Copiii fără posibilități visează la un sezon de joacă „all inclusive” - Terre des hommes oferă micro-granturi pentru a le împlini visul

BUCURESTI - 17 iunie 2016

Comunicat tip General in Educatie / Cultura, ONG, Social

Fundația Terre des hommes – Elveția (Tdh) acordă finanțări în valoare totală de 27.200 RON pentru activități de vară dedicate copiilor în situații de risc din sud-vestul Olteniei. Apelul pentru proiecte este deschis până la termenul limită de 20 iunie 2016 și este adresat celor 12 comunități implicate în programul zefiR: Bârca, Negoi, Amărăștii de Jos, Filiași (județul Dolj ); Baia de Fier, Polovragi, Târgu Cărbunești, Bumbești Jiu (jud. Gorj ); Piatra Olt, Slatina, Grădinari, Caracal (județul Olt).

Copiii fără posibilități visează la un sezon de joacă „all inclusive” - Terre des hommes oferă micro-granturi pentru a le împlini visul

Pentru copiii care se confruntă cu probleme economice, care sunt stigmatizaţi şi marginalizaţi, singura noutate adusă de vacanţa de vară este aceea că nu merg la şcoală. Deşi au mai mult timp liber, nu au ocazia să înveţe şi să îşi dezvolte cunoştinţele şi abilităţile sociale. Ca alternativă, Tdh încurajează adulții să organizeze activităţi de vară, oferindu-le copiilor experienţe inedite care le pot modela personalitatea în mod pozitiv şi pot deveni amintirile lor din copilărie.

Până pe 20 iunie, organizațiile non-guvernamentale, instituțiile locale și grupurile formate de oameni cu inițiativă din comunitățile partenere în programul zefiR pot depune cereri de finanțare în valoare de 3.400 RON/proiect, propunând activități educativ-recreative la care sa participe cel puțin 30 beneficiari/comunitate (240 la nivel regional). Vor avea prioritate proiectele dezvoltate prin consultarea copiilor și bazate pe metodologia „Mișcare, Joc și Sport ”, implementată și promovată de Tdh.

„Aşa cum arată şi multiple cercetări ştiinţifice, atenţia acordată dezvoltării unui copil determină rezistenţa sa în faţa dificultăţilor vieții. Un copil care se simte acceptat şi sprijinit va stabili şi menţine relaţii sociale mult mai uşor, în timp ce un copil neglijat se va închide în sine ori va dezvolta comportamente anti-sociale. Intervenţiile bazate pe « Mişcare , Joc şi Sport» sunt cele mai simple moduri de a restabili echilibrul emoţional al copiilor şi de a-i ajuta să aibă încredere în ceilalţi şi în sine. De aceea, încurajăm aplicarea instrumentelor psiho-sociale pentru a-i antrena pe copii în jocuri ce le dezvoltă mintea, trupul şi sufletul”, afirmă Marius Cernușcă, specialist în programe de educaţie al Fundației Terre des hommes.

Cererile de finanțare pot fi depuse prin completarea unor formulare standard şi transmiterea acestora prin poştă sau electronic, la adresa de e-mail granturi.comunităţi@tdh.ro, până la termenul limită de 20 iunie, ora 23:59. Toate documentele necesare elaborării propunerilor de proiect sunt disponibile online, la www.tdh.ro/finantari. Cererile din alte comunităţi decât cele deja enumerate nu sunt eligibile pentru finanţare. În urma centralizării aplicațiilor, Tdh va selecta 8 proiecte a căror implementare va debuta după termenul de 28 iunie 2016.

Programul zefiR este co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă.

Persoane de contact:

Marius Cernușcă, Specialist în programe de educaţie

Terre des hommes – Reprezentanța în România | www.tdh.ro 

E-mail: marius.cernuca@tdh.ro | Tel.: 0737-823-678 

***

Despre „zefiR - Împreună pentru puterea de acțiune”

Implementat de Fundaţia Terre des hommes în colaborare cu Fundația PACT, Fundația Pestalozzi, Centrul Rromilor „Amare Rromentza”, Habitat for Humanity România, Agenția Împreună și Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate-SASTIPEN, proiectul zefiR – Împreună pentru puterea de acțiune își propune să îmbunătățească viețile oamenilor din 12 localități din județele Olt, Dolj și Gorj. Axat asupra copiilor din familii vulnerabile (în special familii rome), zefiR încearcă să le ofere acestora acces la educație, servicii de sănătate și locuințe decente. Proiectul zefiR este co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.zefirincomunitate.ro.

Despre „Miscare, Joc si Sport”

„Mişcare, Joc şi Sport” (MJS) este o metodologie dezvoltată de către Terre des hommes încă din 2005 pentru a-i ajuta pe adulţi să susţină dezvoltarea armonioasă a copiilor, în special a celor vulnerabili, folosind abordarea psiho-socială şi jocurile educative. Până în prezent, peste 1000 specialişti în educaţie şi mai mult de 3000 copii au participat la activităţi MJS, organizate – de regulă – în şcoli sau în aer liber. Datorită succesului acestora, Tdh a decis să aplice MJS „ca intervenţie de bază, prioritară tuturor programelor elaborate în teren” (Tdh, Documentul de referinţă psiho-socială „Lucrul cu copiii şi mediul lor”). Astfel, metodologia MJS este firul roşu ce leagă proiectele Tdh, fiind aplicată pentru incluziunea socială a copiilor roma, prevenirea abuzurilor şi a situaţiilor de risc, cât şi pentru dezvoltarea capacităţii specialiştilor ce lucrează cu diferite categorii de copii vulnerabili. Mai multe detalii despre „Mişcare, Joc şi Sport” sunt disponibile la adresa www.tdh.com/mjs.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/terre-des-hommes/copiii-fara-posibilitati-viseaza-la-un-sezon-de-joaca-all-inclusive-terre-des-hommes-ofera-micro-granturi-pentru-a-le-implini-visul