Colegiului Medicilor continuă să menţină la conducerea sa un condamnat definitiv pentru conflict de interese şi declarat incompatibil

BUCURESTI - 16 februarie 2015

Comunicat tip General in Administratie Publica, ONG, Politic, Sanatate, Social

Biroul Executiv al Colegiului Medicilor din România (CMR) are obligaţia legală să dea curs sesizării ANI şi să pornească o ancheta internă în privinţa preşedintelui CMR, Vasile Astărăstoae, să îi ceară grabnic demisia sau, dacă aceasta este refuzată, să ceară Comisiei superioare de disciplină să ancheteze cazul şi să ia măsurile necesare pentru păstrarea prestigiului corpului medical şi CMR.

Valeriu Todirascu

Valeriu Todirascu

În calitatea mea de senator al României şi membru al Comisiei de sănătate publică a Senatului îmi exprim consternarea şi profunda dezaprobare în legătură cu atitudinea Biroului Executiv al CMR, organizaţia profesională a medicilor care apără onoarea şi prestigiul corpului medical, care ar fi trebuit să se sesizeze din oficiu şi să înceapă o anchetă disciplinară privind cazul Vasile Astărăstoae, la aflarea faptului că acesta a fost condamnat definitiv în baza Legii 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, fiind declarat incompatibil de ICCJ în august 2014.

Atitudinea de tergiversare adoptată de Biroul Consiliului ridică suspiciunea de protejare a celui condamnat şi de abdicare a conducerii CMR de la îndatorirea sa de bază de apărare a prestigiului corpului medical, iar mimarea preocupării în cazul Vasile Astărăstoae, fără a întreprinde măsurile legale care se impun, compromite grav prestigiul CMR şi, în consecinţă, prestigiul întregului corp medical.

Pentru a corecta rapid această atitudine dezonorantă a conducerii CMR, atitudine care nu corespunde principiilor statului de drept, în care hotărârile definitive ale Justiţiei trebuie puse în practică, de îndată, consider că Biroul Executiv al CMR are obligaţia să dea curs sesizării ANI şi să pornească o ancheta internă în privinţa Preşedintelui CMR, Vasile Astărăstoae, să îi ceară grabnic demisia sau, dacă aceasta este refuzată, să ceară Comisiei superioare de disciplină să ancheteze cazul şi să ia măsurile necesare pentru păstrarea prestigiului corpului medical şi CMR.

Medicii reprezintă, cu siguranţă, un corp de elită a societăţii româneşti şi, în profesia medicală, încrederea populaţiei în integritatea corpului medical este de maximă importanţă pentru relaţia tămăduitoare medic-pacient.

În data de 5 februarie 2015, presa anunţa că procurorii DNA au început urmărirea penală în cazul lui Vasile Astărăstoae, preşedintele CMR și rectorul UMF din Iaşi, care a fost în conflict de interese, angajându-se singur şi pe fiica sa în mai multe proiecte europene derulate chiar de instituțiile pe care le conducea, detalii aici: http://www.romaniatv.net/vasile-astarastoaie-rectorul-umf-iasi-urmarit-penal-de-dna_200544.html#ixzz3Rkn4eqC7

Cu toate acestea, a doua zi, Prof. Vasile Astărăstoae a anunţat că a demisionat din funcţia de rector al UMF din Iaşi, dar că va rămâne membru în Senatul UMF Iaşi şi va rămâne în continuare preşedintele CMR, detalii aici: http://www.evz.ro/doctorul-vasile-astarastoaie-a-demisionat-de-la-conducerea-universitatii-de-medicina-din-iasi.html, deşi Ministerul Sănătăţii (MS) a precizat că „a transmis către CMR răspunsul ANI, însoţit de documentaţia completă”, nici până acum, CMR nu a luat măsura demiterii prof. Vasile Astărăstoae din funcţia de preşedinte al CMR, aducând imense prejudicii de imagine acestei organizaţii profesionale a medicilor.

Legea nr. 95/2006 prevede la Art. 442 (1): Medicul răspunde disciplinar pentru nerespectarea legilor şi regulamentelor profesiei medicale, a Codului de deontologie medicală şi a regulilor de bună practică profesională, a Statutului CMR, pentru nerespectarea deciziilor obligatorii adoptate de organele de conducere ale CMR, precum şi pentru orice fapte săvârşite în legătură cu profesia, care sunt de natură să prejudicieze onoarea şi prestigiul profesiei sau ale CMR”, iar la Art. 443 (4): „Plângerile împotriva unui membru al organelor de conducere de la nivel teritorial sau naţional se înaintează Comisiei superioare de disciplină.”

În plus, Codul de Deontologie Medicală al CMR prevede, la Art. 21 (1): „Medicul trebuie să fie un model de comportament profesional şi etic, fiind în permanenţă preocupat de creşterea nivelului său profesional şi moral, a autorităţii şi prestigiului profesiunii medicale”.

Pe de altă parte, Statutul CMR prevede, la Art. 107 (1): „Biroul consiliului se poate sesiza şi poate dispune începerea unei anchete disciplinare şi din oficiu”.

Senator Valeriu Todirașcu

Despre Senat, cabinet senatorial Valeriu Todirascu

http://www.tody.ro/document/Senator-Valeriu-Todirascu-detalii-activitate-parlamentara-2012-2016

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/senator-valeriu-todirascu/colegiului-medicilor-continua-sa-mentina-la-conducerea-sa-un-condamnat-definitiv-pentru-conflict-de-interese-si-declarat-incompatibil