Etape esentiale in recrutarea de personal

BUCURESTI - 14 martie 2013

Comunicat tip Produse / Servicii in Afaceri, Constructii, Industrie

Joburi Strainatate - Joburi in Franta, plasare forta de munca si recrutare personal in strainate. Agent munca temporara

 

   In general, o recrutare personal poate fi de doua tipuri, recrutare interna si externa, in functie de provenienta noilor angajati, din interiorul sau exteriorul companiei. Pentru ca recrutarea are loc in fiecare firma, este important ca etapele sale sa fie explicate pe indelete, pentru a clarifica parcursul unui candidat de la un job la altul. De obicei, recrutarea se face de catre responsabilul de Resurse Umane pentru companii mari si de conducatorul unitatii, in cazul intreprinderilor mici si mijlocii.

   In ceea ce priveste recrutarea interna, aceasta poate avea loc prin promovare sau prin transfer pe alt post din companie, in cazul in care posturile se ocupa pe baza experientei in firma propriu-zisa. In cazul recrutarii externe, candidatii vizati sunt absolventii de liceu, facultate, master sau doctorat, persoanele apropiate firmei, recomandate de alti angajati sau agentiile de forta de munca. Informatiile privind oferta de munca sunt comunicate prin anunturi publicitare din in ziare sau de pe Internet, prin intermediul site-ului, profilelor de pe retelele de socializare, platformelor de recrutare sau blogurilor.

   Candidatul aflat in cautarea unui loc de munca intra in contact cu anuntul postului liber si aplica prin CV si scrisoare de intentie, completand fisa de candidatura, in cazul in care este solicitata. Din acest moment, departamentul de Resurse Umane se ocupa cu selectarea unui numar restrans de CV-uri eligibile pentru postul respectiv. Acestea apartin candidatilor care vor fi chemati la interviu si la teste de limba sau aptitudini diverse. Dupa un proces de recrutare personal specific fiecarei firme, este ales candidatul ideal pentru postul liber de catre managerul departamentului sau de catre patron.

  Odata angajat, noul salariat va beneficia de intergare in mediul firmei, prin vizite in diferite departamente ale firmei, prin primirea fisei de post, ce contine toate responsabilitatile pe care le are si printr-un dialog deschis cu ceilalti angajati. In acest fel, noul anagajat se va acomoda mai usor si va incepe sa indeplineasca sarcinile pe care le presupune jobul.

   Avand in vedere ca un proces de recrutare personal poate dura de la cateva saptamani la luni de zile, eficienta acestuia depinde de productivitatea departamentului de resurse umane, dar si de difuzarea anuntului de job pe mediile targetate pentru postul liber. Pentru mai multe detalii consultati www.poweralliance.ro

Despre Kondor Invest

Vezi mai multe pe site-urile noastre

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/scharx-srl/etape-esentiale-in-recrutarea-de-personal