Strategia comerciala a CFR Marfa se bazeaza pe abuzuri si discriminari

BUCURESTI - 26 ianuarie 2009

Comunicat tip General in Afaceri

Bucuresti, 26 ianuarie - Uniunea Societatilor de Expeditii din Romania (USER) considera inacceptabile noile conditii contractuale propuse de SNTFM CFR Marfa si sustine ca operatorul feroviar de stat nesocoteste norme si dispozitii legale in vigoare pentru a-si impune o pozitie de monopol pe piata.

Pozitia USER are ca fundament o analiza amanuntita a politicii comerciale impusa societatilor de expeditii din Romania si implicit societatilor comerciale de import-export, atat din punct de vedere al legalitatii clauzelor introduse in contractele de transport pentru anul 2009, cat si al impactului asupra unei economii deja in deriva.

Politica tarifara antieconomica si anticoncurentiala
In conditiile unei crize mondiale, cand toate statele iau masuri pentru contracarerea efectelor negative asupra economiei nationale si a societatilor comerciale, CFR Marfa impune o majorare cu 20% a tarifelor de transport feroviar fata de anul trecut. O asemenea majorare a tarifelor nu are justificare economica, din moment ce pretul combustibilului a scazut, taxa de utilizare a infrastructurii nu s-a majorat, iar evolutia cursului valutar avantajeaza CFR Marfa, pentru ca incaseaza valuta. In plus, in conditiile in care conducerea CFR Marfa a admis ca volumul de transport pe calea ferata a scazut brusc in ultimele luni din 2008, politica tarifara ar trebui sa incurajeze atragerea de noi clienti, nicidecum sa-i indeparteze si pe cei existenti printr-o majorare nefundamentata.

Pe de alta parte, USER considera ca noua politica tarifara a CFR Marfa este anticoncurentiala si vizeaza desfiintarea societatilor de expeditii feroviare din Romania, prin adoptarea de masuri coercitive impotriva clientilor care colaboreaza cu operatori privati de transport. Intre aceste masuri se numara comunicarea cu mare intarziere a tarifelor de transport sau chiar refuzul de a le comunica, pentru a bloca participarea societatilor de expeditii la licitatii de profil (pentru organizarea logisticii operatiunilor de import/export) din tara si strainatate. Alte discriminari imbraca forma acordarii de reduceri tarifare preferentiale netransparente si a unor termene de plata diferentiate pentru transporturi identice, societatile de expeditii fiind nevoite sa achite contravaloarea serviciilor CFR Marfa mult mai devreme decat alte categorii de clienti.

Pentru CFR Marfa, Codul Civil a devenit facultativ
In sprijinul ideii ca strategia comerciala a CFR Marfa se bazeaza pe abuzuri si dicriminare vine si obligarea clientilor CFR Marfa la achitarea unor tarife accesorii (tarife percepute pe langa tarifele de transport). Daca in 2008 clientul decidea asupra preluarii in sarcina proprie a tarifelor accesorii, in acest an contractele de transport redactate de CFR Marfa obliga la plata acestor taxe, indiferent de conditiile contractuale prevazute in INCOTERMS care stipuleaza in mod expres responsabiliatile privind achitarea acestor taxe.

Mai grav este faptul ca CFR Marfa duce excesele dincolo de limitele legii, nesocotind pana si Codul Civil, avand in vedere ca textul unui articol din noile contracte stipuleaza ca „Oferta poate fi modificata de Transportator in timpul derularii Contractului“. Aceasta mentiune nu tine seama de dispozitiile legale in materie comerciala, care prevad ca revocarea sau modificare unei oferte nu poate avea loc dupa momentul acceptarii ei de catre partea careia i-a fost adresata.



Avand in vedere problemele evidentiate de analiza politicii tarifare impusa de CFR Marfa societatilor de expeditii, precum si impactul negativ al acestei politici asupra activitatii societatilor de profil si a economiei romanesti in ansamblu, USER solicita autoritatilor competente sa analizeze politica tarifara impusa de CFR Marfa pentru anul 2009 si sa se pronunte cu privire la respectarea dispozitiilor legale in materie comerciala, a practicilor concurentiale, precum si conformitatea cu unele norme proprii ale CFR Marfa, aflate in vigoare.

Despre ROM EURO CONSULT

Uniunea Societatilor de Expeditii din Romania este o organizatie profesionala, independenta, infiintata in 1992, care reuneste expeditorii romani si societati cu activitate conexa, inclusiv comisionari in vama, avand ca scop principal apararea intereselor economice, financiare si tehnice ale societatilor membre.

Uniunea Societatilor de Expeditii din Romania
Bucuresti 030039
Str. Lipscani 104

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/rom-euro-consult1/strategia-comerciala-a-cfr-marfa-se-bazeaza-pe-abuzuri-si-discriminari