BALUL ARHITECŢILOR – BALUL CELOR CARE ÎNCEARCĂ ŞI REUŞESC

BUCURESTI - 12 martie 2013

Comunicat tip General in Arta & Entertainment, Arhitectura / Design, Educatie / Cultura, Monden / Lifestyle, Social

Live site

Timişoara, 11 martie 2013 – Ediţia 2013 a Balului Arhitecţilor din România a fost celebrată la Timişoara, în perioada 1-3 martie. Evenimentul a propus arhitecţilor, studenţilor şi publicului larg expoziţii, o conferinţă profesională şi seara festivă, găzduită de Opera Naţională din Timişoara. Conceptul de bază al Balului a fost utilizarea resurselor creative locale, mai puţin cunoscute publicului larg. În acest context, primarul Timişoarei a primit un ghid pentru concursuri de arhitectură, iar Ordinul Arhitecţilor din România a lansat fundaţia pentru patrimoniu local, oferind astfel un instrument util şi durabil oraşului, în efortul de revitalizare a cartierelor istorice.

BALUL ARHITECŢILOR –  BALUL CELOR CARE ÎNCEARCĂ ŞI REUŞESC
 „Balul arhitecţilor 2013 a fost un adevărat proiect de arhitectură. A fost un proiect gândit şi realizat în echipă, complex, subtil şi clar, după o schiţă de contur bine trasată, dezvoltată apoi consecvent şi perseverent până în detalii”,  

arh. Serban Tiganas, presedinte O.A.R.

Conferinţa profesională „Arhitectura şi banii” a fost un bun prilej de a dezbate o temă de actualitate: criza economică, alături de semnul ei cel mai lizibil -  lipsa banilor. Tandemurile de arhitecţi şi clienţi/investitori au vorbit despre valoare, în diversele ei forme – valoare adăugată, valoare perimată, valoare irosită, valoare câştigată, valoare salvată, valoare redescoperită, dar şi despre  responsabilitatea arhitecturii în economie, despre puterea ei de a produce valoare culturală şi economică, de a îmbunătăţi viaţa noastră zilnică şi de a aduce plusvaloare comunităţii. Printre vorbitori s-au numărat arh. Şerban Sturdza, vicepreședinte OAR, Ioana Iordache, CEO Leo Burnett, arh. Klara L. Veer, VK design+architecture, Cristian Rusu, Fabrica de Pensule, Miki Branişte, Fabrica de Pensule, arh. Vlad Gaivoronschi, președinte al filialei Timiş a O.A.R.,  Ovidiu Şandor, Modatim CBC.  

Arhitecții din Bucureşti, Cluj şi Timişoara au dezvăluit mecanismele intime ale reuşitelor unor proiecte speciale pe care le-au prezentat publicului alături de clienţii lor, fără de care nimic nu s-ar fi putut întâmpla. Au vorbit atât despre bani, cât şi despre lucruri imateriale, fără de care banii nu sunt mai mult decât hârtie”, a declarat arh. Şerban Ţigănaş, preşedintele O.A.R., rezumând obiectivele conferinţei.

Seara festivă a balului a fost găzduită de Opera Română din Timişoara, în clădirea Palatului Culturii – monument istoric, construit în 1871. În deschidere au vorbit arh. Şerban Ţigănaş, preşedintele O.A.R., arh. Viorica Curea, preşedinte U.A.R., şi , din partea gazdelor, arh. Vlad Gaivoronschi, preşedinte al Filialei Timiş a O.A.R., şi domnul Nicolae Robu, primarul Timişoarei. Cu această ocazie, primarul oraşului a primit Ghidul pentru concursul de arhitectură elaborat de O.A.R., în perspectiva necesităţii de reabilitare a spaţiului public timişorean şi a opţiunii pe care concursul de arhitectură îl reprezintă, între modalităţile în care alegem să cheltuim banul public.

Evenimentul Balului a oferit contextul lansării unei fundaţii locale pentru patrimoniu. Ordinul Arhitecţilor din România, ca iniţiator al Fundaţiei, oferă astfel un instrument util şi durabil oraşului în efortul de revitalizare a cartierelor istorice. În consiliul director al fundaţiei au fost câştigaţi arh. Şerban Sturdza şi dna. prof. univ. Otilia Hedeşan. Necesitatea unui instrument de fundraising şi awarness este incontestabilă, în situaţia în care autorităţile statului nu pot face faţă necesarului de intervenţie existent. OAR este implicat direct sau indirect  în diferite acţiuni de combatere a distrugerii patrimoniului la nivel naţional. Înfiinţarea unei fundaţii cu acest scop este un moment de maturizare şi de conştientizare a nevoii unor instrumente sustenabile în această luptă contra cronometru, de care nici Timişoara nu va fi scutită. Patrimoniul fundaţiei este format din vânzarea de bilete de bal. Pe lângă scopul de intervenţie rapidă, fundaţia va oferi un cadru pentru gestionarea unui fond arhivistic al arhitecţilor de marcă din regiunea Banat, ce poate deveni un Centru de cercetare şi documentare pentru arhitectură şi urbanism.

Componenta artistică a evenimentului a constat în vernisaje - expoziţia „Mincu – un secol înainte”, o perspectivă fotografică asupra creaţiei arhitecturale a lui Ion Mincu, şi expoziţia de proiecte premiate la concursurile de Arhitectură pentru spații publice, dar şi în prestaţii muzicale şi actoriceşti ale unor trupe precum URMA, Incanto Quartetto, Nuevo Tango Quintet, Tango Timișoara Club, Emy Drăgoi, Teatrul Auăleu. Proiecțiile video realizate de artiștii timișoreni de la Simultan și h.arta au ancorat în realitate seara balului, iar Codrina, Codru de pâine și studioul de design Synopsis au fost colaboratorii locali ce şi-au adus contribuţia la realizarea evenimentelor.

„Balul arhitecţilor 2013 a fost un adevărat proiect de arhitectură. A fost un proiect gândit şi realizat în echipă, complex, subtil şi clar, după o schiţă de contur bine trasată, dezvoltată apoi consecvent şi perseverent până în detalii”, consideră arh. Şerban Ţigănaş, preşedintele O.A.R.

______________________________________________ 

Ordinul Arhitecţilor din România este organizaţie profesională. Prin activitatea membrilor săi, O.A.R. are nobila misiune de a convinge societatea că arhitectura reprezintă, în primul rând, un act de cultură de interes public, cu implicaţii urbanistice, economice, sociale şi ecologice. Detalii despre Organizaţie şi activitatea sa găsiţi la www.oar.org.ro sau http://oar.squarespace.com

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/ordinul-arhitectilor/balul-arhitectilor-balul-celor-care-incearca-si-reusesc