Protestul societati civilei in legatura cu nominalizarea membrilor CNCD

BUCURESTI - 4 februarie 2007

Comunicat tip General in ONG

16 organizatii neguvernamentale adreseaza Parlamentului un protest in legatura cu politizarea procesului de nominalizare a membrilor Colegiului Director al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii.

La inceputul acestei saptamani Comisiile juridice reunite ale celor doua camere ale Parlamentului l-au audiat pe domnul DAN ILIE NANU pentru ocuparea unuia din locurile disponibile in Colegiul Director al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD).

In conformitate cu Legea nr. 324 din 2006 – privind prevenirea si combaterea discriminarii - un criteriu obligatoriu pentru alegerea unui viitor membru al Colegiului Director CNCD este ca acesta sa dovedeasca ca „are o activitate recunoscuta in domeniul apararii drepturilor omului si combaterii discriminarii”.

Domnul Nanu (asa cum reiese din CVul acestuia) nu are o experieta in domeniul combaterii discriminarii si a apararii drepturilor omului care sa justifice nominalizarea sa. In plus, felul in care se desfasoara nominalizarile si audierile – fara consultarea organizatiilor active in acest domeniu, sustine ipoteza politizarii acestui proces.

In conditiile in care nu mai exista obligativitatea pregatirii de specialitate (juridice) a membrilor Colegiului Director al CNCD, consideram ca o solida cunoastere a problematicii drepturilor omului si a celei privind anti-discriminarea este absolut necesara. Verificarea acesteia nu poate fi facuta fara cei care lucreaza direct in acest domeniu si sunt familiarizati cu realitatile vietii de zi cu zi ale grupurilor vulnerabile la discriminare si marginalizare, respectiv reprezentantii ONGurilor cu activitate in domeniu.

Organizatiile neguvernamentale solicita Parlamentului implicarea lor activa in acest proces, in spiritul respectarii principiilor transparentei, reprezentativitatii, independentei si profesionalismului.

De asemenea, organizatiile neguvernamentale il invita pentru domnul DAN ILIE NANU la o dezbatere publica, care sa-i permita acestuia sa-si faca public proiectul sau profesional legat de Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii si sa castige din partea ONGurilor „recunoasterea activitatii sale in domeniul drepturilor omului si combaterii discriminarii”.

Organizatiile semnatare sunt: Agentia de Dezvoltare Comunitara Impreuna, Agentia de Monitorizare a Presei, APADOR – CH, ARAS, Asociatia ACCEPT, Centrul de Resurse Juridice, Centrul de Resurse pentru Participare Publica, Centrul pentru Jurnalism Independent, Centrul Roman de Studii Globale, Fundatia pentru o Societate Deschisa, Fundatia Romanian Angel Appeal, Institutul pentru Politici Publice, Liga Pro Europa, Ombudspersons for National Minorities, Romani Criss si Solidaritatea pentru Liberatatea de Constiinta.

Despre Romanian Angel Appeal

Romanian Angel Appeal este o organiza?ie neguvernamental? înfiin?at? în 1990. Prin proiectele sale, RAA ac?ioneaz? pentru îmbun?t??irea asisten?ei medicale, sociale ?i psihologice a persoanele afectate de HIV/SIDA, prin servicii directe gratuite, prin programe de educa?ie destinate speciali?tilor din domeniu, precum ?i prin campanii de informare ?i prevenire.

Pentru informatii suplimentare puteti contacta:
Florentina Bocioc, tel.: 0744 384 631, e-mail: florentina@accept-mail.ro

Pentru mai multe informatii accesati sectiunea Media a siteului: www.accept-romania.ro

claudia.catana@raa.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/romanian-angel-appeal/protestul-societati-civilei-in-legatura-cu-nominalizarea-membrilor-cncd