Booker 2008: Tanara editura Taj Books & Media in cursa pentru publicarea nominalizatilor la premiu

BUCURESTI - 8 septembrie 2008

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

Editura Taj Books & Media a achizitionat, in urma unei lupte lungi si stranse, drepturile de traducere si publicare in Romania pentru romanul-fluviu SEA OF POPPIES (Marea de Maci), al indianului AMITAV GHOSH, nominalizat anul acesta pe lista lunga a prestigiosului premiu BOOKER. In cursa pentru publicarea nominalizatului la Booker, tanara editura a intrat ca favorita, ca urmare a increderii pe care a investit-o in Ghosh inainte de fericitul eveniment al intrarii acestuia pe lista Booker.

Sea of Poppies, o veritabila piatra de incercare pentru orice traducator, din pricina limbajului greu de redat intr-o alta limba, a argoului maritim si a multor termeni anglo-indieni, va intra pe maini bune, beneficiind de talmacirea lui Mihnea Columbeanu, al carui nume este deja legat de opera marelui scriitor indian.

Sea of Poppies va aparea in luna noiembrie in colectia TAJ VINTAGE – ESENTA DE CARTE, incluzand cei mai importanti autori ai momentului.

Amitav Ghosh, autorul lansat in Romania de editura Taj Books & Media in luna iunie a acestui an cu romanul Cromozomul Calcutta, a confirmat, intrand in cursa pentru Booker, asteptarile directorului editorial al editurii, fostul realizator de emisiuni culturale de televiziune Adelina Patrichi. Lansat la Targul de Carte Bookfest, odata cu editura, in prezenta ambasadorului indian Debashish Chakravarti, Ghosh a intrat la nici doua luni dupa aceea pe lista lunga a prestigiosului premiu Booker pe anul 2008.

Jurnalist si scriitor, realizator a nenumarate documentare pe teme culturale, realizatoare timp de aproape un deceniu a emisiunii Cultura in lume a postului TVR 1, Adelina Patrichi avea nevoie, in vederea lansarii noii edituri, de o lovitura de teatru si de un nume care sa legitimeze aceasta editura deschisa unor spatii literare neexplorate in Romania, in consecinta supuse uneori discriminarii sau doar ridicarii nedumerite din sprancene. Principala teama a editurii era aceea de a nu reusi sa transmita caracterul universal al literaturii pe care o propunea, ori de a nu putea dezlipi de pe cultura indiana eticheta Bollywood-ului ori a falsilor maestri propunand o spiritualitate uneori indoielnica.

Pentru a gasi acest nume salvator, Adelina Patrichi a ales din mii de volume, a conspectat sute de carti, a calatorit mii de kilometri, si nu s-a oprit pana ce nu l-a gasit. Cautarile jurnalistei au luat sfarsit anul trecut, atunci cand, reprezentand editura la Targul de Carte de la Kolkata (Calcutta), a descoperit romanele lui Amitav Ghosh. Din acel moment, Ghosh a devenit un soi de stindard al editurii, facand obiectul unei campanii discrete dar puternice, menita sa atraga cititorii spre puternica literatura indiana noua.

Nu incepem un razboi cu literatura occidentala, ci o nunta, din care a iesit literatura mare a lumii, o literatura universala, anunta in iunie Adelina Patrichi, la lansarea editurii si a Cromozomului… Va vom deschide portile unui nou continent literar, in care, odata intrati, veti vrea sa va stabiliti pentru totdeauna. Dupa ce veti fi iremediabil cuceriti de aceasta mare literatura, sa nu uitati insa ca editura noastra este cea care v-a inmanat cheile acestui taram fabulos!

Un astfel de autor, care sa ii convinga pe romani ca dinspre India sufla un vant puternic de schimbare, asemanator cu acela iscat odinioara de literatura sud-americana, nu putea fi usor de gasit. A mai trecut jumatate de an pana ce, dupa o cursa in jurul lumii, ADELINA PATRICHI si ANA-MARIA AVRAM, cele doua femei din spatele Tajului romanesc, l-au contactat pe autor si au putut achizitiona de la agentii sai dreptul de a-l publica in limba romana.

Amitav Ghosh era, pana in momentul deschiderii editurii Taj Books & Media, un nume total necunoscut in Romania. Astazi, lucrurile stau cu totul altfel. Alegandu-l pe Ghosh pentru a lansa editura pe orbita marii literaturi universale, cele doua editoare au tras un loz castigator. Astazi, Ghosh ramane devotat editurii care l-a lansat, editurii care la randu-i i-a fost devotata lui Ghosh din primul moment de viata.

Alegerea s-a dovedit inspirata si de bun augur pentru editura aflata la varsta ingrata a unui sugar. Iata ca ea a crescut intr-o luna cat altii in ani, ca voinicul din poveste.

Taj Books & Media a intrat astazi in Liga mare.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/taj-books-media/booker-2008-tanara-editura-taj-books-media-in-cursa-pentru-publicarea-nominalizatilor-la-premiu