Calitatea apei – o prioritate pentru angajaţii Smithfield România

BUCURESTI - 18 octombrie 2005

Comunicat tip General in Industrie

Cu ocazia Zilei Internaţionale pentru Monitorizarea Apei, angajaţi ai companiei Smithfield România testează calitatea apelor râului Bega. Partenerii Smithfield România în acest proiect sunt Şcoala nr. 29 din Timişoara, Agenţia de Protecţie
a Mediului, Agenţia Naţională Apele Române şi Garda de Mediu Timiş.

Probele de apă vor fi recoltate de către elevii Şcolii nr. 29, sub îndrumarea echipei de voluntari ai Smithfield România, condusă de inginerul de mediu Darin Ţicu. În prealabil, elevilor le-au fost prezentate noţiuni elementare de ecologie, precum şi instrucţiunile de folosire a kit-ului de recoltare a probelor de apă.

Probele prelevate vor fi ulterior analizate urmărindu-se 3 parametri: turbiditatea (claritatea apei), concentraţia de oxigen din apă (fapt ce afectează direct flora şi fauna) şi PH – ul (duritatea apei). Rezultatele analizei vor fi incluse într-o bază internaţională de monitorizare, obţinându-se, prin acest excelent exerciţiu educaţional, o imagine de ansamblu a evoluţiei calităţii apelor la nivel global.

“Am hotărât să ne implicăm în acest proiect internaţional, alături de colegii noştri din cadrul companiei mamă Smithfield Foods, deoarece credem că este nevoie de eforturi comune pentru
a asigura protejarea şi îmbunătăţirea calităţii apei la nivel global. Implicarea este o datorie
a fiecăruia”, declară Mircea-Ioan Cotoşman, Corporate Affairs Director, Smithfield România.

Ziua Mondială pentru Monitorizarea Apei a fost iniţiată de Fundaţia America’s Clean Water în Octombrie 2002 şi are loc în fiecare an pe data de 18 Octombrie. Între 18 Septembrie şi
18 octombrie, oameni din întreaga lume se reunesc pentru a monitoriza calitatea apelor în comunităţile din care fac parte, rezultatele fiind incluse în baza internaţională de monitorizare.

Scopul principal al acestui program este de a creşte gradul de conştientizare al opiniei publice în ceea ce priveşte importanţa protejării apelor. Evenimentul implică opinia publică, guvernele, liderii de corporaţii şi mai ales elevi şi tineri din întreaga lume, uniţi în efortul global de a proteja şi îmbunătăţii calitatea apei.

Smithfield România este parte a companiei Smithfield Foods, care s-a alăturat Agenţiei de Protecţie a Mediului din Statele Unite (US Environmental Protection Agency), Societăţii de Geologie din Statele Unite (U.S. Geological Society), Asociaţiei Forţa Pământului (Earth Force) şi Asociaţiei Internaţionale a Apei (International Water Association) ca sponsori şi parteneri ai Zilei Internaţionale de Monitorizare a Apei.

Smithfield a intrat pe piaţa din România în 2004, achiziţionând mai întâi Agrotorvis, apoi grupul Comtim. Smithfield deţine, de asemenea, o participaţie de 50% în Agroalim Distribution, una dintre cele mai mari companii de distribuţie alimentară din România cu sediul în Bucureşti, precum şi o participaţie de 50% în Frigorifer, un depozit frigorific cu o capacitate de 16.000 de tone cu sediul în Tulcea. În momentul în care operaţiunile Smithfield România îşi vor atinge potenţialul maxim, investiţia totală de capital estimată va depăşi 800 de milioane USD.

Smithfield Foods participă la Ziua Internaţională de Monitorizare a Apei pentru al treilea an consecutiv. La prima participare, în anul 2003, s-au implicat în acest eveniment angajaţi ai Smithfield Foods din 10 state şi Polonia şi au testat ape din 31 de locaţii ale companiei. În anul următor, Smithfield a furnizat 77 de kituri de monitorizare a apei, din 39 de locaţii ale companiei aflate în 17 state.

Despre Prais Corporate Communications

În prezent, Smithfield Foods este cel mai mare crescător de porci şi procesator de carne de porc din lume, cu vânzări anuale de 11,4 miliarde USD şi vânzări internaţionale de 1,0 miliarde USD. De asemenea, este cel mai mare procesator de carne de vită din SUA şi un actor major pe multe segmente de produse de specialitate aflate în plină creştere.
PRAIS Corporate Communication
Tel: 021.317.53.39, 317.53.40, 316.82.04
Fax: 021.316.81.90

E-mail: prais@prais.ro