Timbrele româneşti te invită să descoperi un ţinut de poveste al României – Maramureş

BUCURESTI - 2 iulie 2014

Comunicat tip General in Arhitectura / Design, Educatie / Cultura, Turism

Călătorule, dacă vrei să devii, pentru o clipă, un personaj din vechile poveşti ale României, vino în Maramureş şi petrece câteva zile pe plaiurile unde frumuseţea lemnului lucrat artistic, peisajele pitoreşti şi folclorul se îmbină cu simplitatea şi bunătatea oamenilor.

Timbrele româneşti te invită să descoperi un ţinut de poveste al României – Maramureş

Romfilatelia lansează pe mărcile poștale românești invitația de a descoperi această destinație unică, situată în inima Europei, unde cultura, tradiţiile şi stilul de viaţă al ţăranului din vremuri trecute au fost păstrate cu mare grijă.

În continuarea seriei filatelice Descoperiți România, Romfilatelia introduce în circulaţie prezenta emisiune de mărci poştale dedicată Maramureşului, alcătuită din patru timbre ce ilustrează elemente-simbol ale acestei zone, minunate reprezentări ale artei prelucrării lemnului și ideale suporturi pentru manifestarea geniului artistic al localnicilor.

Turnul Ştefan, ilustrat pe marca poştală cu valoarea nominală de 2,00 lei, reprezintă turnul-clopotniţă al fostei biserici cu hramul „Sfântul Ştefan” din Baia Mare. Marca poştală cu valoarea nominală de 3,30 lei ilustrează Troiţa din Berbeşti, datată din sec. al XVIII-lea şi considerată cea mai veche troiţă de hotar din Maramureş. După cum spunea marele istoric Nicolae Iorga, troița a fost „construită de un ocnaş, în vremuri demult apuse” şi aşezată în aşa fel încât, prin ea, Dumnezeu să vegheze şi să binecuvânteze întregul sat.

Pe marca poştală cu valoarea nominală de 8,10 lei este ilustrată Biserica de lemn din Sat Şugatag, comuna Ocna Şugatag, lăcaş care se încadrează în tipologia bisericilor de lemn maramureşene, reliefând elementele caracteristice acestui ținut. Marca poştală cu valoarea nominală de 14,50 lei este dedicată Cimitirului Vesel din Săpânţa, adevărat muzeu în aer liber şi o arhivă cu totul aparte, care păstrează încrustate în lemn, poveştile vieţii săpânţenilor.

Cele patru valori sunt completate de setul de 2 plicuri prima zi, emisiunea fiind machetată în coală de 32 de timbre, minicoală de 5 timbre + 1 vinietă, bloc de 4 timbre (în albumul filatelic) și set de 4 cărți maxime (în albumul filatelic).

Produsul special al emisiunii este albumul filatelic, realizat în tiraj limitat de 315 exemplare și echipat cu blocul de 4 timbre al emisiunii, numerotat de la 001 la 315, având elemente grafice în folio aur și un set de 4 cărți maxime, echipate cu timbrele emisiunii și obliterate cu ștampila „prima zi”.

Începând cu ziua de vineri, 4 iulie 2014, emisiunea de mărci poștale Descoperiți România, Maramureș va putea fi achiziţionată de la toate magazinele Romfilatelia din Bucureşti şi din ţară.

Romfilatelia aduce mulţumiri Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional, Maramureş şi Muzeului Satului Marmureşean din Sighetu Marmaţiei pentru sprijinul documentar acordat la realizarea acestei emisiuni de mărci poştale. De asemenea, aducem mulțumiri meșterului Dumitru Pop-Tincu, urmașul lui Stan Ion Pătraș, fondatorul Cimitirului Vesel din Săpânța. Foto - Ioan Teglaş şi Nicoară Mihali.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/romfilatelia2/timbrele-romanesti-te-invita-sa-descoperi-un-tinut-de-poveste-al-romaniei-maramures