Concursul VELUX Internationa Design Award si-a desemnat castigatorii

Brasov - 28 mai 2014

Comunicat tip Produse / Servicii in Arhitectura / Design, Educatie / Cultura, Media / Publicitate

Hyunjeong Kim câștigă prima ediție a concursului VELUX International Design Award cu un concept inovator pentru rulourile potrivite ferestrelor de mansardă.
În total, 2 premii și 5 mențiuni de onoare au fost acordate în cadrul ceremoniei de decernare a premiilor care a avut loc la Design Academy Eindhoven, Olanda, în data de 22 mai 2014.


Warning: Illegal string offset 'html' in /var/www/html/comunicate/tmp/templates_c/5cace39557f6621ec4af4fbcc1eeba6d00118cff.file.index.html.php on line 341

Warning: Illegal string offset 'html' in /var/www/html/comunicate/tmp/templates_c/5cace39557f6621ec4af4fbcc1eeba6d00118cff.file.index.html.php on line 343
F
Concursul VELUX Internationa Design Award si-a desemnat castigatorii
 Sunt foarte fericită să câștig acest premiu. Concursurile organizate de VELUX și premiile acordate sunt extrem de cunoscute și de importante și cred că această oportunitate se va dovedi excelentă în cariera mea viitoare 

Hyunjeong Kim

Hyunjeong Kim de la Berlin University of the Arts, Germania, a câștigat premiul I cu proiectul intitulat Ferro Fluid Scales. Premiul II i-a revenit echipei alcătuite din Iris van den Brink și Anneloes de Koff de la University of Technology in Delft, Olanda, pentru proiectul lor denumit The Swipe.

Juriul a declarat că premiul I, în valoare de 6.000 de euro, a fost acordat studentei Hyunjeong Kim datorită „soluției inovatoare și complete pentru ferestrele de mansardă” și a menționat faptul că „Ferro Fluid Scales” este un proiect care demonstrează un nivel ridicat de inovație și are viziune. Totodată, din punct de vedere tehnic, soluția este una inteligentă și sofisticată care regândește conceptul de rulouri decorative și parasolare potrivite ferestrelor de mansardă”.

Atracție magnetică

Hyunjeong Kim de la Berlin University of the Arts din Germania a câștigat prima ediție a concursului VELUX International Design Award pentru design-ul unui rulou parasolar inventiv, intitulat Ferro Fluid Scales.

„Sunt foarte fericită să câștig acest premiu. Concursurile organizate de VELUX și premiile acordate sunt extrem de cunoscute și de importante și cred că această oportunitate se va dovedi excelentă în cariera mea viitoare.”

Studenta a fost inspirata pentru acest proiect de lichidul Ferrofluid, o apă colorată în negru care se condensează atunci când este plasată între câmpuri magnetice. Ferro Fluid Scales integrează această demonstrație științifică într-un design original, încorporând lichidul opac și un lichid de suspensie transparent în fiecare lamelă de sticlă transparentă. Cantitatea de lumină care pătrunde în interiorul încăperilor este controlată prin creșterea sau descreșterea puterii magnetice a câmpului.

Iată cum își descrie Kim experimentul: „După ce am făcut multe cercetări ca să îmi pun în practică ideea, am descoperit Ferrofluid-ul. Cel mai important aspect al proiectului meu este că ruloul funcționează nu ca rezultat al mișcării fizice ci ca rezultat al transformărilor organice ale Ferrofluid-ului din panelurile de sticlă subțire. Am adăugat o unitate electromagnetică care controlează mai ușor intensitatea de creștere sau descreștere a luminii solare care pătrunde în interior.”

Șapte proiecte importante

Premiul al doilea în valoare de 2.500 de euro le-a revenit studentelor Iris van den Brink și Anneloes de Koff de la University of Technology in Delft, Olanda. În descrierea proiectului lor denumit, The Swipe, care creează un sistem de umbrire progresiv, cele două explică: „Pe lângă efectul estetic, designul pe care îl propunem este fezabil datorită simplității sale. Toate componentele sistemului The Swipe sunt standardizate, ceea ce înseamnă un cost de producție care poate fi menținut destul de redus. Credem că acesta este și unul dintre obiectivele viziunii VELUX – acela de a face design-ul excepțional accesibil pentru toată lumea.”

Juriul a catalogat proiectul drept „o soluție foarte simplă însă extrem de inovatoare și de puternică,” adăugând că „soluția interior/exterior arată un mod interesant de manipulare a luminii.”

Alte cinci echipe au fost recompensate cu mențiuni de onoare pentru proiectele lor. Cu ocazia ceremoniei de decernare a premiilor, finaliștii câștigători – de la școlile de design din Germania, Olanda, Spania, Polonia și Ungaria – au prezentat prototipuri ale proiectelor propuse. 

Peter Zec, membru al juriului și fondatorul prestigiosului premiu red dot design, a afirmat următoarele: „Am descoperit în cele cinci proiecte nominalizate pentru mențiuni de onoare multe soluții interesante. Am văzut tehnologie nouă pusă în funcțiune într-un mod interesant – de exemplu, lumina naturală folosită ca sursă de energie pe timpul nopții – dar și abordări sustenabile și tehnice inspirate din natură.” 

Alegerea câștigătorului

Selectarea câștigătorului a fost o misiune dificilă pentru juriul alcătuit din Peter Zec (Germania), duo-ul GamFratesi (Danemarca-Italia) și Petra Blaisse (Olanda). Având în față atât de multe echipe talentate și proiecte excepționale, membrii juriului au fost într-o poziție dificilă de a alege.

Petra Blaisse, cunoscută pentru designul neconvențional pe care îl promovează, îi denumește pe toți finaliștii câștigători. Toți au reușit să prezinte într-o lumină nouă vastele posibilități oferite de design-ul de rulouri pentru ferestrele de mansardă. „La proiectul câștigător am văzut o combinație de inteligență tehnologică cu inventivitate și eficiență. Eficiență în sensul de funcționalitate, pentru că soluția nu impune o presiune sub aspectul designului asupra utilizatorului”, a declarat Petra Blaisse.

Un nou concurs de design care generează inovație

Concursul VELUX International Design Award a fost lansat cu scopul de a le oferi studenților la design din Europa șansa de a forța limitele, și de a crea, la intersecția design-ului cu tehnologia, noi modele revoluționare de rulouri decorative și parasolare potrivite ferestrelor de mansardă. VELUX a invitat studenții interesați să își prezinte ideile privind design-ul și compoziția viitoare a rulourilor pentru celebrele ferestrele de mansardă. La această primă ediție a concursului s-au înscris studenți din peste 20 de țări europene iar proiectele depuse au fost evaluate prin prisma criteriilor: inovație, îmbunătățirea calității vieții, sustenabilitate și potențial de aplicabilitate.

Kent Holm, Director General al Departamentului Accesorii și produse parasolare al Grupului VELUX, a fost impresionat de numărul mare de proiecte inovative înscrise și, mai ales, de cele puse în valoare cu ocazia ceremoniei.

„Când am hotărât să organizăm acest concurs, nu ne-am închipuit că vom fi martorii atâtor proiecte extraordinare,” a spus Holm la ceremonie. „Este admirabil faptul că multe dintre echipele participante au optat pentru soluții extrem de complexe și suntem impresionați de nivelul de dedicație și efortul pe care le-am observat pe toată durata concursului.”

„Ca sursă de lumină naturală, aer proaspăt și priveliști atrăgătoare, ferestrele de mansardă ne îmbogățesc viața cu lumină și creează un mediu mai bun pentru locuit, lucru sau joacă. Sunt sigur că toți participanții la acest concurs au câștigat o experiență valoroasă în timp ce ne-au inspirat cu concepte și soluții creative.”

Materiale de presă la VELUX Media Centre

Descarcă știri, filme, fotografii și materiale de presă din VELUX Media Centre la adresa press.velux.com.

Fii implicat în discuții pe #VIDAward

Urmărește-ne pe twitter.com/velux și facebook.com/velux precum și pe site-urile designaward.velux.com și communityprize.velux.com.

 

Despre VELUX Romania

VELUX este o companie daneză înfiinţată pornind de la viziunea fondatorului, Villum Kann Rasmussen, de a asigura lumină naturală, aer proaspăt şi calitate vieţii oamenilor. În prezent, aceste trei beneficii se regăsesc în milioane de case din întreaga lume.
Numele VELUX derivă din două cuvinte, VEntilatio şi LUX (termenul latin pentru lumină), fiind marcă înregistrată încă din anul 1942. Astăzi, după mai mult 70 de ani de la instalarea primei ferestre de mansardă într-o şcoală din Danemarca, viziunea VELUX a evoluat dar valorile au rămas aceleaşi. Încă de la început, VELUX şi-a propus să fie o companie model, care fabrică produse folositoare oamenilor şi care îşi tratează clienţii și furnizorii într-un mod exemplar.
Prin produsele inventate şi dezvoltate în ultimii 70 de ani, contribuim la îmbunătăţirea climatului interior al spaţiilor de locuit, aducând lumina naturală şi aerul proaspăt în interiorul mansardei. La nivel de grup, compania VELUX a dezvoltat propria viziune despre locuinţele sustenabile – cunoscută sub denumirea de Casă Activă – ce presupune construirea de clădiri care produc mai multă energie decât consumă, asigurând în acelaşi timp un mediu mai sănătos, mai curat şi mai sigur. Prezenți pe piaţa din România de 16 ani, comercializăm cea mai vastă gamă de ferestre de mansardă, potrivite atât acoperişurilor înclinate cât şi celor terasă, jaluzele, rulouri interioare şi parasolare si produse de instalare, dispozitive de comandă şi control.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/velux-romania/concursul-velux-internationa-design-award-si-a-desemnat-castigatorii