Senatul refuză anularea amenzilor abuzive și iraționale pentru lipsa, sau expirarea, truselor medicale și a stingătoarelor auto

BUCURESTI - 20 martie 2015

Comunicat tip General in Administratie Publica, Politic, Social, Logistica/Transport, Juridic

Legea circulației pe drumurile publice va continua să abuzeze cetățenii, generând amenzi pentru lipsa, sau expirarea, truselor medicale și a stingătoarelor de incendiu, prevăzute a fi obligatorii în dotarea autovehiculelor, chiar dacă trusa medicală nu este obligatorie în 12 state UE, iar stingătorul de incendiu nu este obligatoriu în 14 state UE, a căror utilitate este extrem de rară, discutabilă și uneori periculoasă, efectele aplicării acestei legi fiind, de regulă, abuzarea conducătorilor auto de către agenții de circulație, dar și stimularea corupției prin vulnerabilizarea agenților de circulație, care nu aplică această lege, considerând-o stupidă, și care pot astfel fi sancţionaţi la eventualele controale efectuate de reprezentanţi ai statului, superzeloşi sau dornici să profite de actuala lege pentru a primi foloase necuvenite de la cei găsiţi în culpă.

 Trusa medicală nu este obligatorie în 12 state europene, iar stingătorul de incendiu nu este obligatoriu în 14 state europene. 

În şedinţa din 18 martie 2015 a plenului Senatului, cu 72 de voturi ale senatorilor PSD și LC, din 107 prezenți, a fost respinsă propunerea legislativă pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă nr.195 din 2002 privind circulaţia pe drumurile publice, detalii suplimentare aici (VIDEO) http://youtu.be/p55Fy3_tq9g și aici (WEB) http://www.senat.ro/legis/lista.aspx?cod=18564

Urmează votul Camerei Deputaților.

Lipsa din dotarea autovehiculelor a truselor medicale și a stingătorului de incendiu, dar și expirarea acestora, reprezintă fapte ce sunt prevăzute a fi sancționate cu amenda.

În același timp, conform Asociției Automobilistice din Marea Britanie, trusa medicală nu este obligatorie în 12 state europene, iar stingătorul de incendiu nu este obligatoriu în 14 state europene, detalii aici: http://www.theaa.com/motoring_advice/overseas/compulsory_equipment.html

Astfel, actualele prevederi ale OUG nr.195/2002 sunt inutile și iraţionale, pentru că utilitatea truselor medicale și a stingătoarelor de incendiu, prevăzute a fi obligatorii în dotarea autovehiculelor, este extrem de rară, discutabilă și uneori periculoasă.

Efectele aplicării acestei legi fiind, de regulă, abuzarea conducătorilor auto de către agenții de circulație, dar și vulnerabilizarea agenților de circulație care nu aplică această lege, considerând-o stupidă, care pot fi sancţionaţi la eventualele controale efectuate de reprezentanţi ai statului, superzeloşi sau dornici să profite de actuala lege pentru a primi foloase necuvenite de la cei găsiţi în culpă.

Referitor la trusa medicală: aşa cum este concepută şi omologată astăzi, aceasta nu poate salva şi nu a salvat nicio viaţă. Poate fi folosită cel mult la pansarea unei zgârieturi. Ceea ce se află în trusa de prim ajutor omologată, nu le este de folos reanimatorilor profesioniști şi cu atât mai puţin unor şoferi care nu au cunoştinţele teoretice şi practice necesare pentru acordarea primului ajutor în caz de accident major. Dotarea trusei de prim ajutor nu poate servi în cazul unui traumatism major, iar în cele minore se poate aștepta venirea salvării sau se pot utiliza mijloace improvizate sau dotări voluntare şi nu impuse de lege.

Primul ajutor în caz de accident de circulaţie poate fi acordat, în mod util, numai de persoane special antrenate pentru acest scop. Medicii, care nu sunt reanimatori sau nu au fost instruiţi în această direcție, nu știu să efectueze un prim ajutor profesionist şi, cu atât mai puţin ştie să ofere acel ajutor corect și util un om neinstruit. Un şofer obişnuit nu poate diferenţia, de exemplu, un stop cardiac de un leşin şi ar risca să agraveze un traumatism toracic prin efectuarea unui masaj cardiac inutil. Un şofer obişnuit nu ar putea conştientiza necesitatea opririi unei hemoragii masive înaintea tentativei de a aplica masajul cardiac unui accidentat aflat în stop cardiac. Sunt puțini cei care posedă cunoștințele necesare pentru a putea oferi un prim ajutor calificat, cunoştinţe care se dobândesc printr-un training specializat, inclusiv în condiții reale, și nu doar în sala de curs.

În plus, numai în două ţări europene, respectiv Austria şi Croaţia, este prevăzută obligativitatea prezenţei în automobil a trusei medicale.

Nu este raţional să fii obligat ca automobilul să fie dotat cu trusă medicală aflată în termenul de valabilitate și, cu atât mai puţin, să fii și amendat pentru lipsa ei, deşi cu aceasta nu poți face mai nimic bun, ci, eventual, poţi face mai mult rău, în caz de traumatism major, atunci când nu te pricepi.

Referitor la stingătorul de incendii: este poate util pentru stingerea focului produs de un grătar nesupravegheat la marginea drumului, dar în niciun caz pentru stingerea unui incendiu apărut cu ocazia unui accident de circulaţie, când este vorba de rezervoare de benzină cu zeci de litrii de combustibil. În aceste situaţii, pasagerii unui automobil incendiat trebuie să părăsească rapid autovehiculul, fără a pierde timpul căutând extinctorul, iar eventualii martori trebuie să stea la distanţă pentru a evita accidentarea lor produsă de o eventuală explozie a rezervorului de benzină.

Nu este raţional să fii obligat și să fii și amendat pentru lipsa unui stingător de incendii de mici dimensiuni, mai ales că, în niciuna din celelalte ţări europene, nu este prevăzută obligativitatea posesiei acestuia.

Lista senatorilor care au votat pentru raportul de respingere a propunerii legislative pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă nr.195 din 2002 privind circulaţia pe drumurile publice, 18-03-2015 16:59, detalii suplimentare aici: http://www.senat.ro/VoturiPlenDetaliu.aspx?AppID=100299ea-21f6-4dbc-a63c-b18f59a13dbe

PSD, Agrigoroaei Ionel

PSD, Andronescu Ecaterina

PSD, Anghel Adrian

PSD, Arcaş Viorel

PSD, Bădălău Niculae

PSD, Badea Leonardo

PSD, Belacurencu Trifon

PSD, Bereanu Neculai

PSD, Bodog Florian-Dorel

PSD, Bota Marius-Sorin-Ovidiu

PSD, Bujor Dumitru-Marcel

PSD, Bumbu Octavian-Liviu

PSD, Butnaru Florinel

PSD, Butunoi Ionel-Daniel

PSD, Calcan Valentin-Gigel

PSD, Chelaru Ioan

PSD, Chiriac Viorel

PSD, Coca Laurenţiu Florian

PSD, Constantinescu Florin

PSD, Cordoş Alexandru

PSD, Corlăţean Titus

PSD, Coste Marius

PSD, Costoiu Mihnea-Cosmin

PSD, Creţu Gabriela

PSD, Deneş Ioan

PSD, Donţu Ovidiu-Liviu

PSD, Dumitrescu Cristian-Sorin

PSD, Dumitrescu Florinel

PSD, Duruţ Aurel

PSD, Federovici Doina-Elena

PSD, Filip Petru

PSD, Firea Gabriela

PSD, Frătean Petru-Alexandru

PSD, Jipa Florina-Ruxandra

PSD, Lazăr Sorin-Constantin

PSD, Marin Nicolae

PSD, Mihăilescu Petru-Şerban

PSD, Mitu Augustin-Constantin

PSD, Mocanu Victor

PSD, Moga Nicolae

PSD, Mohanu Nicolae

PSD, Mutu Gabriel

PSD, Nicolae Şerban

PSD, Oprea Ştefan-Radu

PSD, Păunescu Teiu

PSD, Pavel Marian

PSD, Pop Gheorghe

PSD, Pop Liviu-Marian

PSD, Popa Constantin

PSD, Popa Florian

PSD, Purec Ion-Simeon

PSD, Rotaru Ion

PSD, Saghian Gheorghe

PSD, Sârbu Ilie

PSD, Savu Daniel

PSD, Severin Georgică

PSD, Silistru Doina

PSD, Tămagă Constantin

PSD, Toma Ion

PSD, Vochiţoiu Haralambie

LC, Banias Mircea-Marius

LC, Ehegartner Petru

LC, Mihai Alfred-Laurentiu-Antonio

LC, Năstase Ilie

LC, Nistor Vasile

LC, Niţă Mihai

LC, Pelican Dumitru

PNL, Niţu Remus-Daniel

UDMR, László Attila

Neafiliat, Ilieşiu Sorin

Neafiliat, Marian Valer

Neafiliat, Mihai Neagu

 

COMUNICAT DE PRESĂ

București, 20 martie 2015

 

Senator Valeriu Todirașcu

Despre Senat, cabinet senatorial Valeriu Todirascu

http://www.tody.ro/document/Senator-Valeriu-Todirascu-detalii-activitate-parlamentara-2012-2016

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/senator-valeriu-todirascu/senatul-refuza-anularea-amenzilor-abuzive-si-irationale-pentru-lipsa-sau-expirarea-truselor-medicale-si-a-stingatoarelor-auto