Cel de-al IV-lea Congres Naţional de Psihiatrie, 2011, în desfășurare la Palatul Parlamentului

BUCURESTI - 21 octombrie 2011

Comunicat tip General in Media / Publicitate, Sanatate

Zilele acestea se desfășoară la Centrul Internaţional de Conferinţe, Palatul Parlamentului, Bucureşti, cel de-al IV-lea Congres Național de Psihiatrie - CNP 2011, organizat de Asociația Română de Psihiatrie şi Psihoterapie, Universitatea de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” şi Centrul Naţional de Sănătate Mintală şi Luptă Antidrog.

Până pe 22 octombrie, participanții au prilejul să ia parte la cea mai mare manifestare ştiinţifică de profil din România și să asiste la un eveniment cu o largă participare naţională şi internaţională, care punctează contribuţii ştiinţifice originale, schimburi de idei și experienţe clinice de orientări şi durate diferite privind tulburările afective, anxietate şi tulburarea obsesiv-compulsivă, educaţia în psihiatrie, sănătate mintală şi literatură, psihiatria şi sexualitatea, schizofrenia etc.

Pentru a marca deschiderea Congresului Național de Psihiatrie 2011, eveniment desfășurat la fiecare 3 ani, a fost organizată o Conferință de presă la care au participat:

Prof. Pompilia Dehelean - Preşedinte Asociaţia Română de Psihiatrie şi Psihoterapie

Prof. Dan Prelipceanu - Preşedinte Comitet Naţional de Organizare

Prof. Pedro Ruiz - Preşedinte World Psychiatric Association, Preşedinte WPA 2013 Regional Congress

Prof. Eliot Sorel - Co-chairman Comitet Științific Congres Regional WPA 2013 şi Fondator al Secţiunii Conflict Management & Resolution din cadrul WPA

Prof. Tudor Udriştoiu - Comisia pentru Sănătate, Senatul României

Declaraţii de presă:

Prof. Dr. Pompilia Dehelean - Preşedinte Asociaţia Română de Psihiatrie şi Psihoterapie

„După perioada 1944-1948 a existat o “deschidere” către psihiatrie, prin transformarea cazărmilor în spitale de psihiatrie. Astăzi, cînd cladirea unui spital de psihiatrie este retrocedată, așa cum este spitalul la care lucrez, locul care mi s-a oferit este tot într-o cazarmă dezafectată..în secolul XXI, în plin progres. Viziunea nu diferă de acum 50-70 de ani: cazarma e bună pentru psihiatri.

[…] Organizația Mondială de Sănătate, pentru 2020, anticipează că depresia va deveni a II-a cauză de morbiditate în lume. Crește anxietatea, cresc crizele de atac de panică, cresc afecțiunile psihice care sunt condiționate de factori exteriori: stres, nesiguranță etc.”

Prof. Dr. Dan Prelipceanu - Președinte Comitet Naţional de Organizare CNP 2011

„În România, pentru a acoperi nevoile în psihiatrie, ar fi nevoie de 350 de psihologi clinicieni, 600 de psihiatri și inversarea raportului de psihiatri din spital versus cei din ambulator, pentru că acum sunt concentrați majoritatea în spital. Prin planul de acțiune al Ordinului Ministrului Sănătății din 2006, au fost planificate să fie înființate până în 2013, 140 de centre comunitare de psihiatrie. După intrarea în Europa, nu s-a mai făcut nimic. La noi există acum tot atâtea centre câte erau și acum 10 ani ba mai puține, în jur de 30. Iar medicii nu sunt decidenți în ceea ce privește reforma psihiatrică.”

Prof. Tudor Udriştoiu - Comisia pentru Sănătate, Senatul României

„Integrarea în asistența primară în România nu înseamnă că dispare psihiatria, ci înseamnă că nevoile sunt așa de mari încât ele, efectiv, nu pot fi acoperite. Și, atunci, noi deja organizăm de câțiva ani cursuri cu medicii de familie pentru a trata niște cazuri mai ușoare. În țară, dacă aplicăm prevalența recunoscută (32,8% din populație cu diagnostic psihiatric) ar reveni în jur de 6000 de pacienți pentru 1 psihiatru. Asta ar însemna ca toți absolvenții de medicină să se îndrepte spre psihiatrie. Asta înseamnă integrare: psihiatria să preia cazurile severe și înainte și după să fie urmărite de medicina primară.

[…] Ultima clădire cu destinație psihiatrie, este Spitalul Obregia, deschis în 1923. După 1990, chletuielile totale pentru psihiatrie n-au ajuns la 3% din cheltuielile pentru sănătate. Pentru a realiza reforma psihiatrică, nu s-a cerut nimic.”

Prof. Pedro Ruiz (USA) - President of the World Psychiatric Association & President of the WPA 2013 Regional Congress

„În scopul îmbunătățirii sănătății mintale și pentru a vedea care sunt problemele cu care se confruntă oamenii din toată lumea, reprezentanții Asociației Mondiale de Psihiatrie dezvoltă un proiect care are în vedere cercetări în Pakistan, Sri Lanka, Kenya, Nigeria, Cuba etc. Vizitând alte țări decât cele din Europa “clasică”, am început să realizăm că sunt alte probleme de sănătate mintală în lume care merită atenție. Astfel, Asociația Mondială de Psihiatrie are în vedere cercetarea în diferite regiuni din lume: Asia de Sud-Est, America de Sud, Africa de Sud. Pentru Europa de Est, ca punct de plecare pentru implementarea proiectelor, a fost aleasă România. În acest scop, prin Congresul Regional WPA 2013, intenționăm să aducem specialiști din toată lumea pentru a împărtăși experiențe, pentru a realiza ceva pozitiv pentru România și pentru a dezvolta un proiect care se va focusa pe nevoile particulare ale oamenilor în ceea ce privește sănătatea mintală cu obiectivul ca, în 3-4 ani, sănătatea mintală în Europa să fie mai bună.”

Prof. Eliot Sorel (USA) - Co-chairman Scientific Committe, WPA 2013 Regional Congress and Founder of the Conflict Management & Resolution Section WPA

„Congresul WPA 2013 este cu adevărat un eveniment unic și istoric. Pentru prima dată, Asociația Mondială de Psihiatrie este prezentă în România la un congres de asemenea anvergură. De altfel, este pentru prima dată când trei asociații profesionale: Psihiatrii, Asociația Medicilor de Familie, Asociația Sănătății Publice, organizate într-un singur grup de lucru, colaborează pentru a realiza un asemenea eveniment impresionant. Pentru prima dată în istoria lumii, la un astfel de congres, ne vom concentra asupra relațiilor dintre condițiile psihiatrilor și alte condiții medicale. În acest context, nu vom studia doar cum sunt indivizii afectați de bolile psihice, ci cum este afectată sănătatea populației, sănătatea națiunilor. Scopul congresului nu este doar realizarea unui schimb științific ci, în particular, vrem să cercetăm problema comorbidităților pe durata întregului ciclu de viață: copil, adult, bătrân. Vom examina și diferențele regionale pentru că există variații de la zonă la zonă, cu focus pe integrarea sănătății mintale și a îngrijirii primare.”

Pentru informații permanent actualizate cu privire la Congresul CNP 2011, vă invităm să accesați pagina oficială a evenimentului: www.congrespsihiatrie.ro

 

Contact presă: Maria Onea - 0722.646.806 - media@ralcom.ro

 

Management Congres Naţional de Psihiatrie 2011

Ralcom Exhibitions

Str. Răspântiilor nr. 20A , 020123, Sector 2, Bucureşti

Tel.: +40-21-2105814, 2106540; Fax:+40-21-2122702; E-mail:registration@congrespsihiatrie.ro;

Website:www.congrespsihiatrie.ro

Despre RALCOM EXHIBITIONS SRL

Ralcom Exhibitions este specializata in organizarea de expozitii, congrese, conventii, seminarii si cursuri de instruire, asigurand toate serviciile de organizare si facilitatile generale si tehnice aferente acestui tip de evenimente.Pe langa acestea, compania noastra ofera si servicii dedicate evenimentelor de firma, respectiv: lansare de produse, decernari de premii, forumuri, promovare de produse si imagine de firma. Prin experienta acumulata in asigurarea de consultanta si servicii in domeniul relatiilor publice, Ralcom Exhibitions este pregatita sa acorde consiliere in adaptarea evenimentului la necesitatile clientului si in concordanta cu bugetul dat.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/ralcom-exhibitions-srl/cel-de-al-iv-lea-congres-national-de-psihiatrie-2011-in-desfasurare-la-palatul-parlamentului