Scrisoare deschisă către Avocatul Poporului privind daunele produse medicilor și pacienților prin legea malpraxisului

BUCURESTI - 16 aprilie 2015

Comunicat tip General in Administratie Publica, Politic, Sanatate, Social, Juridic

Medicii, personalul mediu sanitar şi pacienţii victime ale unor acte de malpraxis medical au fost şi sunt prejudiciaţi în continuare pentru că asigurarea de malpraxis medical, care este obligatorie pentru obţinerea dreptului de practică medicală, nu este utilă în astfel de situaţii şi, astfel, 98% din sumele plătite de personalul medical devin venituri nemeritate pentru firmele de asigurare, pe seama suferinței și a bolilor românilor.

Valeriu Todirașcu

Valeriu Todirașcu

 Instituţia Avocatul Poporului are drept scop apărarea drepturilor şi libertăţilor persoanelor fizice în raporturile acestora cu autorităţile publice 

Legea nr. 35/1997 privind funcţionarea instituţiei Avocatul Poporului

În data de 16 aprilie 2015, am expediat în atenția Avocatului Poporului această petiție: http://www.tody.ro/document/2015-04-20-Senator-Valeriu-Todirascu-Scrisoare-Avocatul-Poporului-daunele-produse-de-legea-malpraxisului

 

Stimate domnule Avocat al Poporului,

În temeiul Art. 52 alin. (1) al Constituţiei României: „Persoana vătămată într-un drept al său ori într-un interes legitim, de o autoritate publică, printr-un act administrativ sau prin nesoluţionarea în termenul legal a unei cereri, este îndreptăţită să obţină recunoaşterea dreptului pretins sau a interesului legitim, anularea actului şi repararea pagubei” şi al Art. 1 alin. (1) al Legii nr. 35/1997 privind organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatul Poporului: “Instituţia Avocatul Poporului are drept scop apărarea drepturilor şi libertăţilor persoanelor fizice în raporturile acestora cu autorităţile publice” vă solicit să constataţi vătămarea medicilor, personalului mediu sanitar şi pacienţilor victime ale unor acte de malpraxis medical de către autorităţile publice şi să întreprindeţi demersurile necesare pentru ca prejudiciul să fie reparat şi pentru evitarea repetării, în viitor, a prejudicierii acestor persoane.

Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, la art. 656: „(1) Personalul medical definit la art. 642 alin. (1) lit. a) care acordă asistenţă medicală, în sistemul public şi/sau în cel privat, într-o locaţie cu destinaţie specială pentru asistenţă medicală, precum şi atunci când aceasta se acordă în afara acestei locaţii, ca urmare a unei cereri exprese din partea persoanei sau a persoanelor care necesită această asistenţă ori a unui terţ care solicită această asistenţă pentru o persoană sau mai multe persoane care, din motive independente de voinţa lor, nu pot apela ele însele la această asistenţă, va încheia o asigurare de malpraxis pentru cazurile de răspundere civilă profesională pentru prejudicii cauzate prin actul medical. (2) O copie după asigurare va fi prezentată înainte de încheierea contractului de muncă, fiind o condiţie obligatorie pentru angajare” stabileşte obligativitatea medicilor şi personalului mediu de a încheia asigurare de malpraxis medical, iar la art. 678 (1): „Omisiunea încheierii asigurării de malpraxis medical sau asigurarea sub limita legală de către persoanele fizice şi juridice prevăzute de prezenta lege constituie abatere disciplinară şi se sancţionează cu suspendarea dreptului de practică sau, după caz, suspendarea autorizaţiei de funcţionare” precizează că sancţiunea în cazul nerespectării acestei obligaţii este suspendarea dreptului de practică.

Pe de altă parte, în răspunsul nr. 882/5.03.2015 la o întrebare adresată de mine, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) afirmă, în mod eronat, că: “Asigurarea de răspundere civilă medicală Malpraxis este un produs de asigurare facultativă, iar conform prevederilor art. 2 din Legea nr. 136/1995 privind asigurările şi reasigurările din România, cu modificările si completările ulterioare: <>” În aceeaşi scrisoare, ASF precizează, în continuare, că: “Astfel, în conformitate cu prevederile legale, condiţiile generale şi specifice ale poliţelor de asigurare, valoarea primelor de asigurare, modul de calcul al primelor pe care un asigurător intenţionează să le utilizeze în relaţiile sale cu asiguraţii nu sunt supuse aprobării prealabile sau informărilor sistematice”. Totuşi, trebuie remarcat că, deşi articolele din Legea nr. 136/1995 591-599 cuprinse în Cap. III1: „Asigurarea obligatorie de răspundere civilă profesională pentru medici, farmacişti şi alte persoane din domeniul asistenţei medicale” au fost abrogate de articolul unic din LEGEA nr. 180 din 12 iunie 2007, aceasta s-a produs ca urmare a reglementării problematicii asigurării de malpraxis de către Legea nr. 95/2006. Nicăieri în legea nr. 136/1995 nu se menţionează că asigurarea de malpraxis medical este facultativă, aşa cum afirmă ASF.

Consecinţele lipsei de supraveghere a asigurărilor de malpraxis medical de către ASF şi a deficienţelor legislative, nerecunoscute de această Autoritate a statului, se pot constata din tabelul de mai jos, alcătuit pe baza datelor comunicate de ASF, care arată că procentul din sumele colectate care revine pacienţilor prejudiciaţi este din 2011 până în 2014 de 6% în 2011, 5% în 2012, 2% în 2013 și 6% în 2014, detalii suplimentare aici: http://www.tody.ro/document/2013-09-25-Daune-platite-in-2012-pentru-asigurarile-de-malpraxis-media-despagubilor

Ca urmare, o proporţie variind între 94% şi 98% din sumele colectate în mod obligatoriu de la cadrele medicale revine societăţilor private de asigurare, ceea ce prejudiciază major atât medicii plătitori cât şi pacienţii care ar fi fost îndreptăţiţi să primească despăgubiri de malpraxis medical.

Constatând aceste deficienţe legislative majore care determină prejudicii corpului medical şi pacienţilor afectaţi de malpraxis, am cerut Ministerului Sănătăţii să comunice ce măsuri va lua în vederea îmbunătăţirii situaţiei şi am depus în Parlament un proiect legislativ menit să corecteze deficienţele legislative. Guvernul s-a opus însă modificărilor propuse de iniţiativa legislativă, promiţând că va veni în Parlament cu o nouă lege a malpraxisului pe care, însă, nu a mai depus-o.

În aceste condiţii, mă adresez dumneavoastră cu solicitarea de a fi avocatul persoanelor fizice vătămate în interesul lor legitim de a beneficia de serviciile unei asigurări de malpraxis impusă de Legea 95/2006 dar pe care ASF o consideră facultativă şi nu o monitorizează, asigurare care nu îşi îndeplineşte menirea de a despăgubi persoanele vătămate în contactul cu serviciile medicale şi, conform Constituţiei României şi Legii nr. 35/1997 privind organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatul Poporului, să întreprindeţi demersurile necesare pentru despăgubirea celor prejudiciaţi şi îndreptarea situaţiei. Consider că obligarea personalului medical de a achiziţiona asigurare de malpraxis cu unicul scop de a rotunji veniturile societăţilor de asigurare şi lipsa de interes a Guvernului şi ASF de a corecta situaţia actuală sunt ilegale şi neconstituţionale. Banii colectaţi de la cetăţeni prin efectul legii ar trebui să se întoarcă la cetăţenii pe care legea încearcă să îi protejeze şi nu să constituie beneficii ale societăţilor de asigurare.

Îmi întemeiez solicitarea pe prevederile art. 52 alin. (1) al Constituţiei României şi art. 1 alin. (1) al Legii nr. 35/1997 privind organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatul Poporului.

Cu stimă,

Senator Valeriu Todirașcu

Despre Senat, cabinet senatorial Valeriu Todirascu

http://www.tody.ro/document/Senator-Valeriu-Todirascu-detalii-activitate-parlamentara-2012-2016

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/senator-valeriu-todirascu/scrisoare-deschisa-catre-avocatul-poporului-privind-daunele-produse-medicilor-si-pacientilor-prin-legea-malpraxisului