Un nou roman de Daniel Vighi la editura Polirom, Misterele castelului Solitude

Iasi - 6 august 2004

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

• Volumul face parte din colectia Fiction Ltd, in care au mai aparut recent Viata si opiniile lui Zacharias Lichter de Matei Calinescu, Tache de catifea de Stefan Agopian, Exuvii de Simona Popescu si incitantul roman al Norei Iuga, Sexagenara si tinarul •

Un nou roman de Daniel Vighi la editura Polirom, Misterele castelului Solitude

„Am in mine doua tentatii concomitente, una a corigentului, cealalta a premiantului. Astazi premiantul din mine a invins definitiv” – Daniel Vighi

Cunoscutul prozator optzecist Daniel Vighi revine dupa cinci ani cu o noua carte la editura Polirom: Misterele castelului Solitude sau despre singuratate la vreme de iarna. Titlul volumului nu face referire neaparat la un mister sau la un spatiu al groazei, ci, dupa cum observa Adriana Babeti – semnatara prefetei – la „misterul oricarei pagini de literatura autentica”.

„Actiunea” romanului se petrece intr-un castel din preajma Stuttgartului, care gazduieste pe parcursul unui an artisti din intreaga lume. Ei au ocazia de a se dedica in totalitate creatiei intr-un spatiu ideal. Daniel Vighi a fost printre beneficiarii unui asemenea „tratament”, prin intermediul unei burse inlesnite de cunoscuta prozatoare, originara din Romania, Herta Muller. Pornind de la acest detaliu biografic, s-a nascut o opera literara pura.

In castelul „Solitude” se intrepatrund doua lumi: una a viilor si alta a mortilor, „amindoua cu topografiile si istoriile lor, descriind un arc intre, pe de-o parte, orasul, castelul si cimitirul nemtesc, numai ordine si disciplina si, pe de alta, valmasagul de strazi, case, birturi, vai, dealuri, curti, cimpuri, depozite, cinematografe, cimitire, sali de bal, biserici, fabrici, SMA-uri, gradini, sate, cartiere, terenuri virane, orasele, orase din Banat, purtind denumiri ciudate, cu o muzica anume, inconfundabila, populate de un amestec uneori indisctinct de natii si rase, de limbi si obiceiuri.” (Adriana Babeti). Asemenea oricarui artist ajuns la maturitate, autorul descopera cititorului propria sa viziune despre lume.

Daniel Vighi este conferentiar la Facultatea de Litere, Universitatea de Vest, Timisoara. Este semnatarul mai multor volume de proza: Povestiri cu strada depozitului (1985 – premiul Uniunii Scriitorilor), Insemnarea despre anii din urma (1989), Decembrie, ora 10 (1997), al unui volum de eseuri, Valahia de mucava (1996). A primit premiul Uniunii Scriitorilor in 1985 si mai multe premii ale Asociatiei Scriitorilor Profesionisti din Romania. Din 1990, Daniel Vighi este redactor la revista timisoreana Orizont, condusa de Mircea Mihaies, si colaborator al publicatiilor Fundatiei A Treia Europa. A devenit cunoscut si prin rubrica „Din fanfare funerare”, pe care a sustinut-o vreme de aproape doi ani in saptaminalul Dilema.

Daniel Vighi se vede pe sine ca „un ins cu doua tentatii concomitente, una a corigentului, cealalta a premiantului; cea dintii este aceea a abandonului, a bucuriei libertatii, a sansei de a renunta si de a te lasa in voia instinctuala a placerii. Numai ca nu e asa, intotdeauna premiantul cistiga; eu, cel putin, nu am avut indrazneala de a-l urma pe celalat”.

Despre Polirom

La editura Polirom a mai publicat volumul Insula de vara (1999), in colectia Ego.
Editura Polirom, IASI
B-dul Copou nr. 4, 700506 · CP 266 · Tel & Fax: 0232-214.100, 0232-214.111
office@polirom.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/polirom/un-nou-roman-de-daniel-vighi-la-editura-polirom-misterele-castelului-solitude