Studiu: De ce prefera romanii sa ia masa la restaurant si nu acasa?

BUCURESTI - 10 noiembrie 2016

Comunicat tip Produse / Servicii in HoReCa

Romanii au inceput sa mearga tot mai mult sa ia masa in oras, la restaurante cu specific romanesc sau chiar din alte tari cu mancaruri deosebite, arata un studiu realizat recent.

Studiu: De ce prefera romanii sa ia masa la restaurant si nu acasa?

Poate ca va gandeati, deja, care sunt primele motive invocate, insa, in continuare, vom vorbi, pe larg, despre acestea.

Restaurantul cu mancare tiganeasca, cea mai noua alegere a bucurestenilor

Cei care cauta in Bucuresti locuri inedite au descoperit restaurantul cu mancare la ceaun, pe numele lui Restaurant Zaiafet. Aici, la Restaurant Zaiafet, multi vin pentru mancarea deosebit de gustoasa, gatita cu dragoste, pentru atmosfera familiara, unde oricine doreste sa se bucure de bucate cu specific romani pot face acest lucru intr-un cadru inedit, fiind acompaniat de cantaretii de muzica lautareasca veche. Ateliere mestesugaresti, petreceri pentru copii, organizare de evenimente (chiar si nunti sau botezuri), oamenii interesanti cu care se pot lega discutii la ceas de zi sau de seara: toate acestea sunt “condimente” pentru mancarea servita profesionist in acest loc din Bucuresti.

Socializarea: un factor important, in alegerea restaurantului favorit

Deoarece viata a devenit tot mai aglomerata, iar timpul nu ne ajunge pentru a face tot ceea ce ne place, avem nevoie de oameni frumosi, in jurul nostru, si de locuri deosebite, unde sa mergem si sa ne simtim diferit, parasind monotonia orasului. De aceea, romanii au invocat socializarea ca fiind unul dintre factorii decisivi, in ceea ce priveste alegerea iesirii la restaurant, impreuna cu prietenii.

Poate cel mai important factor decisiv ramane, oricum, faptul ca cei care iau masa in oras nu trebuie sa mai gateasca, iar in casa nu vor mai exista vase murdare. Un al treilea cel motiv important este acela ca oamenilor le place mancarea pe care o comanda la respectivul restaurant.

Iata impartirea, pe sexe, a factorilor care conduc la decizia de a lua masa la restaurant:

Barbati:

• Le place mancarea servita (16%);
• Nu sunt nevoiti sa gateasca (16%);
• Pot sa socializeze (15%);
• Pot gusta dintr-o varietate mare de feluri de mancare (9%)

Femei:

• Nu sunt nevoite sa gateasca (22%);
• Pot sa socializeze ( 15%);
• Le place mancarea servita (13%), dar si atmosfera (10%)

Ce le place bucurestenilor sa manance in oras?

Bucurestenii au pus mancarea traditionala pe primul loc, in topul preferintelor culinare. Se pare ca mai mult de jumatate din ei (51%) mananca la restaurant pentru a simti gustul autentic al mancarurilor cu specific romanesc. Pe locul doi se afla preparatele bucatariei italienesti, preferate de 20% dintre cei intervievati. Acestea se gatesc rapid si nu mai este nevoie sa astepte chiar si o ora, pana ce mancarea le este servita.

Alte bucatarii adorate de bucuresteni sunt: gastronomia chinezeasca (10%), cea libaneza (6%), dar si cea arabeasca (5%).

Ce nu le place romanilor, cand mananca in oras?

Se pare ca primul lucru care ii descurajeaza pe romani sa frecventeze un restaurant in continuare este legat de calitatea serviciilor, ca este prea zgomotos sau aglomerat, iar mancarea nu este buna sau sanatoasa. Un alt aspect il reprezinta asteptarea indelungata pentru mancarea comandata.

Concluziile simple ale studiului sunt urmatoarele: barbatii iau masa la restaurant pentru ca le place mancarea servita acolo, iar femeile – pentru ca scapa de statul in bucatarie. Insa, per total, exista si un scop comun: atat femeile, cat si barbatii iau masa la restaurant pentru a se bucura de experiente culinare noi si deosebite, dar si pentru a socializa.

Ce isi doresc bucurestenii sa schimbe la restaurantele din Capitala?

Conform studiului, bucurestenii au spus ca ar vrea ca serviciile sa fie de o calitate mai buna (21%), chelnerii sa fie mai prietenosi (19%), iar preturile mancarurilor sa fie un pic mai mici (12%). Un alt aspect important de care tin seama bucurestenii, atunci cand mananca in oras, este sa fie instiintati de ce contine mancarea comandata. Acest lucru, recunosc bucurestenii, i-ar ajuta sa aiba o viata mai sanatoasa (30% dintre respondenti considera acest lucru), dar si sa isi tina greutatea sub control (27%).

Romanii nu sunt certati cu legumele!

Acest lucru este dovedit intr-un studiu IRES (Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie), care arata ca romanii considera legumele ca fiind cele mai sanatoase alimente. Insa, in ciuda constientizarii beneficiilor pe care le au legumele pentru sanatate, preparatele pe baza de carne vor ramane cele mai apreciate de catre romani.

Iata care este topul celor 10 mancaruri romanesti iubite de straini

Este binecunoscut faptul ca strainii au doar vorbe bune despre mancarea din Romania. Pe baza unor ghiduri de calatorie, specialistii in domeniu au realizat o lista cu 10 mancaruri romanesti indragite de straini. Acestea sunt:

1. Sarmalele
2. Mamaliga cu branza si smantana
3. Ciorba de fasole cu ciolan
4. Ciorba de burta/Ciorba radauteana
5. Iahnia de fasole cu afumatura
6. Varza a la Cluj
7. Cozonacul
8. Salata boeuf
9. Papanasii
10. Drobul de miel

Si, bineinteles, nu pot lipsi micii, preparatele din carne si lapte afumate, zacusca din camara bunicii, carnatii si parjoalele moldovenesti.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/seo-cupcake/studiu-de-ce-prefera-romanii-sa-ia-masa-la-restaurant-si-nu-acasa