Uraganul Katrina destabilizează piaţa mondială de energie

BUCURESTI - 2 septembrie 2005

Comunicat tip General in Industrie

Efectele se resimt până la Bucureşti--Specialiştii atrag atenţia asupra urgenţei eficientizării consumului de energie pentru evitarea unei crize majore.

Efectele uraganului Katrina (furtună de categoria 5, cea mai gravă pe scara Saffir-Simpson) care a lovit pe 25 august oraşul New Orleans-USA sunt nesemnificative în comparaţie cu adevăratul cutremur produs de Katrina pe piaţa petrolului. Pe bursele internaţionale, preţul ţiţeiului a urcat până la 70 de dolari/barilul apropiindu-se de nivelul maxim înregistrat în perioada crizei petroliere de acum 30 de ani. Două treimi din producţia americană de petrol în Golful Mexic a fost suspendată din cauza uraganului.

Efectele uraganului Katrina (furtună de categoria 5, cea mai gravă pe scara Saffir-Simpson) care a lovit pe 25 august oraşul New Orleans-USA sunt nesemnificative în comparaţie cu adevăratul cutremur produs de Katrina pe piaţa petrolului. Pe bursele internaţionale, preţul ţiţeiului a urcat până la 70 de dolari/barilul apropiindu-se de nivelul maxim înregistrat în perioada crizei petroliere de acum 30 de ani. Două treimi din producţia americană de petrol în Golful Mexic a fost suspendată din cauza uraganului.

Livrările de petrol programate pentru luna octombrie s-au scumpit cu 4,67 dolari (7%), atingând o cotaţie de 70,80 de dolari per baril în cadrul New York Mercantile Exchange, în timp ce Royal Dutch Shell a micşorat producţia zilnică din Golf cu 420.000 de barili din cauza furtunii Katrina. Din aceeasi cauză, Exxon Mobil Corp a redus producţia zilnică de petrol cu 50.000 de barili iar pe cea de gaz cu 300 milioane de metri cubi.

România: Evoluţia preţului ţiţeiului pe pieţele internaţionale îşi va face simtite efectele şi la Bucureşti, chiar dacă România extrage jumătate din necesarul său anual de petrol. În opinia analiştilor economici evoluţia preţurilor la ţiţei afectează economia mondială, în primul rând, prin reducerea ritmului de creştere economică.

Joseph Herzl, Team Leader al proiectului „Energy Efficiency at Local leveL-E.E.L.L.” e de parere ca „Efectul normal al creşterii preţurilor asupra consumului de energie în România va fi sporirea interesului românilor pentru conservarea energiei”.

Conceptul de eficienţă energetică din nou în atenţia publică. Scumpirea ţiţeiului şi, prin consecinţă, a materiilor prime energetice afectează toate economiile lumii, mari actorii pe piaţa economică îndreptându-şi astfel atenţia asupra modalităţilor de reducere a costurilor.

Din ce în ce mai mulţi specialişti iau în considerare în acest context conceptul de eficienţă energetică sau de optimizare a consumului de energie electrică ca o preocupare esenţială la nivel global. Pe plan mondial, agenţii economici dar şi instituţiile publice trebuie să găsească soluţii pentru creşterea productivităţii şi reducerea cheltuielilor de exploatare (în special cele energetice) respectând în acelaşi timp normele de protecţie ale mediului înconjurător.

În România există numeroase instituţii de profil care acordă o atenţie deosebită programelor de eficienţă energetică. Astfel de instituiţii cum sunt Agenţia Română pentru Conservarea Energiei (ARCE), Agenţia pentru Managementul Energetic din Iaşi (ALGEPEM Iaşi), Agenţia pentru Managementul Energiei şi Protecţia Mediului Braşov (ABMEE Braşov) sau Serviciul Municipal de Management al Energiei din Harghita (SPME Harghita) au ca principal obiectiv derularea proiectelor de eficienţă energetică urmărind promovarea unor soluţii şi practici manageriale care să economisească şi să raţionalizeze consumul energetic atât la nivelul agenţilor economici cât şi la nivelul consumatorilor casnici.

De asemenea, în ceea ce priveşte consultanţa în domeniul eficienţei energetice, există firme specializate în România, aşa numitele firme ESCO. Dl. Florin Pop, Director al Energo Eco, firmă de consultanţă tip ESCO din Bucureşti, atrage atenţia asupra importanţei deosebite a eficientizării energetice, în contextul scumpirii preţului ţiţeiului şi face câteva precizări cu privire la conceptul şi programele de “eficienţă energetică”.

În opinia dlui. Florin Pop, pentru reuşita unui program de eficienţă energetică este foarte importantă determinarea reală a consumului energetic actual şi stabilirea investiţiilor prioritare pentru reducerea consumului energetic. Potenţialul de economii care se poate realiza este semnificativ. Economiile energetice se traduc în economii financiare, astfel că investiţiile se pot recupera în perioade scurte de timp.

„Dezvoltarea economică nu se poate realiza pe baze durabile, fără creşterea eficienţei energetice. Investind 1 euro într-un proiect de creştere a eficienţei energetice, se poate obţine o reducere a efortului financiar pentru achiziţia de resurse primare de 1,26 euro.”, a declarat Florin Pop, Director General al Energo Eco.

“Pe lângă aceste aspecte trebuie avut în vedere un argument care, în opinia noastră, este cel mai important: creşterea eficienţei energetice conduce la scăderea costurilor de producţie şi creşterea competitivităţii produselor proprii pe o piaţă unde concurenţa este tot mai mare. Fără realizarea acestor proiecte, însăşi funcţionarea multor agenţi economici va fi pusă sub semnul întrebării.”

“De asemenea, la nivel naţional, valoarea medie a potenţialul de economisire a energiei (determinată ca medie ponderată a potenţialelor de economisire din sectoare economice precum industria, transporturile, sectorul rezidenţial, alimentarea centralizată etc.) este în prezent estimată, ca fiind de circa 30-40%.” , a mai adaugat dl. Florin Pop.

România este ferită de fenomene meteorologice de tipul uraganului Katrina, însă efectele unor astfel de fenomene pot avea consecinţe globale. Pe piaţa energiei, efectele pot fi resimţite din plin la Washington sau Tokyo, dar şi la Bucureşti. Eficientizarea consumului de energie se conturează astfel nu doar într-o soluţie viabilă, ci într-o opţiune obligatorie pentru companiile care vor să contracareze fluctuaţiile destabilizatoare ale pieţei mondiale de energie, dar şi să opereze o reducere a cheltuielilor, investiţii în profitabilitate sau protecţia mediului.

Despre Synergy Communications

Geo Scripcariu – Phare Communications and Promotion Expert la TPF Romania

Tel: +40 – (21) 322.17.74
+40 – (21) 322.17.75
Fax:+40 – (21)-322.17.76

EELL@tpf.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/synergy-communications/uraganul-katrina-destabilizeaza-piata-mondiala-de-energie