100 DE IDEI IN EDUCAŢIE NON-FORMALĂ

BUCURESTI - 3 decembrie 2009

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

La 1 noiembrie 2009, Organizaţia Naţională Cercetaşii României (ONCR), în parteneriat cu Asociaţia CREATIV şi în colaborare cu Regiunea Europeană Scout a început implementarea proiectului “100 de idei de educaţie non-formală”.

Proiectul, finanţat de guvernele Islandei, Liechteinstein-ului şi Norvegiei prin Programul de Finanţare-Mecanismul Financiar al Spaţiului Economic European, are o valoare totală de 75.795 euro, din care 66.628 euro (87,91 %) reprezintă finanţarea primită prin Fondul ONG şi se desfaşoară în perioada noiembrie 2009 – octombrie 2010 şi are în vedere creşterea participării civice a copiilor şi tinerilor voluntari din 15 localităţi din cele 8 regiuni geografice ale României, prin training, educaţie non-formală şi acţiuni de voluntariat.

Proiectul urmăreşte:

- Furnizarea unui program complex de instruire în vederea creării de oportunităţi pentru participarea deplină a copiilor şi tinerilor la viaţa comunităţii şi la luarea deciziilor care îi privesc, pentru 80 de voluntari din cele 8 regiuni geografice ale României.
- Crearea unor instrumente de educaţie non-formală adaptate nevoilor actuale ale copiilor şi tinerilor din România şi promovarea lor către 50 de sucursale şi filiale ale aplicantului şi către minim 100 de organizaţii neguvernamentale de tineret.
- Dezvoltarea aptitudinilor şi abilităţilor sociale, civice şi de viaţă pentru peste 400 de copii şi tineri din medii sociale diferite prin 4 programe specifice (tabere de vară).
- Implementarea de activităţi pentru implicarea în comunitate pentru aproximativ 1000 de tineri şi copii din cele 8 regiuni geografice ale României.

În cadrul proiectului, la nivel naţional ONCR va organiza, împreună cu Asociaţia CREATIV, 4 sesiuni de formare în animaţie, şi Pedagogie şi Metoda Scout pentru formarea a peste 80 de voluntari şi o sesiune de Formare de Formatori pentru cel puţin 15 persoane.

La nivel local se vor organiza activităţi pentru diferite grupe de vârstă, printre care:
-“Pot salva şi eu un copac”, o activitate pentru copiii cu vârste între 7 şi 11 ani (lupişori), care are ca şi scop gasirea şi punerea în practică a unor metode inovatoare de reciclare a hârtiei.
-“1 iunie în natură” o activitate pentru copiii cu vârste între 11 şi 14 ani (temerari) - prin care aceştia împreună cu liderii lor vor pregăti şi participa la un program de animaţie în parc în care îi vor implica şi pe copiii din comunitatea respectivă.
-“CliniClowns”, o activitate pentru copiii cu vârste între 15 şi 18 ani (exploratori) prin care aceştia, timp de 2 luni, vor desfăşura activităţi recreative şi distractive pentru copiii internaţi în secţiile de pediatrie a spitalelor din localităţile implicate în proiect.

Tot în cadrul acestui proiect, ONCR va organiza, în luna martie 2010, o acţiune la nivel naţional denumită Festivalul Luminii. Având moto-ul „Redescoperă frumuseţea lucrurilor mărunte”, cercetaşii de toate vârstele din centrele locale implicate în proiect vor invita locuitorii din comunitatea lor la un festival în care sutele de lumânări, fotografiile, citatele specifice, piesele de teatru sau jongleriile cu foc îi vor face să se deconecteze şi să se bucure pentru o seară de „frumuseţea lucrurilor mărunte”.
Iar pentru că vara la cercetaşi se sărbătoreşte prin organizarea taberelor specifice, se vor organiza 3 tabere la nivel naţional pentru cele 3 grupe de vârsta şi o nouă ediţie a activităţii „Descurcă-te în necunoscut”, ce are ca scop dezvoltarea personală a tinerilor de peste 18 ani..

Organizaţia Naţionala “Cercetaşii României” (www.scout.ro), prescurtat ONCR, reînfiinţată în 1990, este cea mai mare mişcare neguvernamentală de tineret din România, cu circa 2500 de membri în 54 de centre locale (filiale) răspândite în toata ţara. Fiecare dintre aceste centre îşi planifică propria activitate în funcţie de specificul local şi de interesele şi aptitudinile membrilor ei, se integrează în comunitatea locală şi încearcă să-i ajute pe membrii acesteia să devină cetăţeni responsabili ai comunităţilor în care trăiesc. Organizaţia naţională este, de asemenea, integrată în cercetăşia mondială prin apartenenţa ei ca membră cu drepturi depline a Organizaţiei Mondiale a Mişcării Scout (www.scout.org) care numără în prezent peste de 28.000.000 membri activi în 216 ţări şi teritorii, existând doar 6 ţări în lume care nu au organizaţii de cercetaşi.

Organizaţia Naţională “Cercetaşii României”
Bd Pache Protopopescu, nr. 104, sector 2, Bucureşti
Telefon: +4 0731 30 66 27, +40-21-312 23 21
Email: 100deidei@scout.ro , contact@scout.ro
Web: www.scout.ro; www.cercetasiiromaniei.ro

Despre Organizatia Nationala Cercetasii Romaniei

Cercetăşia a fost fondată de către tinerii care au răspuns ideilor şi idealurilor formulate în lucrarea “Scouting for Boys”, scrisă de Baden Powell în 1908. Ideea initială nu a fost aceea de a crea o organizaţie pentru tineret, ci mai degrabă de a promova nişte idei pentru educarea caracterului aşa-zis “de cercetaş” – pe care apoi, organizaţii deja existente (ca Boys Brigade, spre exemplu), să le preia şi să le adapteze programului propriu. În 1922 Asociaţia Cercetaşii României devine membru fondator al Organizaţiei Mondiale a Mişcării Cercetăşeşti.În prezent, in România, peste 2.500 de membri îşi desfăşoară activitatea în 63 de filiale.

contact@scout.ro
comunicare@scout.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/organizatia-nationala-cercetasii-romaniei2/100-de-idei-in-educatie-non-formala