Maestrul Ion Irimescu a împlinit vârsta de 102 ani

Falticeni - 28 februarie 2005

Comunicat tip General in Administratie Publica

Dumnică, la Fălticeni, în sala de şedinţe a Primăriei, s-au desfăşurat manifestările organizate cu prillejul împlinii a 102 ani de viaţă de către „Patriarhul Artelor”, maestrul Ion Irimescu.

Maestrul Ion Irimescu a împlinit vârsta de 102 ani

La ora 11, după deschiderea făcută de primarul Vasile Tofan, şi mesajul de întâmpinare a celor peste 150 de invitaţi, au luat cuvânt: părintele consilier Gheorghe Brădăţanu, care a transmis mesajul Î.P.S. Pimen, consilierul pezidenţial Theodor Stolojan prezentând mesajul Preşedintelui României Traian Băsescu, ministrul Gheorghe Fluture cu mesajul premierului Tăriceanu, Ioan Onisei, secretar de stat în Ministerul Culturii şi Cultelor care a prezentat mesajul ministrului Mona Muscă, preşedintele Comisiei pentru Cultură şi Cultelor al Camerei Deputaţilor – Raluca Turcan, , Prefectul de Suceava Orest Onofrei, Stela Acatrinei din partea conducerii Consiliului Judeţean Suceava. Din sfera culturii, au adresat mesaje marelui sărbătorit, domnul academician Constantin Ciopraga, Cela Neamţu – din partea Uniunii Artiştilor Plastici din România, criticul Valentin Ciucă, prof. univ. dr. Gheorghe Macarie, Gabrel Baban preşedintele Fundaţiei „Ion Irimescu”. Maestrul Irimescu nu a fost prezent la întâlnire. Pentru protejarea aniversatului – maestrul fiind încă în perioada de convalescenţă -, organizatorii, au acceptat un program de vizite private înainte şi după manifestare. Mesajul său a fost citit în faţa invitaţilor de către directorul Muzeului de Artă „Ion Irimescu”, prof. Gheorghe Dăscălescu. „Sunt recunoscător prietenilor dragi care au venit de departe pentru a-mi trece pragul sufletului, în această duminică a amintirilor şi trăirilor frumoase adunate într-o viaţă de om. Vă doresc să vă molipsiţi de vârsta mea şi abia atunci nă veţi înţelege cel mai bine de ce nu sunt în faţa dumneavoastrădar nu uitaţi niciodată că toţi cei de aici aţi fost şi veţi rămâne în sufletul meu o icoană veşnică a prieteniei. Poate timpul apropiat va oferi şansa ca spaţiul unde sunt rădăcinile şi creaţia mea de o viaţă, muzeul de aici de la Fălticeni, să aibă strălucirea pe care poate o merită truda mea.” În partea a doua a festivităţii au fost lansate cărţile: „Cazabanii” – în prezenţa autorului său, scriitorul Eugen Dimitriu şi setul de patru cărţi ale scriitorului Gh.A.M. Ciobanu. Directorul Direcţiei pentru Cultură şi Culte Suceava a lansat festiv cea de-a treia ediţie a Concursului Naţional de Artă Plastică „Ion Irimescu”. Muzeul de Artă „Ion Irimescu i-a premiat pe câştigătorii concursului municipal „Viaţa şi opera Maestrului Ion Irimescu” iar Fundaţia CYGNUS Suceava a relansat CD-ul, „Ion Irimescu – o viaţă dedicată artei”.


Mesajul Preşedinţiei României, adresat cu ocazia celei de-a 102-a aniversări a maestrului Ion Irimescu

Stimate maestre Ion Irimescu, sunteţi unul dintre cei mai importanţi artişti plastici români şi cu siguranţă cel mai important sculptor român în viaţă. Sculpturile dumneavoastră vorbesc pregnant despre universul românesc, despre istoria naţională, pe care au făcut-o atât cei ştiuţi, cât şi cei neştiuţi.

Vocaţia dumneavoastră de artist s-a transformat în bunuri culturale naţionale cu valoare universală şi a dus numele ţării noastre în multe capitale europene. Tinerii pe care i-aţi învăţat în lunga dumneavoastră carieră universitară sunt astăzi, la rândul lor, artişti plastici, care încearcă să facă ceea ce au învăţat de la maestrul lor: artă autentică, adânc înrădăcinată în solul tradiţiilor româneşti.

Stimate maestre, acum doi ani, la aniversarea a 100 de ani de viaţă, mărturiseaţi dorinţa ca măcar câteva lucrări să facă faţă trecerii timpului sau “aprecierii severe şi implacabile a viitorului”, aşa cum v-aţi exprimat atunci. Noi credem că ele deja au trecut acest test, pentru că timpul a validat lucrări realizate acum o jumătate de veac şi mai bine. Aveţi aprecierea contemporaneităţii, o veţi obţine fără îndoială şi pe cea a posterităţii.

Vă doresc, stimate domnule Ion Irimescu, să trăiţi noi aniversări, în pace şi sănătate şi să vă bucuraţi de preţuirea mereu vie a românilor şi a României.

Mesajul premierului României, domnul Călin Popescu - Tăriceanu, adresat cu ocazia celei de-a 102-a aniversări a maestrului Ion Irimescu

Extrem de rar oamenii ajung la vârste atât de impresionante precum sculptorul Ion Irimescu. De aceea, de foarte puţine ori ne este dat să avem în mijlocul nostru şi să sărbătorim o valoare centenară a culturii. Iar atunci când acest lucru se întâmplă, trebuie s-o facem cu toată stima şi cu toată deferenţa.

Sculptorul Ion Irimescu s-a născut în zona Fălticenilor, acolo unde s-au născut, au crescut ori s-au educat câţiva dintre marii oameni de cultură ai României. Ajunge doar să-l pomenim pe Mihail Sadoveanu, cel care a făcut gimnaziul la Fălticeni şi care de-aici ne-a dat nouă tuturor Dumbrava Minunată. Maestrul Ion Irimescu - el însuşi raportându-se la spaţiul sadovenian al Dumbrăvii - confirmă faptul că Fălticenii sunt într-adevăr un loc binecuvântat de Dumnezeu.

Biografia personală şi profesională a celui pe care-l sărbătorim astăzi este excepţională. A făcut şcoala la Fălticeni, dar a studiat şi la Paris. Are un muzeu al său la Fălticeni, dar a expus şi la Berlin, Veneţia sau Cairo.

Maestrul Ion Irimescu este un artist cu vocaţie universală, rămânând totodată profund şi sincer ataşat locului naşterii sale. A avut expoziţii de sculptură pe trei continente, în zeci de oraşe din ţară şi din străinătate, a condus ani în şir breasla artiştilor plastici, a predat o viaţă de om în universităţi importante ale culturii noastre, este membru de onoare al Academiei Române, este laureat al unor prestigioase premii naţionale şi internaţionale, are un muzeu care-i poartă numele. O viaţă împlinită. Un om împlinit.

O jumătate de secol de profesorat au făcut din maestrul Ion Irimescu unul dintre cele mai influente spirite în artele plastice româneşti ale secolului al douăzecilea. Ştim că zeci de generaţii îi datorează formarea şi îi recunosc pasiunea şi inteligenţa artistică ce au constituit baza activităţii sale didactice.

Autenticitatea sculpturilor lui Ion Irimescu, ancorarea lor în spaţiul românesc şi ţărănesc, capacitatea maestrului de a comunica direct şi elegant chipul şi formele umanului ne trezesc sentimentul contactului intim cu ideea de Creaţie, ne fac mai accesibile Frumosul, Binele şi Adevărul.

Astăzi, la aniversare, vă doresc, maestre Ion Irimescu, să aveţi sănătatea şi vigoarea tinereţii. Pentru că nemurirea aţi dobândit-o deja.


Despre Primaria Municipiului Falticeni

Directia Administratie Publică Locală
Compartiment mass-media
Directia Administratie Publica Locala
ref. Alexandru Mitu

massmedia@falticeni.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/primaria-municipiului-falticeni/maestrul-ion-irimescu-a-implinit-varsta-de-102-ani