Guvernul Ponta și majoritatea din Parlament resping creșterea eficienței procesului legislativ

BUCURESTI - 5 mai 2015

Comunicat tip General in Administratie Publica, ONG, Politic, Social, Juridic

A fost respinsa în Parlament supunerea facultativă a propunerilor legislative unor examinări profesioniste, de către Consiliul Legislativ, înainte de depunerea acestora la camerele Parlamentului. Astfel, toate inițiativele legislative depuse la Parlament, inclusiv cele cu conținut bun dar care, din motive de neconformitate a formei, obțin avize negative din partea Consiliului Legislativ, sunt expediate pentru avize către Guvern fără să mai poată fi retrase de către inițiatori și ulterior generează aceleași avize negative de la Guvern, comisiile Senatului, plenul Senatului, comisiile Camerei Deputaților și în plenul Camerei Deputaților. Nici una din camerele Parlamentului nu pot retrage din procesul legislativ un proiect considerat necorespunzător, motiv pentru care multe dintre inițiativele legislative nu se mai corectează în Comisia de fond, prin depunerea de amendamente, știut fiind că vor fi respinse de plenul primei Camere, dar și de către comisiile și plenul Camerei decizionale.

Valeriu Todirașcu

Valeriu Todirașcu

În şedinţa din 4 mai 2015 a plenului Senatului, cu 72 voturi ai PSD, LC și UDMR, a fost respinsă completarea Legii funcţionării Consiliului Legislativ, detalii aici (VIDEO) https://youtu.be/78ep5pmQNzA și aici http://www.senat.ro/Legis/Lista.aspx?cod=18396&pos=0&NR=L118&AN=2015

Senatul a fost forul decizional, după ce această inițiativă legislativă a fost respinsă de Camera Deputaților.

Am inițiat această propunere legislativă având experiența depunerii în Parlament a unui număr aproximativ de 70 de inițiative legislative, unde am putut să constat eficienţa foarte redusă a procesului legislativ.

De regulă, inițiativele legislative propuse, care sunt bune din punct de vedere al fondului soluției propuse, se lovesc adesea de necorespunderea formei acestora cu rigorile tehnicii legislative, terminologia neuniformă sau neadecvată, observațiile, erorile, neconformitățile, supra legiferările sau tratările aceleiaşi problematici în moduri diferite în cadrul legislaţiei actuale.

Depunerea amendamentelor în cadrul comisiilor de fond, pentru corectarea eventualelor observații sau neconformități, ulterior demarării procedurii legislativ, nu poate rezolva problema în cauză, pentru că, de regulă, nici acestea nu beneficiază de expertiza Consiliului Legislativ.

Astfel, din motive de formă, se încărcă suplimentar și inutil Parlamentul, cu costuri inutile și cu efecte economice importante pentru țară.

Prin modificarea Legii funcţionării Consiliului Legislativ se propunea realizarea unei creștere importante a eficienţei procesului legislativ, printr-o măsură preventivă simplă și anume: supunerea facultativă a propunerilor legislative unor examinări profesioniste, de către Consiliul Legislativ, înainte de depunerea acestora la Camerele Parlamentului. Consiliul Legislativ este cel care studiază cu mare atenţie toate inițiativele legislative şi semnalează aceste neajunsuri ale lor, dar nu poate corecta textul acestora sau opri parcursul complet al inițiativele legislative în cele două Camere ale Parlamentului. O astfel de activitate preventivă a Consiliului Legislativ nu ar necesita un efort suplimentar semnificativ, pentru că proiectul îmbunătăţit cu observații și redepus corectat, va fi mai uşor de recercetat chiar de către CL, după o primă evaluare preliminară.

Diferența față de starea actuală constă în faptul că inițiatorul propunerii legislative nu poate interveni în textul inițiativei, după primirea avizului Consiliului Legislativ și înaintea expedierii acesteia către Guvern și comisii, chiar dacă își însușește acele observații. Această, formă, neconformă a inițiativelor legislative, cu sau fără amendamente, își continuă parcursul, generând aceleași observații de la Guvern, comisii și în ambele Plenuri.

Caracterul neobligatoriu al observaţiilor şi recomandărilor emise de Consiliul Legislativ nu afectează cu nimic independenţa parlamentarilor în atribuţiile lor legislative, permiţând acestora să beneficieze de experienţa şi înalta competenţă profesională ale membrilor Consiliului Legislativ.

Această inițiativă legislativă ar fi determinat o marcată eficientizare a activităţii parlamentare, atât în comisii, cât şi în Plenul ambelor camere.

Lista senatorilor care au respins propunerea legislativă pentru completarea art.2 din Legea nr.73/1993, pentru înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Consiliului Legislativ, 4 mai 2015, 17:42: http://www.senat.ro/VoturiPlenDetaliu.aspx?AppID=470405d4-1c1e-4330-a822-4194506e9465

PSD, Andronescu Ecaterina

PSD, Anghel Adrian

PSD, Arcaş Viorel

PSD, Badea Leonardo

PSD, Belacurencu Trifon

PSD, Bereanu Neculai

PSD, Bodog Florian-Dorel

PSD, Bota Marius-Sorin-Ovidiu

PSD, Bujor Dumitru-Marcel

PSD, Burlea Marin

PSD, Butunoi Ionel-Daniel

PSD, Calcan Valentin-Gigel

PSD, Chelaru Ioan

PSD, Chiriac Viorel

PSD, Coca Laurenţiu Florian

PSD, Constantinescu Florin

PSD, Cordoş Alexandru

PSD, Coste Marius

PSD, Costoiu Mihnea-Cosmin

PSD, Creţu Gabriela

PSD, Cristache Iulian

PSD, Deneş Ioan

PSD, Donţu Ovidiu-Liviu

PSD, Dumitrescu Florinel

PSD, Dumitrescu Cristian-Sorin

PSD, Duruţ Aurel

PSD, Federovici Doina-Elena

PSD, Fifor Mihai-Viorel

PSD, Filip Petru

PSD, Frătean Petru-Alexandru

PSD, Ilieşiu Sorin

PSD, Lazăr Sorin-Constantin

PSD, Marin Nicolae

PSD, Mazăre Alexandru

PSD, Mihăilescu Petru-Şerban

PSD, Mitu Augustin-Constantin

PSD, Mocanu Victor

PSD, Moga Nicolae

PSD, Mohanu Nicolae

PSD, Mutu Gabriel

PSD, Oprea Ştefan-Radu

PSD, Păunescu Teiu

PSD, Pop Gheorghe

PSD, Pop Liviu-Marian

PSD, Popa Florian

PSD, Purec Ion-Simeon

PSD, Rogojan Mihai-Ciprian

PSD, Rotaru Ion

PSD, Saghian Gheorghe

PSD, Savu Daniel

PSD, Severin Georgică

PSD, Silistru Doina

PSD, Şova Dan-Coman

PSD, Tămagă Constantin

PSD, Toma Ion

PSD, Valeca Şerban-Constantin

PSD, Vasiliev Marian

PSD, Vochiţoiu Haralambie

PSD, Voinea Florea

LC, Banias Mircea-Marius

LC, Barbu Daniel-Constantin

LC, Ehegartner Petru

LC, Mihai Alfred-Laurentiu-Antonio

LC, Năstase Ilie

LC, Nistor Vasile

LC, Niţă Mihai

LC, Popescu-Tăriceanu Călin-Constantin-Anton

UDMR, László Attila

UDMR, Vegh Alexandru

UDMR, Verestóy Attila

PNL, Câmpeanu Mariana

Neafiliat, Marian Valer

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ

București, 05 mai 2015

 

Senator Valeriu Todirașcu

Despre Senat, cabinet senatorial Valeriu Todirascu

http://www.tody.ro/document/Senator-Valeriu-Todirascu-detalii-activitate-parlamentara-2012-2016

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/senator-valeriu-todirascu/guvernul-ponta-si-majoritatea-din-parlament-resping-cresterea-eficientei-procesului-legislativ