Sudura cu argon – una dintre aplicatiile industriale ale celui mai raspandit gaz inert de pe glob

BUCURESTI - 13 octombrie 2016

Comunicat tip Produse / Servicii in Auto

Argonul este un element inert, incolor si inodor, unul dintre gazele nobile existente pe planeta. Utilizat in becurile fluorescente si in cadrul proceselor de sudura , acest element poate fi considerat unul cu multiple valente industriale.

sudura argon

sudura argon

Numele sau provine de la cuvantul grecesc “lenes”, un omagiu pentru cantitatea minima de gaz care trebuie folosita pentru a forma compusi.

Pe pamant, majoritatea atomilor de argon disponibili sunt izotopii cu 40 de neutroni, care rezulta din dezintegrarea radioactiva a potasiului 40. Dar in spatiu, argonul se face in stele, cand doua nuclee de hidrogen (sau alfa – particule ) fuzioneaza cu siliciul 32. Rezultatul este izotopul argonului cu 36 de neutroni in nucleu.

Desi aflat in stare inerta, argonul este departe de a fi un gaz rar. El insumeaza 0,94 % din atmosfera pamantului, in conformitate cu studiile efectuate de Royal Society of Chemistry. Dupa calcule indelungate se ajunge la totalul fabulos de 65 de trilioane de tone metrice, insa numarul urmeaza sa creasca in timp pentru ca asa o fac si dezintegrarile izotopului de potasiu cu 40 de neutroni.

Primul indiciu al existentei argonului a venit in anul 1975 cand omul de stiinta britanic Henry Cavendish a raportat existenta unei portiuni aparent inerta de aer. Cavendish nu a fost in masura sa isi dea seama ce este acest gaz misterios, iar din aceasta cauza specialistii ii atribuie doar un procent de 1% din meritele acordate acestei descoperiri.

Cu mai mult de un secol mai tarziu, chimistul scotian Wiliam Ramsey a identificat si a descris gazul misterios – argonul – impreuna cu partenerul sau de atunci: John William Strutt. Cei doi si-au impartit premiul Nobel pentru chimie in anul 1904, rasplata fiindu-le acordata pentru descoperirea argonului. Conform organizatiei Premiului Nobel, in procesul de descriere al argonului Ramsey a reusit sa gaseasca intreaga succesiune a gazelor rare, respectiv heliul, neonul, kriptonul si xenonul.

Deoarece argonul este un gaz inert, el este folosit in procesele industriale care necesita o atmosfera nereactiva. Aplicatiile includ producerea plachetelor conductoare si procedura de sudura in argon. Argonul este, de asemenea, un excelent izolator, asa ca el este de multe ori pompat in costumele uscate de scufundare la mare adancime pentru a spori confortul termic al scafandrilor.

O alta utilizare a argonului este reprezentata de conservarea istorica. Gazul este pompat in jurul documentelor importante, asa cum ar fi o harta a lumii care dateaza din anul 1507 in Biblioteca Congresului, precum si o copie a documentului “Magna Carta” detinuta de Arhivele Nationale din SUA. In analogie cu oxigenul reactiv, argonul nu degradeaza hartia sau cerneala de pe documentele delicate, insa pretioase.

Sudura WIG ramane, in momentul de fata, cea mai raspandita aplicatie care aduce in prim plan acest gaz inert. Alegerea gazului protector depinde de mai multi factori in timpul procesului de sudura: tipul materialului care urmeaza sa fie sudat, dar si aspectul/ design-ul final al rezultatului.

Argonul este cel mai folosit gaz protector pentru WIG, deoarece ajuta la prevenirea defectelor datorate unei lungimi variabile a arcului folosit pentru realizarea acestui tip de sudura. Un alt gaz protector folosit la scara larga este heliul, rolul sau principal fiind acela de a creste rezistenta unei imbinari, dar si viteza cu care se realizeaza contopirea materialelor. O alta functionalitate este reprezetata de faptul ca permite sudarea metalelor care poseda conductivitate termica ridicata, cum ar fi cuprul si aluminiul. Pentru procedura WIG mai sunt folosite amestecurile de argon si heliu (75 % heliu si 25% argon).

Top Welding este un atelier de sudura cu o experienta vasta in acest segment industrial, scopul echipei fiind acela de a oferi clientilor cele mai bune servicii de pe piata. Gama de preturi este una competitiva, insa calitatea rezultatelor obtinute reprezinta principalul atuu care a condus la un portofoliu amplu de clienti multumiti.

Taguri: atelieraluminiusuduraargontop welding
Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/webdesk-agency/sudura-cu-argon-una-dintre-aplicatiile-industriale-ale-celui-mai-raspandit-gaz-inert-de-pe-glob