Profilul utilizatorului de Internet editia a III-a

BUCURESTI - 13 martie 2012

Comunicat tip General in Stiinta / Cercetare, Internet

„Profilul utilizatorului de Internet”, cea de-a treia ediţie a studiului condus de Departamentul de Cercetare al TradeAds Interactive, relevă faptul că utilizatorii români de Internet sunt din ce în ce mai săraci, 27.5% dintre respondenţi declarând venituri nete sub 1000 RON.

Profilul utilizatorului de Internet editia a III-a

Frecvenţa veniturilor mici pe gospodărie se menţine la un nivel critic, 27.5% dintre respondenţi declarând că veniturile nete se situează sub 1000 de RON, spre deosebire de 25.5% în ianuarie, 2011 şi 15.35% în martie, 2010. În ceea ce priveşte ponderea gospodăriilor cu venituri lunare de peste 5000 RON, procentul de 10.2% nu se depărtează de cele din ediţiile anterioare, 9.6% în 2011 şi 11.7% în 2010, rămânând astfel la acelaşi nivel.

Creşte nevoia de informare

O evoluţie a dinamicii comportamentului utilizatorului român pe Internet demonstrează o creştere a nevoii de informare. Domeniile, care au înregistrat cele mai spectaculoase creşteri ale interesului utilizatorilor, sunt Tehnologia (+9.8% faţă de 2010), Educaţia (+8.6%), Arta, Cultura, Societate (+6.8%), Shoppingul (+6.4%) şi Sportul (+5.7%). Nevoia de informare compensează climatul economic ostil şi restricţiile generate la nivelul indivizilor societăţii, prin creşterea receptivităţii la stimulii sociali şi a interesului faţă de cultură şi artă.

Instant messaging-ul domină ca mediu online de socializare

Reţelele de corespondenţă prin instant messaging domină în procent de 68.3%, ceea ce demonstrează că românii, în continuare, folosesc mediul online pentru a socializa. Accesarea de informaţii şi documentare este realizată de peste 50% dintre cei intervievaţi. O creştere spectaculoasă se observă şi prin accesarea reţelelor sociale. Astfel că în 2012, 41.9% dintre respondenţi au declarat că folosesc reţelele sociale, faţă de 30.1% în 2011.

E-commerce-ul creşte considerabil faţă de 2011

Comerţul electronic este de aşteptat să ia amploare în următorii ani, dat fiind că în 2012 numărul celor care cumpără şi vând produse online a crescut cu aproximativ 30% faţă de perioada similară a anului trecut (20.4% în 2012 faţă de 15.3% în 2011).

Smartphone-ul: gadgetul preferat al românilor

Gadgeturile se numără printre preferinţele românilor atunci când vor să acceseze Internetul. Se constată o scădere a numărului de PC-uri şi desktopuri  şi o creştere importantă a accesului la Internet de pe laptopuri şi notebookuri. Conectarea pe dispozitivele mobile de tip smartphone/PDA  înregistrează o evoluţie spectaculoasă, înregistrând o cotă de 15.2%, faţă de 9% în 2011.

Bannerele online au un potenţial informativ pentru persoanele de vârstă medie

Utilizatorii care au cea mai mare receptivitate la publicitatea online sunt persoane de vârstă medie sau înaintată şi care au studii medii sau mici. Pentru această categorie, bannerele publicitare au un potenţial informativ, spre deosebire de persoanele de vârstă tânără, cu venituri mari, studii universitare sau postuniversitare, pentru care publicitatea în mediul online este considerată supărătoare.

Despre studiu

Studiul organizat de TradeAds Research continuă să urmărească evoluţia utilizatorilor de Internet din România, ca atare „Profilul utilizatorului de Internet” se află deja la cea de-a treia ediţie.

Despre TradeAds Research

Departamentul de Cercetare al companiei TradeAds Interactive a apărut în august, 2010. Echipa de statisticieni pune în serviciul clienţilor săi calificarea înaltă şi expertiza în domeniile Statisticii, Econometriei, Data Miningului, Inteligenţei Artificiale şi procesarea limbajului natural. În prezent acest departament coordonează proiecte interne, constituind un suport în furnizarea de informaţii în ceea ce priveşte comportamentul utilizatorului de Internet, dar şi proiecte de cercetare pentru clienţi externi.

Mai multe informaţii despre serviciile pe care le oferă Departamentul de Cercetare TradeAds puteţi citi în broşura „Cercetări de piaţă”.

TradeAds Interactive

Bd. Pierre de Coubertin nr. 3-5, Office Building etaj 5, sector2, Bucureşti

Tel./Fax: +4 021 209 56 79

E-mail: research@tradeads.eu