SARM va reprezenta Romania la Conferinta Mondiala de Meteori

Targoviste - 12 septembrie 2006

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

Societatea Astronomica Romana de Meteori (SARM), organizatie neguvernamentala de tineret si societatea nationala de astronomie din Romania va reprezenta tara noastra pentru a 15-a oara consecutiv la lucrarile Conferintei Organizatiei Mondiale de Meteori (IMO), care va avea loc in localitatea Roden, Olanda in perioada 14-17 septembrie

SARM va reprezenta Romania la Conferinta Mondiala de Meteori

Istoricul participarilor romanesti la acest eveniment mondial in domeniul astronomiei de meteori a inceput in anul 1992 cu prima participare romaneasca, prin persoana lui Valentin Grigore - creatorul scolii romanesti de meteori si fondator al Societatii Astronomice Romane de Meteori in anul 1993, dupa 11 ani de activitate ca autodidact in acest domeniu. Un an mai tarziu de la acest debut, la International Meteor Conference IMC 1993 in Franta, Romania ocupa deja locul 1 in lume, alaturi de SUA, in promovarea si dezvoltarea acestei activitati de observare a curentilor meteorici.
Treptat, participarea romaneasca la acest eveniment mondial a dobandit noi valente, ajungand pana acolo incat astazi numele IMC este inevitabil legat de prezenta de exceptie a Romaniei. Acest fapt a fost posibil pentru ca in afara de participarea cu lucrari de specialitate privind cercetarea in acest domeniu unde a obtinut rezultate de exceptie, Romania a venit cu o parte noua, nemaiintalnita pana atunci, care avea sa completeze jumatatea lipsa. Este vorba de participarea cu expozitii inedite de astrofotografie si astro-foto-poezie, filme astroartistice, creatii de cosmopoezie, teatru astropoetic, astrofolk - chiar si primul videoclip de astrofolk din lume. Astfel s-a ajuns in situatia ca Romania sa fie singura tara din lume care are dreptul la o seara de prezentare specifica. Treptat, in actiunile romanesti prezentate generic 'astroshow' au inceput sa fie implicati si participanti din alte tari, astfel incat spiritul specific romanesc inspirat de cerul instelat sa fie transmis peste multe granite, in toate cele 6 continente.
Delagatia Romaniei la IMC 2006 este formata din 6 persoane, membri SARM, iar contributiile la program sunt din nou de exceptie. Si ca o recunoastere, Romania a primit onoarea, din partea organizatorilor, de a deschide lucrarile acestei a 25-a conferinte IMO, ocazie cu care vor fi prezentate un film despre proiectul PERSEIDE 2006 derulat de SARM in perioada 21 iulie - 16 august si o prezentare inedita despre conexiunile comete-meteori-meteoriti in poezia romaneasca.
Acest eveniment, IMC 2006, este organizat de International Meteor Organization (IMO), forul mondial in domeniul meteorilor si de Departamentul Meteori al Asociatiei Regale Olandeze de Meteorologie si Astronomie, ca organizator local.
Participarea romaneasca la IMC 2006 este sprijinita de catre IMO, Consiliul Judetean Dambovita, astronomi de la Societatea Olandeza de Meteori (DMS) - prietenii ai SARM si prin contributia proprie a participantilor. In cadrul programului este inclusa si o vizita la Low Frequencey Array (LOFAR) care va fi cel mai mare radio telescop din lume, atunci cand va fi finalizat. De asemenea, delegatia Romaniei va vizita, la invitatia DMS, Observatorul Cosmos, institutie axata pe programe educationale prin astronomie, cu care SARM are o colaborare mai veche.

Despre Societatea Astronomica Romana de Meteori

IMO: www.imo/net
IMC 2006: www.imo.net/imc2006

tel. 0722829034
vali_sarm@yahoo.com

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/societatea-astronomica-romana-de-meteori/sarm-va-reprezenta-romania-la-conferinta-mondiala-de-meteori