Primele lansari ale Editurii Polirom in 2005 sint consacrate unor romancieri români.

Iasi - 21 februarie 2005

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

Marin Mincu, George Balaita si Nichita Danilov isi vor prezenta romanele, cu ciudatele si incintatoarele lor povesti.

Joi, 24 februarie, la Libraria Carturesti, Editura Polirom va lansa trei romane aparute in colectia „Fiction Ltd”. Programul lansarilor este urmatorul:
· ora 17.00
Jurnalul lui Dracula de Marin Mincu
Prezinta: Ioan Buduca, Razvan Tupa, Ionut Chiva

Jurnalul lui Dracula este versiunea româneasca a romanului aparut in prima editie in Italia, in 1992, care a fost nominalizat la Premiul National pentru Roman (Bergamo, 1993)

· ora 18.00
Lumea in doua zile de George Balaita
Talpi. Sotronul de Nichita Danilov
Prezinta: Daniel Cristea-Enache, Eugen Negrici, Alexandru Condeescu

Romanul Lumea in doua zile consacra de la prima editie (1975) un autor de anvergura. Intre ironie si un anume patetism rece, se pune in evidenta discret, dar nu mai putin ferm, cadrul social, politic, istoric: acela al unei societati inchise, unde plictiseala naste monstri.
Sotronul lui Nichita Danilov este prima parte dintr-o trilogie in care Iasul, oras al protagonistului cartii, devine un spatiu universal, in care „umbra lui Dumnezeu” si a Necuratului, care face desene pe asfalt, se ingemaneaza intr-o fabula sociala si politica, capabila sa ne stirneasca risul, sa ne innegureze si sa ne provoace compasiunea.
„Lumea in doua zile este lumea cu doua fete: domestica si infernala. Romanul se bazeaza pe aceasta parabola a sufletului uman, dublu si contradictoriu: banal si extraordinar, supus si revoltat, lumesc si diavolesc.” (Nicolae Manolescu)

Despre Polirom

„A putea sa scriu direct in italiana mi se parea o experinta cognitiva absoluta prin care as fi reusit sa-mi revitalizez resursele discursului si credeam sa asta-mi va da posibilitatea de a fi cit mai autentic in scriitura. Am scris romanul dintr-o suflare, direct in italiana, simtind tot timpul ca sint impins de resortul unei ciudate absente. Am scris fara oprire, ca un apucat, numai de cind am simtit ca am gasit tonul narativ cel mai potrivit si, astfel, in citeva luni, am terminat lucrul.” (Marin Mincu)

„Am scris aceasta mica odisee (moderna, postmoderna?) a lui Noimann si Bikinski cu bucuria pe care ti-o poate da descoperirea unui continent nou: psihicul uman.” (Nichita Danilov)