciul National de Vanatoare si Acvacultura al RNP ROMSILVA, in persoana domnului Ing Petre Gargarea, sef serviciu impreuna cu directiile silvice Timis, Giurgiu si Calarasi  ne-au sustinut cu specialisti si cu suport logistic la toate activitatile preliminare, fiind astfel colaboratorii nostri principali.

 Muzeul National de Istorie Naturala “Gr Antipa” din Bucuresti a sprijinit actiunile noastre incepand cu luna martie 2010, iar domnul director general Dr. Biol. Dumitru Murariu a fost si este consultantul stiintific pentru toate actiunile, fiind referent de seama pentru biologia sacalului auriu si pentru comunitatea stiintifica din domeniul zoologiei in Romania.

 Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, ARBDD a adoptat cu entuziasm strategia de proiect si a sustinut de fiecare data activitatile specifice desfasurate  pe teritoriul rezervatiei.

Sprijin logistic si permisiunea de a studia ecosistemele specifice sacalului auriu pe pe anumite fonduri cinegetice am primit si de la membrii Asociatiei Judetene a Pescarilor si Vanatorilor Sportivi Alba.

In judetele Alba, Sibiu si Giurgiu Asociatia BIOTUR va include pentru studiu in cadrul aceluiasi proiect si alti consumatori de ordin doi si trei ce fac parte din biocenoza specifica sacalului auriu si care pot interactiona cu acesta pentru factorii biotici. Printre speciile tinta se afla rasul, pisica salbatica, ursul, lupul, vulpea, viezurele.

Multumim conducerii RNP ROMSILVA si domnului director general Ing. Valerian Solovastru pentru sprijinul acordat

 

“RoJack BIOTUR”

Biodiversitatea si activitatea umana in relatia cu sacalul auriu in Romania

Evolutia sistemelor ecologice specifice sacalului auriu in arii naturale din Romania

Studiu de relatii interspecifice si de ecologie a populatiilor in perioada 2011-2015

Despre ORGANIZATIA CRISPUS

Organizatia neguvernamentala de tineret Crispus a fost fondata pe 4 ianuarie 1999 de 24 de tineri cu interese diverse in cultura, educatie, informare, ecologie, sport, turism si activitati sociale.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/ongt-crispus/management-durabil-pentru-sistemele-ecologice-specifice-sacalului-auriu-in-romania