Ploaia de meteori Perseide, maximum de activitate

Targoviste - 8 august 2006

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

Cel mai cunoscut curent de meteori al anului, Perseide, va atinge in noaptea de 12/13 august maximum de activitate. Dintr-un loc cu cerul curat, lipsit de poluare luminoasa, se pot vedea cu ochiul liber in noaptea respectiva peste 200-300 de meteori. Societatea Astronomica Romana de Meteori va organiza in cadrul partii a 2-a a manifestarii PERSEIDE 2006 o Retea Nationala de observare a fenomenului.

Ploaia de meteori Perseide, maximum de activitate

Curentul de meteori Perseide, al carui nume vine de la constelatia Perseu unde se afla radiantul (locul de unde meteorii radiaza aparent pe cer), va constitui atractia principala a noptilor situate in jurul datei de 12 august. Anul acesta maximum de activitate al curentului se va atinge in noaptea de 12/13 august, cand incepand cu ora locala 23 activitatea va creste constant si se vor putea vedea intre 40 si 90 de meteori pe ora pana in zorii zilei de 13 august. Dupa aceasta data activitatea curentului se va diminua treptat, dar va fi suficient de buna pana prin data de 16-17 august. Datorita prezentei Lunii pe cer in aceasta perioada, a carei lumina impiedica observarea meteorilor mai slabi, numarul meteorilor ce vor putea fi vazuti va fi mai mic decat in anii in care Luna lipseste de pe bolta. Meteorii se observa cu ochiul liber din zone situate in afara oraselor, unde cerul nu este afectat de poluarea luminoasa. Se va urmarii zona de cer cea mai putin afectata de lumina Lunii. Ca de fiecare data este posibila aparitia unor bolizi stralucitori. Acestia se pot fotografia folosind filme sensibile, de 400 ASA si timp de expunere intre 5 si 20 de minute sau expuneri cat mai lungi posibile cu aparatul digital.
Pentru urmarirea acestui eveniment astronomic, Societatea Astronomica Romana de Meteori (SARM) organizeaza in cadrul proiectului PERSEIDE 2006, editia a XIV-a, o Retea Nationala de observare, cu expeditii si puncte de observare in mai multe locuri din tara (Cindrel-Cabana Paraul lui Blaga, Pauleasca-Teleorman, Corbasca-Bacau, Sighetu-Marmatiei, Ciupercenii Noi-Dolj, Secuia si Epureni-Vaslui, Horodnic-Suceava, Hateg-Hunedoara, Branesti-Dambovita), urmarindu-se strangerea de informatii privind evolutia curentului de meteori. Rezultatele obtinute vor fi prelucrate si distribuite in bazele de date ale International Meteor Organization si NASA. De asemenea, acestea vor constitui una din lucrarile de participare la Conferinta Mondiala de Meteori ce va avea loc in luna septembrie in Olanda, unde SARM va reprezenta Romania pentru a 15-a oara consecutiv.
Manifestarea PERSEIDE a fost fondata in anul 1993 si se desfasoara in doua etape. Anul acesta prima parte a avut loc in localitatea Crasna-Sita Buzaului, jud. Covasna, in perioada 21 iulie - 2 august si a inclus o Scoala astronomica de vara, finantata de Autoritatea Nationala pentru Tineret (cursuri de pregatire observationala si ateliere de lucru), expuneri/referate, proiectii de imagini si filme, Expozitie internationala de fotografii, publicatii si postere astronomice, Biblioteca de carti, reviste si harti astronomice, Concurs de astronomie pentru tineret, Targ de instrumente, Gala a Festivalului de cosmopoezie, observatii de noapte, fiind derulata in parteneriat cu Primaria Sita Buzaului, Prefectura Covasna si Fundatia pentru Tineret Dambovita.

Despre Societatea Astronomica Romana de Meteori

Informatii despre PERSEIDE 2006 se gasesc la adresa www.sarm.ro/perseide2006

Valentin Grigore, presedinte SARM, tel.0722829034 (pana pe data de 10 august, orele 12).
vali_sarm@yahoo.com

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/societatea-astronomica-romana-de-meteori/ploaia-de-meteori-perseide-maximum-de-activitate