Ora Magică după naștere – efecte pe viață

BUCURESTI - 16 octombrie 2018

Comunicat tip General in Administratie Publica, ONG, Sanatate

La Conferinta Ora Magica a Nou-Nascutului, Asociatia ProMAMA a lansat cel mai cel mai ambițios proiect de educare a părinților și îmbunătățire a practicilor și protocoalelor privind nașterea și îngrijirea bebelușului în maternitățile din România: Programul “MAgia Maternității-din burtică la pieptul mamei”. Programul are ca scop imbunatatirea statisticilor sumbre ale Romaniei in ceea ce priveste mortalitatea infantila, nasterea medicalizata, alaptarea si altele in legatura cu maternitatea.

Conferinta Ora Magica a Nou-Nascutului

Conferinta Ora Magica a Nou-Nascutului

 “Referitor la sănătate, startul în viață este extrem de important… nu pot sublinia acest lucru suficient de tare! In România, situația nu este deloc roz în privinta procedurilor legate de naștere și îngrijirea bebelușului. Nu sunt respectate recomandările OMS sau cele ale spitalului . Multe mame au experiențe traumatizante la naștere, nou-născuții nu beneficiază de un start sănătos, iar acest lucru nu este normal! În mod evident, este cazul să schimbăm ceva în Romania! 

Sorana MURESAN, Presedinte Asociatia ProMAMA, Educator Prenatal Lamaze, Consulta

Cercetători internaționali, specialiști și cadre medicale din România, dar și părinți și viitori părinți s-au reunit în cadrul Conferinței Ora Magică a Nou-născutului din 11 Octombrie pentru a pune în discuție practicile sănătoase privind nașterea și îngrijirea nou-născutului.

Ora Magică reprezintă așezarea nou-născutului sănătos pe pieptul mamei, în contact direct piele-pe-piele, imediat după naștere. Această procedură a început să fie studiată în detaliu incă din anii ’90 de către specialiștii de la Institutul Healthy Children din SUA, în colaborare cu Institutul Karolinska din Suedia – cel care desemnează laureații premiilor Nobel pentru Medicină și Fiziologie.   

 Studiile au demonstrat că Ora Magica” sau “Skin-to-Skin în Prima Oră După Naștere:

-          reduce rata mortalității neo-natale cu până la 22%;

-          bebe se liniștește mai repede (plânge, în medie, cca 15 secunde, vs 15 minute în cazul celui separat de mamă), își reglează respiratia, ritmul cardiac si temperatura corpului;

-          bebe se colonizează cu bacteriile de pe pielea mamei și inițiază imediat alăptarea, ceea ce il ajuta foarte mult in dezvoltarea unui sistem imunitar puternic;

-          mama este protejată de riscul hemoragiilor post-partum, hiper-tensiune, frisoane si depresie post-natala. 

Sarcina, nașterea, primele ore de viață și alăptarea sunt strâns legate între ele și au efecte majore asupra sănătății și stării de bine atât a bebelușului, cât și a mamei. 

 Cu cât se cercetează mai mult, cu atât se întărește ideea că natura este uimitoare și e foarte greu ca ceva creat de om să înlocuiască naturalul, firescul, mai ales într-un proces atât de complex precum nașterea. Evident, progresul tehnicii medicale este un lucru pozitiv, aceasta salvează vieți acolo unde, dintr-un motiv sau altul, natura nu a putut să-și urmeze cursul. Însă, intervenția ar trebui să apăra doar în cazurile în care este o problemă, o patologie, și nu apriori.   

Unul dintre speaker-îi de la Conferința Ora Magică, Katalin Varga, psiholog, profesor universitar și cercetător afirmă: 

 “Daca în timpul travaliului și nașterii se intervine cu substanțe sintetice, iar puiul este separat de mamă, acest lucru dezechilibrează atât sistemul hormonal al mamei cât și pe cel al bebelușului, iar efectele sunt pe termen lung. Doar o injecție cu oxitocină sintetică dereglează sistemului oxitocinic al mamei și, cel mai probabil, și pe cel al copilului. Din păcate, acest lucru va afecta modul în care puiul – viitor adult va relaționa pe tot parcursul vieții. 

 Iar o fetiță născută în acest mod, cel mai probabil va întâmpina probleme când va fi, la rândul ei, mamă, sau chiar se poate confruntă cu probleme de concepție. Din păcate, acest dezechilibru se adâncește de la o generație la alta și poate fi unul dintre motivele pentru care multe femei din ziua de astăzi suferă de infertilitate sau au probleme în concepție, întâmpină dificultăți în naștere sau atunci când devin mame. 

 Ce putem face noi? Putem și avem nevoie să programul nostru natural privind maternitatea, care este de-a dreptul uimitor: știați că după o naștere naturală, firească, prietenoasă, fără intervenții cu substanțe sintetice, mamă este în extaz, la fel ca în timpul unui orgasm? În creier se secretă aceiași hormoni ai iubirii și plăcerii, lucru care contribuie foarte mult la mamei de puiul său, la apariția instinctului matern și a plăcerii în a avea grijă de bebeluș. Astfel, îngrijirea bebelușului nu mai este o corvoadă sau nu mai este copleșitoare, ci este o experiență plăcută!”   

   În România, situația în ceea ce privește maternitatea este următoarea:

-              suntem pe primul loc în Europa în ceea ce privește rata mortalității neo-natale și nu stăm bine nici cu depresia post-natală sau cu alăptarea;

-              protocoalele spitalicești sunt învechite; 

-              nașterea este puternic medicalizata, mai ales în București (85% cezariană);

-              nou-născutul este, de multe ori, separat de mamă, i se oferă lapte-formulă și astfel este sabotată alăptarea și chiar sănătatea viitorului adult;

-              copiii români născuți în prezent vor avea, la vârstă de 18 ani, capitalul uman cel mai scăzut din Europa, din cauza educației deficitare și a sistemului sanitar precar, conform raportului privind Capitalul Uman, al Băncii Mondiale, publicat pe 12 octombrie 2018.

 “Referitor la sănătate, startul în viață este extrem de important… nu pot sublinia acest lucru suficient de tare! Iar în România, situația nu este deloc roz în ceea ce privește procedurile legate de nașterea și îngrijirea bebelușului. Nu sunt respectate recomandările OMS sau cele ale spitalului . Multe mame au experiențe traumatizante la naștere, nou-născuții nu beneficiază de un start sănătos, iar acest lucru nu este normal! În mod evident, este cazul să schimbăm ceva în țara noastră!

 Mulți ne plângem de lucruri de genul acesta, dar destul de puțini chiar facem ceva pentru schimbare. Asociația noastră a ales să demareze cel mai ambițios proiect de educare a părinților și îmbunătățire a practicilor și protocoalelor privind nașterea și îngrijirea bebelușului în maternitățile din România. Am numit acest Program “MAgia Maternității-din burtică la pieptul mamei”.

Prin Conferința “Ora Magică a Nou-Nascutului” am lansat acest Program cu care chiar sperăm să îmbunătățim serios statisticile sumbre din țara noastră privind maternitatea, alăptarea, mortalitatea infantilă. Programul “MAgia Maternității-din burtică la pieptul mamei” promovează informarea corectă și implementarea practicilor sănătoase privind:

-              Sarcina

-              Travaliul și nașterea 

-              Ora Magică (program implementat în România de către Asociația ProMAMA în 2012), 

-              Kangaroo Care

-              Alăptare exclusivă în primele 6 luni și apoi, în continuare, alături de o diversificare corectă, până la cel puțin 2 ani

 Invităm să se alăture campaniei noastre toate asociațiile, instituțiile, cadrele medicale, specialiștii și mai ales mamele care își doresc să existe și în maternitățile noastre practici sănătoase și prietenoase, iar bebelușii să beneficieze de cel mai bun start în viață!”

Sorana Muresan, Presedinte Asociatia ProMAMA, Educator Prenatal Lamaze, Consultant in Alaptare IBCLC

Despre ProMAMA

Asociația ProMAMA este Institut și Clinică de Alăptare, Centru Pre și Postnatal și nu în ultimul rând, un ONG (Asociație) cu scop educațional.
A adus în România programul Ora Magică și profesia de Consultant în Alăptare Certificat IBCLC și până în prezent, a format, în vederea certificării internaționale, 9 generații de consultanți în lactație - peste 120 de persoane din toata tara. Organizează conferințe, campanii și evenimente pe tema alăptării, nașterii, alimentației copilului, alături de speaker-i internaționali renumiți (Dr. Jack Newman, Dr. Carlos Gonzalez, etc).

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/promama/ora-magica-dupa-nastere-efecte-pe-viata