Reteaua Nationala de Reducere a Riscurilor - RHRN

BUCURESTI - 12 martie 2008

Comunicat tip General in Social

Discuţia publică generată de programul anunţat de Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) de implementare a unor măsuri de reducere a transmiterii infecţiei cu virusul HIV şi al Hepatitei C în rândul deţinuţilor

Referitor la discuţia publică generată de programul anunţat de Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) de implementare a unor măsuri de reducere a transmiterii infecţiei cu virusul HIV şi al Hepatitei C în rândul deţinuţilor, organizaţiile semnatare ale acestui comunicat doresc să facă următoarele precizări:

-Salutăm iniţiativa ANP care, deşi tardivă, vine ca răspuns la un fenomen grav şi anume transmiterea virusului HIV în rândul deţinuţilor care îşi administrează droguri pe cale intravenoasă
-Aceste măsuri (distribuţia de seringi sterile, consilierea şi testarea HIV) alături de tratamentul substitutiv sunt dovedite ca eficiente în diminuarea ratelor de infectare HIV în rândul deţinuţilor
-Experienţa a numeroase state (Elveţia, Germania, Spania, Moldova, Kirgistan, Belarus, Luxemburg) a dovedit că, pe lângă diminuarea ratelor de infectare HIV, distribuţia de seringi nu contribuie la creşterea actelor violente în cadrul penitenciarelor
-Reamintim publicului că preţul unei seringi este insignifiant pe lângă costul (de mii de euro) pe care bugetul de stat îl suportă pentru tratamentul unei singure persoane bolnave de SIDA sau de hepatită cronică
-Este foarte important ca serviciile de reducere a riscurilor (harm reduction) sa fie asigurate pentru toate persoanele consumatoare de droguri injectabile. Concomitent cu programul de schimb de seringi trebuie sa se deruleze si programe de calitate pentru realizarea tratamentului substitutiv cu metadona, astfel incat tuturor consumatorilor de droguri injectabile sa le fie respectate drepturile. O a treia axa este reprezentata de derularea de programe constante de informare, educare si consiliere, care sa ajute la prevenirea consumului de droguri. Pentru toate aceste programe ANP se poate baza pe ONG-urile cu expertiza in domeniu, astfel incat implementarea acestora sa fie rapida si la standarde.
-RHRN – Reteaua Nationala de Reducere a Riscurilor va sustine, prin organizatiile membre, un program de prevenire HIV/SIDA in penitenciare, programul « Initiativa 38 », derulat cu sprijinul Fondului Global si in cooperare cu ANP. Organizatiile membre vor asigura, prin activitatile lor, servicii complete in domeniul consumului de droguri.
-Constatăm cu uimire şi îngrijorare implicarea în această dezbatere a unor persoane şi organizaţii care nu au nicio legătură profesională cu domeniul prevenirii şi tratamentului abuzului de droguri
-Raportul „Interventions to address HIV in prisons. Needle and syringe programmes and decontamination strategies” editat în 2007 de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, şi organismele UNODC şi UNAIDS ale Naţiunilor Unite, face următoarele recomandări:
oAutorităţile din ţările ameninţate de apariţia unei epidemii HIV sau care se confruntă deja cu acest fenomen în rândul consumatorilor de droguri injectabile trebuie sa introducă de urgenţă programe de acces la seringi sterile şi să extindă implementarea acestora cât mai curând posibil.
oDeţinuţii ar trebui să aibă acces facil, confidenţial la seringi sterile
oProgramele pilot de evaluare a eficienţei accesului la seringi sterile în penitenciare pot fi un pas important în implementarea acestora, dar ele nu trebuie să întârzie introducerea acestor măsuri pe scară largă.

Organizaţiile subsemnatare îşi exprimă convingerea că singurul mod în care societatea poate fi ferită de consecinţele negative asociate consumului de droguri este prin acceptarea consumatorilor ca membri ai societăţii cu drepturi şi obligaţii egale.

Despre Samusocial din Romania

Romanian Harm Reduction Network (RHRN) a fost înfiinţată în noiembrie 2006 şi are drept misiune promovarea la nivel naţional a conceptului de reducere a riscurilor asociate consumului de droguri prin facilitarea dialogului între societatea civilã, instituţiile publice şi private, ministere şi Guvernul României în vederea îmbunãtãţirii calitãţii serviciilor pentru consumatorii de droguri. RHRN iniţiazã şi faciliteazã procese menite sã susţinã implementarea unor politici sociale care se adreseazã consumatorilor de droguri, grupurilor marginalizate şi populaţiei generale.

RHRN reprezinta 7 organizatii nonguvernamentale din Romania ce ofera servicii de reducere a riscurilor: ALIAT, ARAS, ADV Romania, FIC, Integration si Fundatia Prof. dr. Matei Bals, Samusocial din Romania.

Valentin Simionov
Director executive
Romanian Harm Reduction Network
office.rhrn@gmail.com
Tel: 0743 035 233

office.rhrn@gmail.com

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/samusocial-din-romania/reteaua-nationala-de-reducere-a-riscurilor-rhrn