Noi măsuri luate de Fondul Român pentru Eficienţa Energiei privind conceptul de eficientizare a energiei

BUCURESTI - 12 septembrie 2005

Comunicat tip General in Industrie

În data de 8 septembrie 2005, Fondul Român pentru Eficienţa Energiei a încheiat cel de al şaselea contract de finanţare pe proiecte de eficienţă energetică. Beneficiarul contractului este Consiliul Local Rovinari. Investiţia are o valoare de 135 de mii de dolari iar creditul acordat de Fondul Român pentru Eficienþa Energiei este de 100 de mii dolari. Modernizarea va dura între 2 şi 3 luni din momentul semnării contractului cu firma ce va fi desemnată câştigătoare a licitaţiei organizată de Consiliul Local Rovinari.

Investiţia este destinată modernizării sistemului de iluminat public al municipiului Rovinari şi constă în înlocuirea surselor actuale cu unele performante (lămpi cu vapori de sodiu), atât din punct de vedere al consumului de energie electrică, cât şi din punct de vedere al duratei de viaţă.

Prin acest nou contract de finanţare, Fondul Român pentru Eficienţa Energiei demarează colaborarea cu autorităţile administraţiei publice locale interesate în reducerea cheltuielilor de la bugetul local şi reorientarea resurselor financiare astfel disponibilizate către alte domenii considerate prioritare pentru creşterea confortului şi siguranţei cetăţenilor de pe raza localităţilor pe care le administrază.

Consiliul Local Rovinari exploatează sistemul de iluminat public din oraşul cu acelaşi nume. Consumul aferent de energie electrică este ridicat datorită folosirii surselor de generaţie veche cu randament scăzut. Scopul investiţiei este de a diminua consumul de energie electrică şi de a furniza un serviciu de iluminat public la standarde europene.

În prezent, iluminatul public este asigurat de 214 surse pentru iluminatul stradal (grad de acoperire 71,5% pentru un număr total de 299 stâlpi) şi a 733 de surse pentru iluminatul ambiental şi rezidenţial (grad de acoperire 100% pentru un număr total de 207 stâlpi). Sursele folosite sunt fie incandescente, fie cu vapori de mercur. Consumul instantaneu al sistemului de iluminat din oraşul Rovinari este de aproximativ 106 kW. Corpurile de iluminat ajută atât la alimentarea şi susţinerea surselor, cât şi la dispersia luminii produsă de acestea. Fiind îmbătrânite fizic şi moral, corpurile duc la scăderea eficienţei sistemului de iluminat şi la creşterea cheltuielilor de întreţinere, estimate la 12.000 dolari SUA anual.
La o funcţionare de circa 10 ore pe zi calendaristică a sistemului de iluminat public, consumul anual de energie electrică este de aproximativ 387 MWh. Prin modernizare, consumul anual va scădea cu 164 MWh. Considerând un preţ mediu al energiei electrice de 94,6 dolari SUA pentru un MWh (în conformitate cu tarifele aprobate de Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei) economiile financiare anuale rezultate din diminuarea consumului pot fi estimate la circa 15 mii de dolari.

În urma implementării proiectului, vor fi respectate standardele în vigoare referitoare la iluminatul căilor de circulaţie (SR 13433:1999). De asemenea, vor fi montate corpuri de iluminat moderne, performante din punct de vedere al dispersiei luminii. Acestea permit folosirea unor surse de iluminat cu putere scăzută şi duc la diminuarea cheltuielilor de întreţinere şi reparaţii. Astfel, puterea electrică absorbită de sistemul modernizat scade la aproximativ 61 kW. Pentru a reduce suplimentar consumul de energie electrică, noile surse cu puteri peste 150 kW vor fi prevăzute cu relee electronice programabile şi cu temporizatoare. Aceste dispozitive pot genera economii suplimentare de până la 35% prin scăderea fluxului luminos pe durata de noapte când traficul stradal este redus.

În timpul perioadei de garanţie a surselor şi corpurilor de iluminat (5 ani), economiile anuale cu reparaţiile şi întreţinerea sistemului sunt estimate la 12 mii de dolari. Astfel, în primii 5 ani după implementarea proiectului, economiile totale vor atinge 27 de mii de dolari, investiţia recuperându-se în circa 4,5 ani (aceasta poate fi însă şi mai rapidă în contextul creşterii preţului energiei electrice).

Fondul Român pentru Eficienţa Energiei este o instituţie ce finanţează în condiţii comerciale companiile din sectorul industrial şi alţi consumatori de energie, facilitând astfel adoptarea şi folosirea tehnologiilor de utilizare eficientă a energiei.

Obiectul principal de activitate al Fondului constă în finanţarea proiectelor de investiţii pentru creşterea utilizării eficiente a energiei în România. Realizarea obiectului de activitate se desfăşoară în directă corelare cu priorităţile politicii naţionale în domeniul eficienţei energetice. De asemenea, una dintre principalele activităţi ale Fondului este acordarea de asistenţă tehnică societăţilor comerciale şi instituţiilor publice de interes naţional şi local, care înaintează Fondului spre analiză şi aprobare a finanţării, propuneri de proiecte de eficienţă energetică.

Fondul Român pentru Eficienţa Energiei are ca principal scop implementarea cu succes a programelor de eficienţă energetică şi, prin aceasta creşterea interesului sectorului bancar cu privire la susţinerea investiţiilor în domeniul eficienţei energetice în România.

Despre Synergy Communications

Pentru mai multe informatii:
Dl. Mihai Voronca - Director Executiv al Fondului Roman pentru Eficienta Energiei
Tel: +40 21 233 88 01
Fax: +40 21 233 88 02

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/synergy-communications/noi-masuri-luate-de-fondul-roman-pentru-eficienta-energiei-privind-conceptul-de-eficientizare-a-energiei