Abordari europene ale industriei de energie regenerabila la conferinta organizata de Pachiu si Asociatii

BUCURESTI - 15 noiembrie 2012

Comunicat tip General in Afaceri, Industrie, Juridic

Pachiu si Asociatii, unica firma de avocatura de business din Romania membra a Asociatiei Europene a Consultantilor in Energie (AEEC), a organizat joi, 1 noiembrie, la Hotel Capital Plaza, conferinta “Renewable Energy Investments in Romania: Opportunities and Challenges”. Pachiu si Asociatii a reunit in cadrul conferintei avocati experti din S.U.A. si din mai multe tari europene (Germania, Austria, Belgia, Germania, Marea Britanie, Ucraina, Albania, Slovenia) cu o experienta considerabila in domeniul energiei, consultanti de specialitate, investitori si jucatori din industria energiei, autoritati (ANRE), precum si reprezentanti din domeniul bancar (BCR, Volksbank, BERD).  Conferinta s-a axat pe aspecte din domeniul industriei energiei regenerabile si a vizat provocarile cu care investitorii, precum si dezvoltatorii, se confrunta in domeniu, oferind o imagine de ansamblu a pietei la nivel european si national.

Abordari europene ale industriei de energie regenerabila  la conferinta organizata de Pachiu si Asociatii
 Ramane sub semnul intrebarii (intrebare la care doar expertii tehnici ar putea oferi un raspuns) care ar fi termenul rezonabil ce ar trebui alocat in orice situatie ce implica racordarea la retea 

Dl. Reinhard Schanda, Partener in cadrul firmei de avocatura Sattler and Schanda

Presedintele AEEC, Dl. Christian Held, impreuna cu Dna. Delia Vasiliu, partener in cadrul Pachiu si Asociatii, au inaugurat conferinta printr-un discurs introductiv, stabilind principalele subiecte supuse dezbaterilor. Prima parte a conferintei a adus in discutie schemele de sprijin si provocarile in domeniul racordarii la retea, oferind punctul de vedere valoros al Dl-ului Zoltan Nagy-Bege, Director General al Departamentului Reglementare in domeniul Eficientei Energetice din cadrul Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), referitor la cadrul legislativ pentru productia de E-SRE (energie electrica produsa din surse regenerabile de energie) in Romania. Comentand pe tema intaririi retelei nationale si a criteriilor de participare pentru investitori, Dl. Nagy-Bege a declarat ca autoritatile publice s-ar putea afla in dificultatea de a finanta dezvoltarea si imbunatatirea tehnica a retelei. In consecinta, investitorii sunt sfatuiti sa isi foloseasca fondurile proprii, fara a se baza pe sprijinul operatorului de retea.

Conferinta a continuat cu prezentarea D-nei Liana Cozigou (asociat in cadrul firmei de avocatura Janson Baugniet din Bruxelles), care a facut referire la experienta belgiana in privinta schemei de sprijin cu certificate verzi. Schema de sprijin a Romaniei se aseamana in multe privinte cu cea belgiana, Belgia aflandu-se printre primele tari ale Uniunii Europene care a implementat un astfel de sistem, in urma cu zece ani.

Dl. Reinhard Schanda, partener in cadrul firmei de avocatura Sattler and Schanda din Austria, a expus pe scurt impactul Directivei 2009/72/CE si a impartasit experienta sa in domeniul imbunatatirii racordarii la retea a producatorilor de E-SRE. Avand o putere totala instalata de 1.387 MW in parcuri eoliene, Austria s-a confruntat cu aceeasi problema ca si Romania, respectiv racordarea dificila la retea. Conform prevederilor Directivei, operatorii de sistem (TSO si DSO) au obligatia de a consolida retelele in vederea satisfacerii cerintelor producatorilor de energie. Dl. Schanda a explicat ca un operator de sistem nu are obligatia de a asigura racordarea imediata la retea daca reteaua existenta nu are capacitatea necesara. De asemenea, faptul ca un operator de sistem nu poate asigura racordarea imediata la retea nu poate fi considerat un act de neglijenta. Cu toate acestea, in cazul in care, dupa o perioada de timp rezonabila, operatorul de sistem nu furnizeaza acces la retea, aceasta se va cataloga ca act de neglijenta conform Directivei 2009/72/CE. “Ramane sub semnul intrebarii (intrebare la care doar expertii tehnici ar putea oferi un raspuns) care ar fi termenul rezonabil ce ar trebui alocat in orice situatie ce implica racordarea la retea”, a adaugat Dl. Schanda.

Dl. Florin Dobre, Senior Associate in cadrul Pachiu si Asociatii, a abordat in prezentarea sa aspecte privind schema de sprijin din Romania. Prezentarea D-lui Dobre a supus dezbaterii si alte subiecte de interes major pentru investitorii de pe piata romaneasca de energie regenerabila, respectiv excesul de certificate verzi, supracompensarea si racordarea la retea. Formuland, intr-o maniera ipotetica, un scenariu conform caruia productia de energie regenerabila sustinuta de schema de sprijin ar creste in mod exponential, atingand pragul de 6 milioane de MW la sfarsitul anului 2013, concluzia ar fi ca nu se va ajunge la un exces de certificate verzi. Acest exces poate aparea in cazul in care productia de energie regenerabila ar depasi nivelul legal pe care schema de sprijin il poate sustine, fapt putin probabil sa se intample in urmatorii 2 ani. “Atunci cand ne confruntam cu o crestere a nivelului productiei si cu o stagnare a consumului, trebuie sa avansam in procesul de dezvoltare a liniilor de interconexiune pentru a asigura exportul surplusului de energie electrica, insa in aceasta privinta avem nevoie de sprijinul Transelectrica”, a adaugat Dl. Dobre.

In a doua parte a conferintei s-a pus accentul pe finantarile de proiecte. Dl. Henning Thomas, avocat expert in cadrul Becker Büttner Held (BBH), cea mai importanta firma de avocatura din Germania in domeniul energiei, a expus provocarile intampinate in mod frecvent de catre dezvoltatorii de proiecte din Germania. Accesul la credite bancare este una dintre cele mai stringente probleme cu care se confrunta investitorii, generata de cerintele excesive impuse de banci. In Germania, unde se aplica tarife reglementate (feed-in tariffs), investitorii incep sa caute alte metode de finantare, colaborarea cu autoritatile locale fiind cea mai populara de pana acum.

In continuarea dezbaterilor privind finantarile de proiecte, Seful Departamentului de Finantari Structurate din cadrul Volksbank, Dl. Romulus Andrei a supus atentiei publicului faptul ca, la modul ideal, riscurile pietei in legatura cu acest tip de proiecte ar trebui sa ramana in sarcina furnizorului si nu in cea a dezvoltatorului de proiect. In cazul bancii, este important sa se stabileasca daca certificatele verzi pot fi vandute (un pret minim ar trebui sa fie prevazut in contract), si prin urmare, existenta unui contract privind certificatele verzi reprezinta un aspect crucial in procesul de finantare. In ceea ce priveste proiectele fotovoltaice, recent banca s-a confruntat cu diferente majore intre costurile totale de investitii estimate pentru proiecte similare, acest fapt generand o lipsa de incredere in acest tip de proiecte. “In scopul obtinerii unui control mai bun si al protejarii bancii de capitaluri fictive, am demarat implementarea unui criteriu de referinta”, a declarat Dl. Andrei. Pentru investitori, o alta maniera de a fluidiza procesul obtinerii de finantari si de a evita intarzierile, ar fi aceea de a acorda o atentie deosebita auditelor juridice si tehnice, fiind preferabila derularea acestor audite concomitent cu procesul de aprobare a creditelor bancare, a recomandat Dl. Andrei.

Problema realizarii de audite si de rapoarte de verificare prealabila a fost in continuare supusa dezbaterii de catre Dna. Ioana Anca Gheorghiade, Director Executiv al Departamentului de Project Finance din cadrul BCR Erste Bank. In cazul BCR, absenta unui audit juridic si tehnic temeinic de verificare prealabila duce la incetarea procesului de finantare. “Bancile acorda de asemenea importanta interesului pe termen lung, precum si devotamentului manifestate de investitor in legatura cu proiectul”, a punctat Dna. Gheorghiade.

Dezbaterile au fost moderate de catre Dna. Delia Vasiliu, coordonator al Grupului de Practica Energie din cadrul firmei de avocatura Pachiu si Asociatii. Conferinta a oferit un bun prilej de socializare, creand un mediu propice schimbului si impartasirii de experienta si cunostinte in domeniu.

Pachiu si Asociatii este o firma specializata in domeniul avocaturii de business, fiind singura casa de avocatura din Romania membra AEEC. Firma a fost infiintata de unul dintre primii avocati de business din Romania, Laurentiu Pachiu. Grupul de Practica Energie al firmei, coordonat de catre Dna. Delia Vasiliu, ofera consultanta juridica cu privire la planificarea, implementarea si desfasurarea proiectelor din domeniul energiei alternative si conventionale, precum si al resurselor naturale, petrolului si gazelor naturale. Avocatii firmei acorda o atentie deosebita oportunitatilor acordate de Romania in cadrul industriei de energie, starnind interesul investitorilor in desfasurarea operatiunilor de explorare, extractie si productie, precum si in imensul potential al Romaniei in sectorul energiei regenerabile. Mai multe detalii pe www.pachiu.com.

AEEC este o retea profesionala exclusivista ce reuneste firme de avocatura si consultanta de prestigiu din Europa, specializate in domeniul energiei. Fondata in anul 2000, Associated European Energy Consultants reuneste specialisti cu o experienta solida si o foarte buna intelegere a pietelor energetice din tarile lor de provenienta. Mai multe detalii pe www.aeec-online.ro.

###

Pentru informatii suplimentare, va rugam sa contactati:

Biroul de Relatii Publice, Pachiu si Asociatii:

Mihaela GeorgescuMobil: +4 0735.011.750Tel.: + 40 (21) 312 10 08  Adresa: Str. Buzesti, nr. 75 - 77, etajul 5, Bucuresti, 011022, RomaniaE-mail: pr@pachiu.comWeb: www.pachiu.com

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/pachiu-si-asociatii/abordari-europene-ale-industriei-de-energie-regenerabila-la-conferinta-organizata-de-pachiu-si-asociatii