SoJust lansează Ghidul pentru judecători cu privire la factorii de presiune şi conflictele de interese în justiţie

BUCURESTI - 23 februarie 2007

Comunicat tip General in ONG

Cu sprijinul Fundaţiei Konrad Adenauer-Romania (KAS), Societatea pentru Justiţie (SoJust) a desfăşurat în anul 2006 un amplu proiect vizând factorii de presiune şi conflictele de interese din justiţie. Cele doua teme, insuficient abordate încă în România, au fost dezbătute cu judecătorii români din şapte mari oraşe ale ţării. Seminariile s-au bucurat de participarea ministrului justiţiei şi a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii.

În data de 23 feb 2007, cele doua organizaţii anunţă închiderea proiectului. Acesta s-a materializat cu un Ghid ce este dat publicitatii şi care se bazează pe documentele internationale relevante, legislaţia românească şi situaţiile practice invocate de magistraţi.
Temelor abordate - factorii de presiune, respectiv conflictele de interese – îşi au justificarea în cerinţele de garantare a unui proces echitabil: independenţa şi imparţialitatea. Deşi în România ultimilor ani toată lumea vorbeşte de independenţa justiţiei, deşi există un organism constituţional – Consiliul Superior al Magistraturii - menit a o apăra, nici populaţia şi nici corpul judiciar nu este încă lămurit asupra semnificaţiei şi complexităţii acestor noţiuni. Mai mult, nu există nicio dezbatere pe tema imparţialităţii, care este o valoare superioară independenţei.
De aceea, Ghidul porneşte de la nevoia de a prezenta mai întâi standardele internaţionale cu privire la aceste noţiuni, luând ca punct de reper instrumentele şi jurisprudenţa internaţională. În a doua parte a lucrării sunt analizaţi „factorii de presiune” şi „conflictele de interese” ca elemente perturbatoare ale unui act de justiţie independent şi imparţial, prin prisma normelor româneşti în materie. Ultima parte cuprinde concluziile seminarilor la care au participat judecătorii şi care au avut ca obiect de discuţii exercitarea de presiuni asupra lor sau confruntarea cu conflictele de interese.
Concluziile discuţiilor purtate cu şi de către judecători au relevat ideea că trebuie să fie ghidaţi în activitatea lor de anumite principii care să le ofere răspunsurile necesare pentru a rezolva în mod corect situaţiile ce pot să apară în ceea ce priveşte independenţa şi imparţialitatea lor, că aceste principii ar trebui impuse de judecătorii înşişi şi ar trebui să fie complet distincte de sistemul răspunderii disciplinare.
Ghidul intocmit de SoJust cu sprijinul financiar al KAS deschide drumul spre astfel de discutii profesioniste si pragmatice. El este pus gratuit la dispoziţie tuturor celor interesaţi, pe site-ul asociaţiei www.sojust.ro.

Despre Societatea pentru Justitie

Societatea pentru Justitie este o organizatie nonguvernamentala constituita din magistrati, grefieri, avocati, consilieri juridici si experti din societatea civila. SoJust isi propune sa faca din schimbarea starii actuale a sistemului juridic romanesc o prioritate si o responsabilitate a celor direct interesati

Horatius Dumbrava
Presedinte SoJust
tel 0740-960.957
office@sojust.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/societatea-pentru-justitie/sojust-lanseaza-ghidul-pentru-judecatori-cu-privire-la-factorii-de-presiune-si-conflictele-de-interese-in-justitie