Au reuşit până la urmă cercetătorii să creeze o ţigară “sigură”?

Iasi - 2 noiembrie 2011

Comunicat tip General in Sanatate, Social, Stiinta / Cercetare

Marile companii de tutun lucreaza la inventarea unui inhalator de nicotina care sa scada efectele nocive ale fumatului. Acestea sustin ca vor fi superioare tigarilor electronice prezente in acest moment pe piata.
Chiar daca tigarile electronice nu sunt vazute ca o modalitate de renuntare la fumat, comparand rezultatele acestora cu cele ale plasturilor, pastlelor sau gumelor de mesteca, tigara electronica ramane cea mai sigura modalitate de a renunta la fumat.

Katherine Heigl

Katherine Heigl

 Katherine Heigl a pufăit dintr-o tigara electronica în emisiunea lui Letterman după ce a spus că acestea au ajutat-o să renunţe la fumat 

-

Când Sir Walter Raleigh a adus primele frunze aromate de tutun in Marea Britanie din America, în 1578, el nu avea de unde să ştie că a pus bazele unui obicei care va ucide mai mult de cinci milioane de oameni pe an în întreaga lume - mai mult decât mor în războaie, accidente rutiere şi din cauza SIDA combinate.

Acum, aproape o jumătate de mileniu mai tarziu, guvernele din toată lumea declară război ţigărilor.

Pachetele de ţigări poarta avertismente de sănătate, inclusiv, în unele ţări, imagini cu plămâni devastaţi de cancer.

A devenit ilegal fumatul într-un loc public, în Marea Britanie începând din 2007, şi multe alte ţări din UE au urmat exemplul.

Motivul pentru toate acestea, desigur, nu este numai să descurajeze oamenii de la fumat, dar, de asemenea, un motiv de îngrijorare este faptul că sănătatea nefumătorilor va fi deteriorată în cazul în care inhaleaza fumul de tigara, care conţine un amestec de produse chimice toxice.

Toate aceste lucruri au indemnat mai multe firme de tutun – de frica de a pierde venituri – să caute o alternativă, descrisă ca fiind - "tigara sigură".

Această ţigară nouă, care va satisface poftele de nicotină, fără pericolul de cancer pulmonar, emfizem sau boli de inima, a obţinut un statut aproape mitic în industrie.

Deşi marile firme de tutun lucrează la aceste "forme de fumat sănătoase" de 50 de ani, obstacolele tehnice şi economice au fost prea mari.

Dar acum, descoperirile ştiinţifice recente ne arată că acesta ar putea fi foarte curand o realitate.

Şi, în mod controversat, una dintre companiile cele mai mari de tutun din lume, BAT, este în discuţii cu autorităţile de reglementare britanice medicale pentru a acorda licenţe în premieră mondială pentru " ţigarile sigure ".

Aceste produse, aşa-numitele "dozatoare de nicotina" vor arata, se vor simti, gusta si da exact aceleaşi "lovitură", ca o ţigară normală, dar cu aproape nici unul dintre riscurile pentru sănătate asociate cu tutun - pentru fumător sau cei din jurul lor. Totusi, tigara electronica (care reprezinta tot un dozator de nicotina) a aparut in 2005.

Creatia inventatorului chinez Hon Lik, a fost alimentată cu baterii cilindrice din plastic făcută să arate ca un lucru real, care conţine un vaporizator mic, care oferă un abur de nicotină (dar nu gudron) în plămâni atunci când este inhalat. Jarul din vârf chiar se aprinde pentru a simula o ţigară reală.

Problema este că mulţi fumători au găsit "ţigara-electro" nesatisfăcătoare, deoarece nu le oferă nicotina suficientă pentru a le satisface nevoia.

Mai mult, aceste tigari electronice nu au fost aprobate de către Agentia de Reglementare pentru Medicamente si Produse Medicale din Regatul Unit (MHRA), organism guvernamental britanic responsabil cu punerea pe piaţă a acestor produse. Ca urmare, deşi e-ţigările pot fi vândute în mod legal în Marea Britanie, acestea nu pot fi comercializate ca un ajutor pentru renunţare la fumat.

Există două diferenţe cruciale despre care BAT crede ca vor face diferenţa in cazul acestei prime ţigari cu adevărat sigure. În principal, doza de nicotina va fi mai mare. Si in al doilea, BAT se afla in discutii cu MHRA pentru a aproba dispozitive de dozare a unui substitut de tutun.

Fumatorii au avut la dispoziţie plasturi, gumă şi dispozitive de inhalare care le dau o nicotină "puternică".

Activişti anti-fumat dispreţuiesc în mod tradiţional astfel de produse, însă, argumentează că nu există nici o modalitate sigura de a consuma nicotina, şi că singura soluţie în condiţii de siguranţă este să renunţi.

Autorităţile de reglementare sunt de asemenea suspecte: produse din tutun de înlocuire au fost supuse la numeroase reglementări şi proceduri de siguranţă şi testare, întrucât tutunul real - un criminal dovedit - poate fi vândut de către oricine.

Aceste atitudini se pot schimba. Martin Dockrell spune: "Renuntarea la fumat este cel mai bun lucru pe care il poti face, dar există şi alte modalităţi de reducere a efectelor nocive pentru tine şi pentru alţii. Aproape toate daunele cauzate de fumat vin din gudron şi gazele aferente arderii de tutun, nu din nicotină."

Dar grupurile de lobbyşti nu se dau înapoi de la nimic în lupta cu produsele comercializate drept "sigure" nu în ultimul rând, deoarece companiile de tutun au fost acuzate în trecut că au incercat sa omoare din faşă toate produsele de "fumat în condiţii de siguranţă", anterioare, în scopul de a proteja veniturile din vânzările de ţigări obişnuite.

Îndemnul pentru fumători să renunţe la fumat a funcţionat, dar numai până la un punct: în jurul valorii de un sfert din adulţii din Marea Britanie încă fumează. Deci, poate ceva nou, fără risc de cancer este necesar - chiar dacă este vorba de firmele care produc, de fapt, "iarba dracului".

Pana cand BAT va reusi sa isi finalizeze maretul proiect, fumatorii care dorect sa renunte la fumat beneficiaza de metodele traditionale care determina renuntarea la fumat.

Dar, avand in vedere gradul de succes al plasturilor, pastilelor si al gumelor, tigara electronica, este in acest moment, in mod paradoxal (pentru ca nu reprezinta in mod oficial o modalitate de renuntare la tigari), cea mai buna modalitate de a renunta la fumat.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/tigara-electronica22/au-reusit-pana-la-urma-cercetatorii-sa-creeze-o-tigara-sigura