Radio Romania Muzical, din nou la Cluj-Napoca

BUCURESTI - 2 iunie 2008

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

Radio Romania Muzical, unicul post romanesc clasic, jazz & more revine la Cluj. Vineri, 6 iunie, ora 19,30, Radio Romania Muzical prezinta in direct de la Biserica romano-catolică „Sfantul Mihail” concertul Corului si Orchestrei Filarmonicii „Transilvania”. Dirijor Cristian Mandeal. Evenimentul este dedicat memoriei unuia dintre cei mai importanti dirijori romani, Erich Bergel, de la disparitia caruia s-au implinit, in 2008, 10 ani.

Multi ani la rand, radio-ul public nu a mai transmis in direct niciun concert din stagiunile Filarmonicilor din tara. In 2008 insa, Radio Romania Muzical a initiat un nou proiect destinat sa umple acest gol din spatiul radiofonic romanesc: Radio Romania Muzical prezinta Filarmonicile Romaniei.

Pentru a doua oara in 2008, Radio Romania Muzical transmite in direct de la Cluj un concert-eveniment. Pe afis figureaza Fuga a XVIII-a finala din „Arta fugii” de Johann Sebastian Bach, in orchestratia realizata de Erich Bergel, si Requiemul german de Johannes Brahms. Concertul Corului si Orchestrei Filarmonicii clujene va fi dirijat de Cristian Mandeal. Corul Filarmonicii „Transilvania” este pregatit de Cornel Groza, iar solisti vor fi soprana Ramona Eremia si baritonul Cozmin Sime.

Erich Bergel a lucrat mai bine de 35 de ani la realizarea orchestratiei pentru Arta fugii. Arta fugii este ultima lucrare scrisa de Bach (ultima fuga a ramas neterminata) si este considerata una dintre cele mai importante lucrari din intreaga istorie a muzicii. Bach insa nu a destinat-o unui instrument anume, exista versiuni interpretate la orga, la clavecin, la pian sau orchestrate fie pentru orchestra de coarde, fie pentru orchestra mare simfonica. Versiunea orchestrala Bergel pentru Arta fugii este considerata una dintre cele mai creatoare si inovatoare atat in ceea ce priveste arta orchestratiei, cat si modalitatea lui Bergel de a incheia aceasta partitura lasata de Bach neterminata. Herbert von Karajan a fost unul dintre admiratorii neconditionati ai acestei versiuni a Artei fugii.

Erich Bergel a incredintat partitura monumentalei sale orchestratii pentru Arta fugii lui Cristian Mandeal, unul dintre discipolii sai, si el, la randul sau, fost dirijor al Orchestrei Filarmonicii din Cluj (1980-1987). In concertul din 6 iunie 2008, Cristian Mandeal si Orchestra Filarmonicii „Transilvania” prezinta cel mai important moment din Arta fugii in versiunea Bach – Bergel.

Concertul din 6 iunie de la Biserica romano-catolica „Sfantul Mihail” va fi prezentat de Cristina Comandasu, redactor-sef adjunct al postului Radio Romania Muzical.

Radio Romania Muzical se receptioneaza in FM (97,6 si 104,8), pe satelit sau live online. Detalii suplimentare la adresa: muzical.srr.ro.


In data de 3 mai a.c. s-au implinit 10 ani de la moartea dirijorului Erich Bergel, una dintre personalitatile emblematice ale Clujului muzical si, in acelasi timp, un dirijor de talie mondiala. Nascut la 1 iunie 1930, la Brasov, Erich Bergel a studiat la Academia de Muzica din Cluj-Napoca (1950-1955). In 1959 este numit dirijor al Orchestrei Filarmonicii din Cluj, iar la doar o luna dupa instalarea in post este arestat pentru „crime de uneltire impotriva oranduirii socialiste” (sustinuse o serie de concerte cu muzica religioasa de Bach si Händel). Este eliberat din puscarie in octombrie 1962, insa i se interzice sa fie din nou dirijor, de aceea ocupa un post de trompetist in Orchestra Filarmonicii clujene.

In aprilie 1966, sansa ii surade: cu doar 10 minute inainte de un concert pe care trebuia sa-l dirijeze americanul Fritz Mahler (nepotul celebrului compozitor Gustav Mahler), se afla ca acesta suferise un infarct si este indisponibil. Niciun alt dirijor nu il poate inlocui pe Mahler intr-un timp atat de scurt. Doar Erich Bergel este disponibil – paraseste locul trompetistului, se urca pe podiumul dirijorului si conduce din memorie intregul concert. Sala a fost in delir, iar din 29 aprilie 1966 Bergel redevine dirijorul Filarmonicii „Transilvania” din Cluj-Napoca.

Intre 1966 si 1971, Bergel se impune ca una dintre cele mai importante personalitati muzicale ale Romaniei; este perioada cand lucreaza intens si la orchestrarea monumentalei lucrari Arta fugii de Johann Sebastian Bach, parte din timpul de lucru fiind petrecut la Berlin, la invitatia dirijorului Herbert von Karajan, si el interesat de acest subiect.

Spre sfarsitul anului 1971, in urma presiunilor pe care le traia in Romania comunista, hotaraste sa se stabileasca in Germania, acolo unde, de altfel, se afla deja toata familia sa. In 1973, i se retrage cetatenia romana.

Odata stabilit in Occident, cariera sa se dezvolta foarte rapid: dirijeaza nu mai putin de 160 de orchestre din 35 de tari, preda la Academia de Muzica din Berlin. Este recunoscut drept un dirijor specializat in creatiile lui Beethoven, Brahms si Bruckner.

Dupa 1990, Erich Bergel a revenit de mai multe ori la Cluj in calitate de dirijor-invitat al Filarmonicii „Transilvania”. A fost numit Cetatean de Onoare al Clujului, doctor Honoris Causa al Academiei de Muzica „Gheorghe Dima” din Cluj si al Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti, director onorific al Filarmonicii clujene.

S-a stins din viata la 3 mai 1998.

Despre Radio România

Radio România - Forţa cuvântului
Serviciul Comunicare
Str. General Berthelot nr. 60-64, sector 1, Bucuresti
tel: 303.1431
comunicareinterna@srr.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/radio-romania/radio-romania-muzical-din-nou-la-cluj-napoca